Skocz do zawartości

320d - rygiel drzwi kierowcy - centralny zamek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Mam nadzieje ze ktoś w Was będzie mi w stanie pomóc. Chodzi o zamek drzwi kierowcy. Problem polega na tym ze nie rygluje się zamek kierowcy. Wszystko inne działa bez problemu tzn. wszystkie inne drzwi prawidłowo się zamykają z przycisku na konsoli centralnej czy też z pilota.

Jednak rygielek od drzwi kierowcy nie chce zejść w dół. Podnosi się normalnie. Jakiś temu przerabiałem już temat wymiany przekaźników w module komfortu.

Postanowiłem że zakupie inny zamek, ponieważ doszedłem do wniosku że ten który mam jest wadliwy. Niestety ale wymiana nie dała żadnego efektu. I teraz mam do Was pytanie...

Czy trafiłem na identycznie zepsuty zamek czy może za opisywaną usterkę odpowiedzialny jest jakiś przekaźnik? Czy w module komfortu jest przekaźnik odpowiedzialny wyłącznie za zamykanie drzwi kierowcy? Jak sprawdzić czy do zamka idzie sygnał ryglowania? Nie wiem w którą stronę dalej iść, czy szukać nowego zamka czy skoncentrować się na module komfortu i przekaźnikach?

Opublikowano

Aktualizacja...

Przy zamykaniu drzwi z pilota widać że rygielek próbuje zejść w dół ale nie ma sily zeby zaryglowac. Przy próbie zamykania drzwi z przycisku na konsoli srodkowiej rygielek nawet nie drgnie.

Co do wymiany przekaźnikow mialo to miejsce ok 2 lat temu... przez ten czas moglo znowu cos sie popsuc. Zastanawia mnie tylko czemu zamek nawet nie drgnie z konsoli srodkowej. Gdyby to on byl winny mozna domyslac sie ze tak samo reagowalby zarowno z pilota jak i konsoli

Ma ktos moze jakis pomysl?

Sorry za brak polskich znakow... tel :)

Opublikowano

Witam,

przekaźniki zamawiane ze sklepu który został wskazany w temacie naprawy modułu komfortu (centralny zamek). Czasem zdarzają się nowe, a czasem chyba z demontażu.

Muszę sprawdzić czy ten "nowy" zamek jest ok. W drzwiach pasażera jest taka sama wtyczka elektryczna do zamka co u kierowcy? Jeżeli tak i zamek będzie działał to zostają nieszczęsne przekaźniki...

Opublikowano

Zamek sprawdzony, działa po podłączeniu pod instalacje w drzwiach pasażera.

Więc chyba wina leży po stronie przekaźników. Znalazłem w sieci następujący schemat. Wynika z niego że za daną usterkę może być odpowiedzialny przekaźnik nr. 2. Czy ktoś w Was może potwierdzić czy za zamykanie drzwi kierowcy jest odpowiedzialny przekaźnik nr2??? Chyba te przekażniki w module komfortu to jedyny słuszny trop po wyeliminowaniu możliwej wady zamka?

images?q=tbn:ANd9GcSVjRwTOoL91w2ZmhKtyZulG4mVrQlh0d9ppqgj4cJkH1L8kI3s

Przek. 1 - otwarcie wszystkich drzwi, zamkniecie drzwi pasazera + tylne drzwi

Przek. 2 - zamk./ otwarcie drzwi kier., zamk./ otwarcie wszystkich drzwi + klapa wlewu paliwa

Przek. 3 - okno tylne prawe, zamk./otwarcie

Przek. 4 - okno tylne lewe, zamk./otwarcie

Przek. 5 - okno kierowcy, zamk./otwarcie

Przek. 6 - okno pasazera, zamk./otwarcie

Dzięki za info. Wesołych Świąt :)