Skocz do zawartości

325i e92 jaki olej?

Dymq

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze

viewtopic.php?f=70&t=181830

Prawie 30 stron dyskusji o olejach do e90.

Naucz sie uzyc wyszukiwarki w prawym gornym rogu masz. Kolejny temat o oleju :duh: :mad2:

🙃🙃

Filtr Paliwa wymieniasz co 80 tys KM obowiazkowo

Filtr weglowy paliwa (to inny filtr) wymieniasz co 160 tys KM.

Jak mowi Remi co 80 tys KM wymieniasz separator oleju z wezami

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

• Zasłużeni forumowicze

Filtr paliwa jest bezobslugowy w e90 benzynie. Wbudowany jest w srodku baku. Co innego diesel.

Nawet serwis nie obejmuje wymian filtra paliwa w benzynie. Na upartego mozna rozbierac bak i wymienic ale koszt jest spory. Poza tym trzeba sie postarac aby zatkac filtr paliwa w benzynie (lejac byle co byle gdzie caly czas).

Edytowane przez feel_x

🙃🙃

Filtr paliwa jest bezobslugowy w e90 benzynie. Wbudowany jest w srodku baku. Co innego diesel.

Nawet serwis nie obejmuje wymian filtra paliwa w benzynie. Na upartego mozna rozbierac bak i wymienic ale koszt jest spory. Poza tym trzeba sie postarac aby zatkac filtr paliwa w benzynie (lejac byle co byle gdzie caly czas).

Przepraszam ale filtr paliwa nie jest bezobslugowy. BMW go nie wymienia tak samo jak nie wymienia oleju w skrzyni biegow w automacie bo lepiej dla nich wyienic ci samochod. Koszt nie jest taki okropny to 2 godziny pracy mechanika (ok filtr jest drogi), zrobilem to przy 200 tys KM po zakupie samochodu i NAGLE zniknely wszystkie problemy na kompie zwiazane ze zlym dawkowaniem paliwa i sonda lambda wydechowa przestala sie palic ! a wiec filtr paliwa sie wymienia szczegolnie w polsce gdzie benzyna jest na poziomie... niskim. Jezeli ci nie szkoda natury to mozesz nie wymieniac filtra weglowego (charcoal cannister) ale filtr paliwa sie wymienia jeszcze bardziej jezeli bys mial wtrysk bezposredni.

Edytowane przez Rivasi

Moja La Bunia

DO E9x :

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

• Zasłużeni forumowicze
Na tej zasadzie to profilaktycznie mozna wymienic panewki bo moga sie wytrzec, lancusz bo moze sie zerwac itd. Jak nic sie nie dzieje auto jezdzi normalnie i brak bledow zwiazanych z mieszanka sondami itp to filtra sie nie zmienia. Tankujac pewne paliwo nie bedzie zadnego problemu z nim. Mowie jak ktos sie uprze to moze wymienic ale jest to zbedne.

🙃🙃

Na tej zasadzie to profilaktycznie mozna wymienic panewki bo moga sie wytrzec. Jak nic sie nie dzieje auto jezdzi normalnie i brak bledow to filtra sie nie zmienia. Tankujac pewne paliwo nie bedzie zadnego problemu z nim. Mowie jak ktos sie uprze to moze wymienic ale jest to zbedne.

zgadzam sie z toba mozna serwisowac na dwa sposoby profilaktycznie (bez przeginania paly nie wymieniam prof panewek ani rozrzadu ale juz pasek klinowy tak) lub jak juz cos sie wysypie, ja serwisuje profilaktycznie ale rozumiem drugi sposob myslenia szczegolnie jezeli jezdzi sie malo. Ja robie 50 tys KM/rok i nie mam czasu na gdybanie dlaczego kontrolka sie pali, jak sie pali to wiem ze to napewno nie zatkany filtr paliwa (na przyklad ale to dotyczy rownierz 9 lub 10 innych urzadzen, np tak wymieniam profilaktycznie cewki i swiece zanim padna i pelno innych spraw ale jeszcze raz robie 50 tys rocznie a samochod to moje drugie narzedzie pracy). Prawdopodobnie jak bym jezdzil do pracy 5 km dziennie i na week end wypadal 70 km na dzialke to bym robil jak mowisz, nie krytykuje tylko pokazuje ze mozna robic to inaczej a filtr paliwa nie jest de facto bezobslugowy tylko mozna go tak traktowac.

