Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie to nie transformers, musisz uzyc twojego paluszka i w ciagu 1/2 sekundy go podniesc, tez myslalem ze sie podnosi samoczynie co by bylo fajnym efektem wraz z rozkladajacymi sie lusterkami jak wlaczas zaplon ale nie :)

W nowej jedynce to sie jeszcze lepiej komponuje, gosc zrobil artkul ze swoja jedynka :

http://f30.bimmerpost.com/forums/showthread.php?t=1063158

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

• Odpowiedzi 1,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
:cool2:

to taki exclusive mod jak dla mnie ;)

fajnie byłoby mieć to seryjnie na szybie...

no tak tylko z w trojce jest za malo miejsca miedzy szyba a kierownica zeby zmiescic rzutnik z E60... nie da sie fizycznie a z F30 zbyt rozni sie elektronicznie.

Moja La Bunia

DO E9x :

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

• Moderatorzy
Opublikowano
Za 1700 pln mogło by się podnosić po zapłonie :) Tak myślę że to z BMW ma mało wspólnego bo ani czcionka ani kolory na to nie wskazują tym bardziej zewnętrzna navi.. Jeden plus że wyświetla dane po CAN. Ciekawe czy czasem nie można tego kupić prosto od producenta bez pudełka BMW ? :)
Opublikowano

Mozna ale wlasnie bez danych z Canu no i kosztuje polowe i nie ma montazu ale masz wtedy przewod do zapalniczki :/. Tak naprawde to co myslalem ze jest minusem czyli ze nie pobiera danych z navi BMW to plus bo masz masz :

- dwie navi

- navi garmina (strzalki na HUS) wybiera lepsze trasy w miescie od BMW i uwzglednia korki w czasie dojazdu (RMS w polsce nie dziala a wiec navi BMW tego nie potrafi), na trasie mokotow ursus np zyskalem 7 minut czasu przejazdu na 24 przejazdu calkowitego nie pakujac sie w korek na prymasa tysialecia, navi BMw sie dostoowuje dosyc szybko do nowej trasyc co pozwala ci tak naprawde zrezygnowac z podzialu ekranu na nawi BMW (ja nie umiem bez strzalek)

- pokazjuje na bierzaco radary na HUS oraz ograniczenia szybkosci czego nie ma na navi BMW.

Moja La Bunia

DO E9x :

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Opublikowano
jest apka na phona do konfiguracji roznych opcji na HUSie ktora odpala navi i idzie to przez Wifi miedzy Husem a phonem zeby nie kolidowac z polaczeniem bt z navi

Moja La Bunia

DO E9x :

• Moderatorzy
Opublikowano

Do mnie natomiast nie przemawia ten gadzet. :(

Mam wrazenie ze to taki dodatek na sile - nie w pelni zintegrowany z autem a tylko do niego podlaczony i polozony na desce.

Zobacze na zywo to moze zmienie zdanie ale po zdjeciach wnioskuje ze mozna lepiej wydac 2k+

Opublikowano

Spasowanie jest dobre, wrecz bardzo dobre, poprawia biezpieczenstwo, poprawia slaba nawigacje BMW, poprawia konfort podrozowania, pokazuje cie ile wykorzystujesz mocy w samochodzie (NM i KW), wszystko masz przed oczami. Nie musisz szukac znakow o pomiarze predkosci, nawigacje masz przed oczami a nie gdzies z boku. Zintegrowanie jest BMW. Drogo fakt ale warte tej ceny, jedyna rzecz ktora moze to zastapic to by byl head up display (gorzej go widac przy pelnym sloncu i nawigacja tak samo marna jak ta orginal BMw, nie bierze pod uwagi korkow, pokazuje ci fantazyjne trasy w miescie, nie pokazuje radarow...) ale po prostu nie ma mozliwosci fizycznej go zainstalowania

@Wlodi : wydales 7K zyla na troche ladniejsze swiatla ktore nawet nie maja funkcji swiatel LCI (mod autostradowy, dojazdowe, oswietlenia pobocza itd...) a widzisz ze sa ladniejsze jak sie przyblizysz metr od samochodu a ten nie jedzie :mrgreen: i ty mowisz o retroficie na sile :) Ten gadget jak mowisz ma przynajmniej praktyczne zastosowania i spelnia swoje funkcje a 1700 zl to nie jest jakas wygurowana suma chocby tylko po to aby moc miec oczy zawsze na drodze.

