Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Od jakiegoś czasu obserwuję dziwne zjawisko podczas odpalania w swoim 3.0d. Mianowicie przy rozgrzanym maksymalnie silniku rozrusznik kręci dużo ciężej niż przy pierwszym odpalaniu z rana kiedy motor jest zimny. Wygląda to mniej więcej tak, jakby brakowało mu prądu, ale aku jest na 100% dobre bo wtedy kiedy trzeba rzucić prądem na zimnym to spokojnie daje rade - to samo było zimą. Czy to co opisałem może oznaczać podupadnięty rozrusznik? czy jakiś inny trop z tym związany ?

Czekam na sugestie :wink:

Opublikowano
U mnie gdy kończył się rozrusznik (a właściwie tuleje w nim) też kręcił tak jakby brakowało prądu, np. robił 2 wolne obroty i przerywał z tym, że właśnie rano miał większy problem niż na rozgrzanym silniku mimo, że na rozgrzanym też powoli kręcił. Po naprawie palił dosłownie na dotyk więc warto go zrobić jeśli długo i wolno kręci zanim odpali. Pzdr.
Opublikowano
Może oznaczać problem z rozrusznikiem, ale raczej, jeśli problem jest na rozgrzanym, to oznacza to problem z układem wtryskowym/wtryskiwaczami.
Opublikowano

Wtryski są ok, korekcje w normie.

Dziś nawet zauważył to mój ojciec kiedy zapalałem przy nim gorące auto: "Podłącz sobie prostownik bo słabo Ci kręci" Wygląda to dokładnie tak jakby brakowało prądu - kręci wolno i ociężale i zdarza się, że trochę dłużej niż na zupełnie zimnym silniku. Robi 2-3 wolne obroty i za 3-4 szybszym łapie, w dodatku kręci wydaje mi się trochę głośniej niż wcześniej..

Opublikowano

Korekcje to nie wszystko i to tylko wstępne sprawdzenie. Tak na prawdę test przelewowy mówi wiele, lub demontaż i sprawdzenie na maszynie. Może pompa wtryskowa już nie domaga. W VAGu jest to typowy problem ciężkiego odpalania na ciepłym, rozwiązanie to podniesienie dawki paliwa na starcie, lub wymiana/regeneracja pompy wtryskowej - wiem że to inny typ silnika itd, ale to może jakiś trop? tak tylko myślę...

Opisywany problem nie jest związany z rozrzusznikiem, bo niby czemu miałby dobrze kręcić na zimnym, a na ciepłym gorzej?

Opublikowano
Korekcje to nie wszystko i to tylko wstępne sprawdzenie. Tak na prawdę test przelewowy mówi wiele, lub demontaż i sprawdzenie na maszynie. Może pompa wtryskowa już nie domaga. W VAGu jest to typowy problem ciężkiego odpalania na ciepłym, rozwiązanie to podniesienie dawki paliwa na starcie, lub wymiana/regeneracja pompy wtryskowej - wiem że to inny typ silnika itd, ale to może jakiś trop? tak tylko myślę...

Opisywany problem nie jest związany z rozrzusznikiem, bo niby czemu miałby dobrze kręcić na zimnym, a na ciepłym gorzej?

Kolega pisze ze z kręceniem a nie odpalaniem im szybciej rozruch kręci tym szybciej odpala a jeśli ma wolny rozruch tzn ze gdzieś go obciąża albo od samego rozrusznika albo od spadku napięcia w momencie startu. Jak by był problem z układem paliwowym dałoby się to wyczuć.

Ps. Skowron wiem że może być absurdalne ale spróbuj podpiąć dodatkowo albo starter albo inne aku tak jakby się rozładowal aku w aucie.

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszlo
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam

Mam dziwny odglos przy odpalaniu auta, pojawil sie w ostatnich dniach (temperatury na zewnatrz ponad 30st.)

Auto pokazywalo błąd dot. niskiego cisnienia paliwa na listwie (chyba tak to mnienj wiecej brzmialo)

Rozrusznik dluzej krecil zanim odpalil, postanowilem zaczac od wymiany filtru paliwa i okazalo sie ze odpala duzo szybciej

natomiast jest inny problem ze od czasu do czasu (co ktores odpalenia, czasam kilka razy pod rząd) odpalajac auto sluchac w koncowej fazie pracy rozrusznika dziwny dzwiek/ metaliczny zgrzyt

Czy to rozrusznik ? Czy takiej objawy moga sugerowac na awarie rozrusznika?

Jak sadzicie czy nalezy go wymienic/regenerowac ?

Z gory dziekuje za odpowiedzi

Opublikowano
A propo mojego rozrusznika i opisywanego wyzej problemu. Oddalem go do regeneracji i jak reka odjal. Pali w mgnieniu oka i megaszybko kreci :)