Skocz do zawartości

Czy warto kupować ten akumulator?

zwierzak_00

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Jestem na etapie kupna akumulatora do 320d. Zależy mi na czymś trwałym, czymś, co mnie nie zawiedzie w trasie, w zimie i w lecie przy upałach. Dlatego rozglądam się wśród wyższych marek takich jak BOSCH, Panasonic, Delphi.

Znalazłem coś takiego w cenie prawie 500 zł, czy wg Was jest to warte swojej ceny, kupować BOSCHA czy zupełnie nie warto się w to pchać? Może coś innego polecicie, co Wy posiadacie i rekomendujecie w swoich autkach?

Ja mam jeszcze ori - zdania są podzielone - jedni wolą wydać więcej inni minimalnie bo i tani i drogi ma gwarancję.

Ja bym brał model zbliżony do tego do jest ori. Nie pamiętam teraz, ale chyba jest varta wsadzona.

Najważniejsze jaki model wybierzesz - jeśli chcesz coś dobrego do sugeruj się modelem/serią - bo większość firm i tak ma budżetowe podstawowe modele w ofercie.

• Zasłużeni forumowicze

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• Zasłużeni forumowicze
a co bylo z oponami? Testow nie manipulowali wiec nie ma co sie martwic. Ojciec wczesnie na boschu jezdzil i co zime mial problem. Zawsze mial podreczna bateria bo nigdy nie wiadomo bylo czy rano bateria da rade. Teraz pare lat ma Bannera i w zime bardzo dobrze sie sprawia i trzyma jak powinien. Edytowane przez speed1211

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• Zasłużeni forumowicze

to chyba wszyscy co wypuszczaja testy oszukuja bo wszedzie gdzie przegladam wyniki sa porownywalne :)

Afera afera a media tez czesto przesadzaja i z igly widly robia wiec i ze tego i tamtego punktu widzenia trzeba troche oko przymruzyc i porownac tez inne testy :cool2:

Ja zreszta uwazam ze wszedzie gdzie sa robione testy jest smarowane ale o tym mozna by nowy temat zaczac :)

ogolnie nie ma co przeplacac, za duzy aku to tez nic dobrego

Zgadza sie, czas zrobi z nim i tak swoje :) najwazniejsze zeby z tesco albo biedronki nie byl :mrgreen:

Edytowane przez speed1211

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

tak jak w polsce skoda jest wszędzie faworyzowana ;)

mhhmh taka fabia na fullu ;)

Ja tam na skodę nie narzekam odkąd uratowała mnie przed wydatkami.

Fabia jest OK. :cool2: :mrgreen:

Tutaj opisane

viewtopic.php?f=69&t=186140&p=1794589&hilit=%C5%9Bruba+klemy#p1794589

Ja w lutym wymieniłem akumulator, siedział jeszcze oryginalny wytrzymał niemal 15 lat!!! tak tyle wytrzymał.

Ori miałem o pojemności 80Ah 640A, wybrałem Banner'a o parametrach 88Ah 700A zmieścił się praktycznie na styk we wnękę.

Oczywiście za krótki okres czasu minął, aby można było coś powiedzieć.

Testami bym się nie sugerował.

Ja zastanawiałem się nad dwiema opcjami Banner albo Forse (prod. ukraińskiej) niestety był 74Ah (ciut za mały) lub 92Ah (ciut za duży), więc wybrałem Bannera.

Inne dobre aku to jak koledzy wcześniej napisali Bosch, Varta, podobno Topla też daje radę, przynajmniej w mniejszych autkach.

Gdzieś mam zdjęcie oryginalnej baterii żelowej BMW z logo Banner'a oraz Varty.

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200

• Zasłużeni forumowicze

To jak 15 lat trzymal to nawet bym nie kombinowal z innym, chyba ze cena jest dwa x wieksza bo nawet sie nie orietuje.

Ciekawe czy ori. jest tez jakosciowo lepszy jak np. hamulce, opony, wycieraczki itd.

Edytowane przez speed1211

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Ciekawe czy ori. jest tez jakosciowo lepszy yak jak np. hamulce, opony, wycieraczki itd.
oczywiscie ze tak jest, własciwie było bo serie e46/e39/e38 to ostatnie które robione były nie tylko na ilość ale i jakość....

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Super, zatem chyba zdecyduję się na BOSCHA, mimo wszystko jest to marka dość znana i szanowana a skoro Wy je polecacie jeszcze, to tym bardziej jestem upewniony w swojej decyzji.

JA od 2 lat mam Varte i gorąco polecam. Tylko mam ten średni model nie pamiętam koloru chyba niebieski jak się nie mylę. Ładnie trzyma prąd naewt w dużych mrozach. Cenowo średnia półka

Masz na myśli taki model? Właściwie jest trochę tańszy od tego BOSCHA... a jaką pojemność Ah byście mogli polecić do 320d?

• Zasłużeni forumowicze

Im wiekszy, tym lepszy oby sie tylko na pólce zmiescil :)

Jak robisz krotkie trasu to lepiej wiekszy bo jest mniejsza szansa ze bedziesz stac na mrozie z kablami w reku a przy dluzszej trasie go doladujesz.

Przy dlugich trasach i regularnym uzywaniu samochodu jest to obojetne bo aku i tak sie doladuje.

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Do tego modelu dedykowane jest 95Ah, mam jeszcze oryginał w swoim e46 i jest w doskonałej formie. Poleciłbym Ci Centra Futura- mam 100Ah w MB310d już od września 2006r. zastanów sie także nad Sznajder Silver- mam coś około 85Ah w drugim dostawczaku okolo 4 lat. Obydwa kręcą dieselki bez problemów i ngdy nie były doładowywane.

Za ok. 400 zł dostaniesz Centra Futura, Miałem w kilku samochodach. mam też obecnie. Akumulator 4 letni - zero problemów.

Przy zakupie dostajesz assistance od Centry.

Niektóre osoby mogłyby się zabić, skacząc z poziomu swojego "ego" na poziom swojego IQ

..............................................................................................

Freude am fahren

Moje auto - http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=190785