Moja La Bunia

DO E9x :

• Moderatorzy
Opublikowano

Troche ładniejsze światła ? :mrgreen: Co innego mówiłeś jak się widzielismy hehehe.

Z tego co słyszę od niemal wszystkich znajomych to poznają moje auto już z daleka właśnie po światłach :). Moim zdaniem najlepszy mod jaki zrobilem. Do tego jest unikalny :).

Dowcip się wyostrzył widzę. No mi chodzi o to że nie widzę sensu wydawania 2k na półśrodki (bo tak to niestety wygląda - nie jest to prawdziwy head up a takie stawiane na desce wyswietlacze jak sam mowiles to kosztuja pół ceny albo mniej ). Ten HUD kupisz wszędzie. Ale nie chce się tu licytować. Jakbyś wydał 4k na prawdziwy HUD to by było coś ale niestety nie ma takiej opcji (pewnie juz bym to miał u siebie).

Jeszcze jedno co mi sie nie podoba - wydałeś kasę na obszycie dechy które mi się mega podoba i jakoś nie potrafię przejsc do porządku dziennego że na ładnej skórzanej desce stawia się taki plastik który jednak nie pasuje. mysle że efekt byłby fajniejszy gdyby zdemontować deskę do obszycia i jakoś wbudować ten hud w deske i dopiero obszyć.

W żaden sposób nie chciałem Cię atakować - poprostu myślę że mod nie jest na miarę Twojego auta i Twoich pozostałych modów które były GRUBE. Ten nie jest i mówienie o tym że druga navi jest potrzebna bo pierwsza nie pokazuje czegośtam (Garmin tez nie pokazuje w czasie rzeczywistym gdzie policja stoi jak Yanosik) to dorabianie ideologii ;).

Spoko - Tobie ma się podobać nie mi.

U mnie też ludzie marudzą na białe listwy ;)

• Moderatorzy
Opublikowano

Trochę się zagłębiłem w temat bo nie mam navi i zainteresowało mnie to, pomimo bardzo słabego wyglądu na desce (kwestia gustu - nie krytykuję Cię) ….

ale po tym co teraz przeczytałem to nie chciałbym tego nawet za 500 zł..

the navigation uses WIFI/WLAN (not Bluetooth as some of you might think): as long as WIFI/WLAN is active on your smartphone and a connection made to the "Head-Up Screen" network, you'll have no langer access to Internet and won't receive incoming Internet messages (e-mails, Whatsapp, bbm, Facebook, etc.); you can still make phone calls, of course; on longer journeys, each time you take a break, just briefly switch off WIFI/WLAN on your smartphone to allow your messages to enter (well, as several may remark, it's safer anyway to read messages while not driving); on the contrary, SATNAV does not block your Internet messages;

Czyli jeśli komuś nie chce się tłumaczyć - kiedy telefon jest sparowany z tym czymś przez WIFI nie mamy w nim w ogóle połączenia z internetem (3G/LTE). Nie przyjdzie żaden mail, żadna wiadomość na messengerze itp.. Jesteśmy offline, pozostaje tylko połączenie głosowe i sms. Dla mnie to jest mega wielka wada. Jeśli komuś to nie przeszkadza to spoko. No chyba że to u Ciebie działa jakoś inaczej ale nie sądze bo w momencie połącznia przez WIFI automatycznie w każdym telefonie wyłącza się transfer danych przez sieć komórkową..

Opublikowano

Ale Wlodi doskonale wiesz ze uwielbiam twoje swiatla bo sa najladniejsze ktore widzialem kiedykolwie (napisalem chyba 10 postow z czego niektore dosyc dlugie o twoich swoiatlach czyli zrobily na mnie wrazenie) i nie robie ich tylko dlatego ze nie moge sie przelamac z cena, za to zorbil bym je na post lifcie sadze zeby miec funkcje dlatego dziwi mnie twoja uwaga ze 1700 zl moze byc lepiej uzyte. Tak naprawde to mnie zdziwilo.

