Skocz do zawartości

Dziwne drgania po modyfikacji

PiciuM

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc,

Od czasu, gdy zmodyfikowalem zawieszenie (amory + stabilizatory przod/tyl) oraz wrzucilem quaife mam problem z delikatnymi wibracjami podczas jazdy.

OBJAWY:- przy niewielkich predkosciach (70-80 km/h) czuc krotkie, delikatne wibracje na kierownicy - potem 2s spokoju i znow, dochodzi to tego bardzo delikatny basowy odglos - wraz ze wzrostem predkosci wibracje nie rosna proporcjonalnie - czyli porownujac 40km/h i 80 kmh/ nie sa dwa razy szybsze

- przy wiekszych predkosciach troche sie nasilaja, czuje je rowniez na siedzeniu i mam wrazenie, ze przenosza sie na cale auto - odglosu juz nie slychac, bo jest zagluszony innymi dzwiekami

Wibracje sa male i najgorsze, ze moj mechanik juz ich nie 'czuje'. Natomiast ja wiem, ze wczesniej ich nie bylo

CO BYLO SPRAWDZANE:- predkosc obrotowa silnika / wysprzeglenie nic nie zmieniaja, rowniez wylaczony silnik nie zmienia - czyli skrzynia/dwumas/poduchy silnika wykluczone

- kola zostaly podmienione na inny zestaw - zero roznicy

- zawieszenie sprawdzone- zero luzow

- nie wazne czy auto jedzie po zakrecie, czy na prostej - przy 'bujaniu' rowniez nic sie nie zmienia - czyli wykluczam lozyska

- caly tyl zostal sprawdzony - dyfer podmieniony na OEM, polosie podmienione na inne, wal napedowy zdjety, wywazony, podpora wymieniona - ZERO roznicy :(

- geometria zrobiona

- przednie tarcze wymienione

- piasty pomiezone...

Dodam, ze stabilizatory sa grubsze. Laczniki stabilizatorow sa jeszcze niby ok (ORI 85tys km).

Jedyne, co proponuje moj mechanik to wrzucic stare zawieszenie i zobaczyc czy sie poprawi. Czy mozliwe, ze grubsze stabilizatory powoduja jakies wibracje? Albo, ze ich montaz obnazyl jakies drobne luzy w ukladzie kierowniczym? Dziwi mnie, ze czuje te male wibracje na kierownicy przy tak malych predkosciach.

Czy ktos ma jakies inne pomysly? Bo ja juz mam siwe wlosy od tego i ogolnie polowe czesci z realOEM przeanalizowalem... Bylbym wdzieczny za jakiekolwiek propozycje.

Moze te tarcze co wymieniles zostaly zle zamontowane. Nie oczyszczone pod nimi i nie sprawdzone czy rowno leza.

Nie, wszystkie 'czynnosci sprawdzajace' byly robione stopniowo. Drgania byly na starych tarczach i sa identyczne na nowych, wiec to nie tarcze na 100%. Tylne tarcze nie byly ruszane, ale wczesniej bylo wszystko ok, wiec nie wiem dlaczego mialoby cos sie zmienic.

- zaciagniecie recznego podczas jazdy nic nie zmiena, wiec szczeki recznego rowniez ok