Skocz do zawartości

320d 136 KM problem z alternatorem, pilne !

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam BMW e46 320d 136KM ostatnio wymieniłem alternator i akumulator ponieważ nie było ładowania. Kontrolka od ładowania się nie świeciła, wszystko było w porządku. Po przejechaniu niedużej odległości, mniej więcej 3-5km, zaświeciły się wszystkie kontrolki na komputerze, łącznie z kontrolkami od świateł, kontroli trakcji itp i z alternatora zaczął ulatniać się dym. Alternator kupiony używany. To juz druga wymiana w ciągu miesiąca, ponieważ pierwszy po 2 tygodniach po prostu wysiadł i tylko wyskoczyła kontrolka od ładowania, a teraz kolejny alternator po prostu zaczął się dymić. Czy to wina alternatora czy czegoś innego?

Z góry dziękuje za wszelką pomoc.

Opublikowano

Mnie się alternator przegrzewał i to dramatycznie przez uszkodzony sterownik świec . Ale w polifcie .

Chciałem przez to powiedzieć że przyczyna może być różna . A konkretna odp. to jak wróżenie z fusów

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Miałem taki sam przypadek w 320d zaczął dymić, przestał ładować, zaświeciły się kontrolki ale nie wszystkie, zgasiłem, po jakimś czasie zapaliłem wszystko było w porządku wróciłem do domu, po drodze znowu się zapaliły, komputer oszczędza prąd i wyłącza wszystko co może, na szczęście udało mi się dojechać, nawet wyłączyłem światła, Po regeneraci (wymianie stojana) wszystko jest w porządku już trzy lat i 80tyś, Sprawdź pompe wspomagania, czasami z niej cieknie na alternator i może powodować problemy?