To ze nie widzisz na zywo twierdzisz ze jest zle zintegrowane doskonale rozumiem jak widzialem zdjecia wczesniej tez tak sadzilem... musialem widziec na zywo u kogos zeby polubiec bo zdajesz sobie sprawe ze z punktu widzenia kierowcy widzisz szbke i info jak jedziesz. To nie pol srodek bo w wielu aspektach przewyzsza normalny HUD BMW w seriach Ex a zintegrowanie jest z twoim samochodem dobre. Polsrodkiem byloby kupowanie urzedzenia garmina za pol tej ceny, nie majac szybkosci, mocy i momentu obrotowego w danym momencie, stanu baku, bledow itd ktore ida przez CAn i ktore nie sa wyswietlane na hudach w seri Ex. Dodatkowo w zmiennych warunkach a szczegolnie w ostrym oswietleniu, HUS jest dalej 100% widoczny a HUD nie.

Moja La Bunia

DO E9x :

Opublikowano
Trochę się zagłębiłem w temat bo nie mam navi i zainteresowało mnie to, pomimo bardzo słabego wyglądu na desce (kwestia gustu - nie krytykuję Cię) ….

ale po tym co teraz przeczytałem to nie chciałbym tego nawet za 500 zł..

the navigation uses WIFI/WLAN (not Bluetooth as some of you might think): as long as WIFI/WLAN is active on your smartphone and a connection made to the "Head-Up Screen" network, you'll have no langer access to Internet and won't receive incoming Internet messages (e-mails, Whatsapp, bbm, Facebook, etc.); you can still make phone calls, of course; on longer journeys, each time you take a break, just briefly switch off WIFI/WLAN on your smartphone to allow your messages to enter (well, as several may remark, it's safer anyway to read messages while not driving); on the contrary, SATNAV does not block your Internet messages;

Czyli jeśli komuś nie chce się tłumaczyć - kiedy telefon jest sparowany z tym czymś przez WIFI nie mamy w nim w ogóle połączenia z internetem (3G/LTE). Nie przyjdzie żaden mail, żadna wiadomość na messengerze itp.. Jesteśmy offline, pozostaje tylko połączenie głosowe i sms. Dla mnie to jest mega wielka wada. Jeśli komuś to nie przeszkadza to spoko. No chyba że to u Ciebie działa jakoś inaczej ale nie sądze bo w momencie połącznia przez WIFI automatycznie w każdym telefonie wyłącza się transfer danych przez sieć komórkową..

To kuminkacja jednokierunkowa. Masz polaczenie przez 3G/LTE bo twoj telefon jest uzywany jako modem i nie odbiera nic z HUSa a wiec masz wolny kanal a nie jako urzadzenie koncowe lub rownorzedne wtedy mial bys racje, dostajesz wszystko maile, yanosika, MMSy itd, sprawdzalem przed i po kupnie, ja mam biuro w aucie :), nie kupil bym w takim wypadku. inaczej nie mogl bys uzywac wszystkich serwisow BMW w twojej nowej jedynce tam rownierz jest opcja poleczenia przez wifi w sieci z reszta a telefon sluzy jako modem jezeli sie nie myle.

Moja La Bunia

DO E9x :

• Moderatorzy
Opublikowano
Z tego co napisał ten koleś (to właśnie ten którego wcześniej mi wrzucałeś) to jest tak jak ja napisałem. Przecież w momencie połączenia telefonu z WIFI przestaje pobierać dane przez 3G/LTE, zarówno iPhone jak i Android. Nie bardzo czaję jak to może działać ale skoro masz biuro w aucie (ja często też) to może on coś źle napisał.. Aha, nie mam internetu w idrive bo nie mam navi tylko radio professional z mniejszym wyświetlaczem..
Opublikowano (edytowane)

