Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam od dłuższego czasu walczę z pewnym problemem, mianowicie raz na jakiś czas auto ma ciężko z odpaleniem nie ważne gdzie aktualnie stoi w garażu czy na dworze czy to zima czy lato.Przeważnie ten problem występuje na zimnym lub chłodnym silniku nigdy na ciepłym. Byłem kilka razy na komputerze ale nic nie wykazuje, filtr paliwa wymieniony pompa paliwa też. Gdy auto właśnie nie chce odpalić robię tak: kręcę rozrusznikiem i pompuje gaz nogą wtedy pomału załapuje i jest wszystko ok aż do następnego razu. Posiadam jeszcze instalację gazową z nią raczej wszystko jest w porządku.
Opublikowano

Przed dojazdem do garażu czy miejsca parkingowego przerzuć auto na PB (tak z minutę przed) na drugi dzień zobacz czy jest poprawa,

Komp nie zawsze pokeze błąd czujnika niestety.

Jak będzie ok 15st to awaryjnie odpal auto na LPG i zobacz czy odpali. Jeśli tak masz coś z zasileniem PB.

Kiedy były wymieniane świece? Wykręć i zobacz czy nie są w oleju. Czasami trudny rozruch powoduje olej na nich który bierze się z nieszczelności uszczelki pokrywy zaworów.

Opublikowano
A może masz lipne stare paliwo, miałem 2 razy podobny problem i za każdym razem pomogło zatankowanie świeżego paliwa z pewnej stacji.
Opublikowano
Akumulator wymieniałem na nowy 3 miesiące temu wiec odpada. Świece też wymieniane, stare były suchutkie. Paliwo też odpada bo dużo jeżdżę i dosyć często tankuję, ten problem nie występuję często jakby go tak uśrednić to może raz na 3 tygodnie ale jest dość irytujący. Odnośnie awaryjnego odpalania na lpg jest dosyć ciężko na sekwencji. Co mi na razie do głowy przychodzi to tylko to co napisał danielxc717 z tym przełączeniem na PB przed dojazdem do garażu.
Opublikowano

Dlaczego ciężko?

W tamtym roku tankując auto na wakacje już auto pod stacją mi nie odpaliło jak na złość :mrgreen: Awaryjne odpalanie LPG (mam sekw) I jazda. Okazał się na szczęście bezpiecznik od pompy paliwowej.

Dajesz na zapłon i trzymasz długo przycisk od przełączania z LPG/PB aż jak (w moim przypadku) zaczną mrugać zielone lampki. Wtedy pali mi z LPG.

Ja akurat mam inst landi w innych może być inaczej, ale w instrukcji od LPG jest opis. PEwnie jest podobnie.

Opublikowano
No ja akurat mam Staga, więc będę musiał spróbować odpalić tak jak piszesz tylko za jakiś czas bo aktualnie jestem za granicą a auto zostało w polsce.
Opublikowano
Może wtryskiwacze od gazu juz puszczają i przy odpalaniu masz i gaz i benzynę w cylindrach a za mało powietrza ??
Opublikowano
Wtryski mam hana zielone już zrobiłem na nich ponad 130tyś ale ten problem występował praktycznie od samego początku gdy auto kupiłem tylko że bardzo sporadycznie a w tej chwili troszkę to się nasiliło.