Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam taki problem. Na zimnym jest wszystko OK. Chodzi ładnie, płynnie i nie wydaje żadnych dzwięków. Natomiast po dłuższej jeździe czy po staniu w korkach coś zaczyna dziać się ze sprzęgłem. Puszczam je i rusza płynnie i w końcowej fazie gdy już praktycznie chce je puścić całkowicie zaczyna jakby sie ślizgać tak żę całą budą trzęsie... Biegi wchodzą płynnie. Próbowałe dzisiaj ruszać z trójki to gaśnie za każdym razem... Co to możę być?

BMW 320d E90 2010 ED

Opublikowano
Może napisz coś więcej, jaki masz przebieg, czy sprzęgło i dwumas masz od nowości? Ja u siebie tez zaobserwowałem dziwne objawy tzn. przy ruszaniu pod bardzo stroma górkę i dużym obciążeniu auta, lekko poszarpuje. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale mi sprzęgło "łapie" przy samym końcu ( mam na myśli puszczanie pedału ). Przebieg mam potwierdzony przez niemiecki serwis BMW, obecnie 92 tys.

Pozdrawiam,

Tomek

Opublikowano
Objaw podobny, przebieg jeszcze mniejszy bo aktualnie 86k, winowajcą jest zawór dławiący w hydraulicznym układzie wysprzęglającym. Zawór ten jest multiplikatorem ciśnienia, jednak obniża "szybkość" działania układu, stąd praca sprzęgła jest wolniejsza od zamierzonej przez kierowcę a co za tym idzie powstaje dziwny efekt szarpania. Polecić mogę dwie rzeczy - albo wywal zaworek albo się przyzwyczaj do innego sposobu ruszania :P
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
albo zacznij ruszać zwiększając obroty silnika przed puszczaniem sprzęgła