To zalezy jaki masz telefon, jezeli masz starej generacji to tak jezeli masz wielo kanalowy tak jak ostanie modele to nie ma problemu mozesz nawet miec kilka poleczen WIFI jenoczesnie, kilka telefonicznych :) trzeba miec norme wifi 802.11ac. Dodatkowo mozesz przechodzic plynie z wifi na 3G/LTE i na voice jezeli to byla np rozmowa telefoniczna przez wifi a potem zgubiles wifi.

https://www.apple.com/iphone-6/connectivity/

dzisiaj np uzywalem jednoczesnie HUS, gdalem przez skype, yanosik pobieral ostrzezenia o patrolach i mi je wysylal glosowo na glosniki przezblutooth, grala muzyka a jak zadzwonili do mnie to osoba na skypie czekala, ja rozmawialem a HUS dalej dzialal lacznie z NAvi oczwiscie ktore pobiera dane o natezeniu ruchu przez 3G i dostawalem maile, MMSY, imessages i smsy, to dobrze sprzegniete, i to nie przypadek bo zaden inny tak nie dziala z BMW.

Edytowane przez Rivasi

Moja La Bunia

DO E9x :

• Moderatorzy
Opublikowano
Ja mam iPhone 6. Ale dziwne bo ten koleś też nie ma jakiegoś starego trupa (Galaxy S5) a napisał właśnie to co wkleiłem.. Cóż, czlowiek się uczy całe życie.
Opublikowano

gosc nie umie ustawic telefonu, galaxy S5 jest troche inny ale ma norme wifi ac i dodatkowo nawet ma mozliwosc jednoczesnego pobierania przez wifi i LTE /3G jednoczesnie tej samej tresci z roznych zrodel aby zwiekszyc przepustowosc czego iphone nie ma (z drugiej strony troche to bardzo okolicznosciowa funkcja uzywana jak masz slaba transmisje wifi).

Polaczenie nie jest przez bloototh w HUS aby nie kolidowalo ci z telefonem w starszych wersjach BT. Wiesz to tez moze byc kwestia ze gosc pobiera street lan (w stanch w duzych miastach to norma u nas to zart w europie) przez wifi i zapomnial go wylaczyc/skonfigurowac ponownie i wtedy tak... ma konflikt jezeli zle to skonfigurowal.

NA iphonie 6 dziala na 100% testowalem caly dzien.

Moja La Bunia

DO E9x :

• Moderatorzy
Opublikowano
Możliwe, teraz widzę że parę osób go pytało jak może mu działać garmin navi (bo chyba taka jest używana przez hus ?) bez internetu ale nie odpowiedział..
Opublikowano
tak to navi garmina, bez porownania lepsza od BMW z dzisiatkow powodow ale to normalne to ich core buisness i masz update map raz do roku bezplatny poki uzywasz HUsa. Jezeli przestajesz sie podlaczac do HUsa przez 30 dni (bo go przedales np) to musisz juz placic za update

Moja La Bunia

DO E9x :

Opublikowano

Tak zeby byc do konca uczciwy jak chodzi o zamontowanie prawdziwego HUDa w E9x, to istnieje szansa ze bedzie mozliwosc za kilka miesiecy jezeli Bimmerretrofit USA albo inny z amerykanskich bimmerow uzna ze gra jest warte swieczki. co nie jest pewne bo to jednak samochod ktory schodzi z rynku.

Tylko ze koszt tego bedzie absurdalny.

Najpierw trzeba bedzie zainstalowac retrofit kompletny NBT z przejsciowka i z touchpadem iclicki i wyciac listwe pod iclick pewnie jakies 6 do 7 tys zl na poczatek

Potem trzeba bedzie kupic head up display z F30 a znalesc go uzywanego jest raczej trudne a nowy to jakies 9 tys zl chyba plus do tego ramka z BMw i forme do wyciecia deski, no i pewnie nastepna przejsciowke bo w E9x nigdy nie bylo huda a wiec trzeba bedzie system oklamac, no i zainstalowac to wszystko...

Tak na oko w polsce to jakies 25 tys zl+ i mimo starnanosci wykonania ktora mozna sobie wyobraic to nie bedzie rozwiazanie BMW, nie wiem jak np z updatami pewnie nie prosto...