Moja La Bunia

DO E9x :

a to ciekawe.... do zadnego silnika usa nie ma rozdzielnika oleju na stronach czesci...

Moja La Bunia

DO E9x :

Znalazłem tylko przewody.... :)

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=VC53&mospid=49546&btnr=11_3737&hg=11&fg=15

nr 14 na schemacie, chyba dam nura do auta po pracy o ile przestanie padać i zobaczę gdzie to idzie, o ile dojrzę :)

pzdr. Łukasz

jest z tylu silnika a wiec z ta fotka to troche bedzie trudno.

Moja La Bunia

DO E9x :

• Zasłużeni forumowicze

W n52 odma jest pod kolektorem ssacym.

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=VB31&mospid=48483&btnr=11_3738&hg=11&fg=15

Bez demontażu kolektora to chyba nie ma bata zeby sie tam dostac.

Z tego co kojarze to separator w n51 jest wbudowany w pokrywę zaworow wiec na calkiem innej zasadzie niz w n52

🙃🙃

Odma wisi pod kolektorem dolotowym miedzy przedostatnim a ostatnim zeberkiem.

Najciezej zdjac i zalozyc weze na odme. Jest to patent jakiegos niemieckiego debila.

Z reguly weze sie urywaja a kosztuja ponad 100 PLN od sztuki bo sa podgrzewane.

Musisz wiec zdjac puszke filtra powietrza wraz z wezami dolotowymi, przepustnice potem kolektor.

Do kolektora potrzebujesz komplet uszczelek i tak samo do przepustnicy.

Nowsze silniki 3 litrowe maja odme zintegrowana w pokrywie i nie maja zewnetrznej odmy.

Pozdrawiam

Szymon

Nowsze silniki 3 litrowe maja odme zintegrowana w pokrywie i nie maja zewnetrznej odmy.

Pozdrawiam

Szymon

no to juz wiemy gdzie sie kryje odma w silniku Lukasza :) Dzieki za info :)

Moja La Bunia

DO E9x :

Pozdrawiam

Szymon

no to juz wiemy gdzie sie kryje odma w silniku Lukasza :) Dzieki za info :)

Z tego co usłyszałem w serwisie to podobnie jest w nowszych Dieslach N47. Dlatego nie ma tematu wymiany odmy co 3 wymiany oleju w ramach kontraktu 5lat/100 tysięcy, ponoć z odma zintegrowana nic sie nie dzieje, nie ma potrzeby serwisu.

SPRZEDAM swoje E87 123d - szczegóły na PW

Jak dbać o BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=262051 . Awaryjność silników: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=221978

Nie mówię, że nie ma :), no czasem każdemu się może zdarzyć :mrgreen: , nie mniej jednak poszukam w czeluściach komory silnika okrągłego dynksa z kablami od silnika, jak nic nie znajdę to ok będę spokojniejszy :) i szczęśliwszy, bo ewentualny problem serwisowy mniej :).

pzdr. Łukasz

no ja tez gleboko sie wachalem zanim napisalem to zdanie (popatrzylem czy ksiezyc jest na swojej orbicie, czy dalej krecimy sie wokol slonca, czy nie wykryto w nocy leku przeciwko rakowi takie tam zdarzenia podstawowe :mrgreen: ) ale jednak jezeli odmy nie ma to nie ma co wymieniac nawet jakbys chcial, jak bys znalazl cos do wymiany (oprocz kabelka) to daj znac

Moja La Bunia

DO E9x :