Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ogólnie to się ciesz że jej nie ma. A co do pytania to nie widzę na zdjęciu otworów do zamontowania osprzętu do pompy na głowicy (zawór pneumatyczny oraz zawór podciśnienia) - może była przekładana głowica z m43 od E36. Masz lepszą fote?
Opublikowano
Pompa powietrza wtórnego występowała w wersjach dla krajów z chłodnym klimatem. Nigdy nie była seryjnie montowana.
E39 523iA, e46 coupe 330Ci 2004 r.
Opublikowano

dokładna pojemność 1895cm3

nie mam innego foto jedynie link do ogłoszenia http://olx.pl/oferta/bmw-e46-1-8i-2000r-salon-polska-warszawa-piaseczno-CID5-ID4WaEF.html#0c1d01ebc0

Mam zamiar jutro jechać obejrzeć ale odrazu zauważyłem dziwny brak w miejscu w którym powinna być ta pompa jestem laikiem ale wydaje mi się że powinno coś tam być ?

Powiedzcie mi krótko i na temat o co chodzi czy jest wszystko tak jak powinno czy brakuje czegoś ?

Opublikowano
Pompa powietrza wtórnego występowała w wersjach dla krajów z chłodnym klimatem. Nigdy nie była seryjnie montowana.

Wyraźniej chyba się nie da

Opublikowano
Nie wszystkie modele ją miały, najprostsza sprawa wklepać win w katalogu (realoem lub części bmw) i sprawdzić czy w tym konkretnym modelu występowała.
Opublikowano

http://www.realoem.com/bmw/partxref.do?part=11721715347&showus=&showeur=1&details=1

Wygląda na to że na Europe każde m43 w e46 powinno mieć pompę. Po prawdzie nie wiem dlaczego miało by jej nie być - każdy silnik się rozgrzewa a tylko wtedy pompa pracuje i "redukuje szkodliwe związki". No i faktycznie przydał by się vin co by to porównać. Pojemność w ogłoszeniu tez podpada no chyba że to jest błąd i sprzedający nie wie co jest pod maską.

Opublikowano
http://www.realoem.com/bmw/partxref.do?part=11721715347&showus=&showeur=1&details=1

Wygląda na to że na Europe każde m43 w e46 powinno mieć pompę. Po prawdzie nie wiem dlaczego miało by jej nie być - każdy silnik się rozgrzewa a tylko wtedy pompa pracuje i "redukuje szkodliwe związki". No i faktycznie przydał by się vin co by to porównać. Pojemność w ogłoszeniu tez podpada no chyba że to jest błąd i sprzedający nie wie co jest pod maską.

Ten link świadczy o tym, że dana część pasuje-występuje w danym modelu. Nie oznacza to, że akurat auto o które pyta kolega wyjechało z fabryki z pompą.

cytat ze strony producenta pomp wtórnych montowanych w BMW

"....w fazie rozruchu na zimno do kolektora wydechowego wdmuchiwane jest bezpośrednio za zaworami wydechu bogate w tlen powietrze z otoczenia (powietrze wtórne). Dzięki temu może nastąpić doutlenienie (dopalenie) emitowanych spalin, w wyniku czego powstaje dwutlenek węgla i woda. Powstające przy tym ciepło dodatkowo nagrzewa katalizator i skraca czas potrzebny do zadziałania regulatora lambda...."

w skrócie celem pompy jest filtracja i dogrzewanie