Jedyny plus to to ze z tego co wynika z postow o dziwo szyba z E9x przyjmuje obraz z huda F30 z bardzo dobra jakoscia (do sprawdzenia ale jak nie to trzeba doliczyx 2 tys), nawet lepiej niz zwykla szyba z E70 przyjmuje huda z Ex bez wymiany szyby przy retroficie (roznica jest podobno pomijalna juz w tym przypadku musze wierzyc na slowo, nie widzialem)

Mozna o tym poczytac tutaj :

http://www.bimmerretrofit.com/store/

i na innych stronach bimmerow w stanach.

Generalnie patrzac na to realnie, to 25 tys z+ za NBT, touchpad iclick i HUD (w tym 6K NBT tylko) to drogo szczegolnie jak sie ma deske ze skory (+ 3 tysiaki ponowne obszycie gory), CIC, i comboxa itd. Jezeli bym mial CCC i ori deske to moze bym to w jakims delirium rozwazal... 25 tys zl to wystarczy na calkiem fajna podroz.

Tak wyglada dzisiaj retrofit NBT z touchpadem iclick w E9X. W uzytkowaniu, nie zuawarzysz ze system BMW jest oszukiwany, za to dla Bimmera to zmienia pare rzeczy z tego co czytalem i prawdopodobnie parterzy BMW moga nie chciec tego dotykac np.

http://www.bimmerretrofit.com/images/eNBT_Adapter/E9x_NBT_logo.jpg

http://www.e90post.com/forums/attachment.php?attachmentid=1052052&stc=1&d=1404238906

Wiekszosc funkcjonalnosci zachowanych z NBT F3x a niektore da sie dodac (wersje 2012 i 2013)

Moja La Bunia

DO E9x :

• Moderatorzy
Opublikowano
Wczoraj oglądałem filmik kolesia z Rosji ktory do x5 M e70 wsadził NBT z x5 f15 aaaale !!! Nie tylko system ale tez wyświetlacz. Z tego co mówili to dołożyli jakis własnoręcznie stworzony moduł ktory "tłumaczył" dane z serii E do F. Szok ale efekt końcowy wyglądał kozacko ! Wrzuciłbym link ale chyba bedzie problem z językiem :D
Opublikowano

od momentu gdzie wyszedl ten interfs do oszukania systemu to ludzie uzywaja ten sam trik do roznych rzeczy np kamerynightwiew w E92 tez sobie ktos zamontowal, jest duzo tych sposobow, dlatego albo hud wyjdzie gotowy do zalozenia albo beda DYI na sieci predzej czy pozniej. Pytanie zasadnicze, tak jak NBT w E9x jak masz CCC lub nic to naturalny wybor to juz koszty HUDa sa apokaliptyczne. Kamery wofania ok, kamery night view i inne drobnostki a nawet zaczya sie mowic ze beda robic latki na system, jakis gosc w australii kombinuje zeby moc sterowac systemami KW DDC i DLC bezposrednio z NBT.

Mi sie to strasznie podoba jezeli jest to zrobione porzadnie i wtopione w system a moze nawet kiedys skorzystam, ale wiekszosc ma to gdzies a inni beda to uwarzac za rzezbienie bo to nie BMW, itd itd. Problem jak z kazdym systemem otwartym to ze zaczna sie niekompatybilnosci. Zle zrobione niektore produkty ktore zepsuja opinie tych dobrze dzialacych. Daje nie wiecej niz pol roku, zeby zaczely sie tworzyc legendy jak to zabija system, ze mozna wszystko stracici itd itd... ale wazne ze sie rusza.

Jezeli dzisiaj bym mial dalej CCC to bym zakladaj NBT.

Moja La Bunia

DO E9x :

• Moderatorzy
Opublikowano
Wlasnie bardzo spodobało mi sie jak spasowali ekran (przy okazji obszyli całość deski i tunelu skóra). Mozna sie pobawić i jesli bym miał u siebie automat którego mi najbardziej brakuje to bym dłubał. A tak najpierw muszę wymienić wóz za rok :D