Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Musisz rozkodowac VIN. Tu czy tu. A doposazenie, to zalezy. Moze Patryk z bimmertechu pomoze?

Kiedyś było tak:

[...] wszyscy kupujemy BMW dla radochy z jazdy, nie zawsze kierując się do końca rozumem. [...]
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Salon Ci nie pomoże, polityka BMW jest taka, że nie pozwalają doposażać po zakupie... na domiar złego, jak zrobisz to na własną rękę (nawet profesjonalnie) to jak masz rozszerzoną / wydłużoną gwarancję to, jak w banku, ją stracisz przy pierwszej wizycie w ASO. :duh:

Będziesz Miał Wydatki

http://www.motostat.pl/user_images/40716/icon1.png

BavarianVIN: WODZIKZ68FST

Opublikowano
Dzięki za szybka odpowiedz. Wygląda na to ze niema co kombinować samemu. Mam jeszcze jedno pytanko odnośnie opcji automatycznego gaszenia silnika po zahamowaniu do zera np na czerwonym świetle . Pytanie brzmi czy da się to zdezaktywować na stałe (żebyś silnik nie gasł) tak bym nie musiała wyłączać tego za każdym razem przy starcie?
Opublikowano
Dzięki za szybka odpowiedz. Wygląda na to ze niema co kombinować samemu. Mam jeszcze jedno pytanko odnośnie opcji automatycznego gaszenia silnika po zahamowaniu do zera np na czerwonym świetle . Pytanie brzmi czy da się to zdezaktywować na stałe (żebyś silnik nie gasł) tak bym nie musiała wyłączać tego za każdym razem przy starcie?

U nas dealer umie tak zaprogramowac, zeby start/stop system trzymal stan, jaki mial przed zgaszeniem - czyli raz wylaczysz i zostanie. Wystarczy spytac u dealera, robia to za darmo. Nie tracisz gwarancji przy tym.

Kiedyś było tak:

[...] wszyscy kupujemy BMW dla radochy z jazdy, nie zawsze kierując się do końca rozumem. [...]
Opublikowano

a oprócz bluetooth'a to w co byś chciała jeszcze doposażyć swoje F25?

ja bym nie demonizował tak tego ASO, ja mam doposażone F25 w różne opcje i gwarancji jeszcze nie straciłem, a nawet miałem kilka rzeczy wymienianych na gwarancji - oczywiście nie te, które w które samochód był doposażany

Opublikowano

U nas dealer umie tak zaprogramowac, zeby start/stop system trzymal stan, jaki mial przed zgaszeniem - czyli raz wylaczysz i zostanie. Wystarczy spytac u dealera, robia to za darmo. Nie tracisz gwarancji przy tym.

W Łodzi, w Premium Arena wołają 700zł netto (przynajmniej tak mi powiedział handlowiec). Ja to + gong niezapiętych pasów na 3sek. zrobiłem u kolegi z forum za dużo bardziej korzystną stawkę :mrgreen:

Opublikowano
Wszystkie możliwe kodowania zrobiłem za 60 USD (a NYC tani nie jest) :lol: Polecam kolegów z działu ,,kodowania'' ,mają kontakty na całym świecie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

@thomas_x: oficjalna polityka jest taka jak napisałem... jak Ci się coś drogiego zepsuje to BMW może ni stad ni z owąd sobie przypomnieć, że gwarancja już u Ciebie nie obowiązuje...

Poza tym by Ci mieli w ASO wgrać nowe oprogramowanie to elementy dołożone osobno przestaną działać bo soft leci z Centrali BMW (Monachium) a oni mają detale tylko i wyłącznie wyposażenia fabrycznego (nieważne kto Ci co mówi, że można zaktualizować tę listę) - a wtedy czeka Cię ponowne kodowanie poza ASO...

Dezaktywacja Start/Stop rzeczywiście kosztuje 700 netto :mad2: w ASO...

Będziesz Miał Wydatki

• Członkowie klubu
Opublikowano (edytowane)

Poza tym by Ci mieli w ASO wgrać nowe oprogramowanie to elementy dołożone osobno przestaną działać bo soft leci z Centrali BMW (Monachium) a oni mają detale tylko i wyłącznie wyposażenia fabrycznego (nieważne kto Ci co mówi, że można zaktualizować tę listę) - a wtedy czeka Cię ponowne kodowanie poza ASO...

Oprogramowanie do auta jest dobierane m. in. po kluczu wyposażenia, który w przypadku serii Fxx jest zapisany w VCM w module Gateway.

Jeśli dane doposażenie jest wykonane zgodnie z technologią producenta i zostało poprawnie dopisane do auta nawet poza ASO np. przez funkcję „Import Vehicle Order” to żaden z retofitów nie zniknie z auta nawet po programowaniu w ASO!

Oczywiście niestandardowe wartości kodowe modyfikowane z tzw. palca, zostaną przywrócone do wartości fabrycznych. Ale dyskutujemy tu o pracach wykonanych zgodnie z technologią BMW.

Podsumowując, bardzo proszę o nie wprowadzanie pozostałych użytkowników forum w błąd.

Edytowane przez prmax
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

@prmax: nie wprowadzam kolegi w błąd celowo, napisałem to na podstawie informacji z dwu różnych ASO... być może celowo mnie chcieli wystraszyć. :duh:

Wracając do gwarancji - ktoś z ASO widząć auto z nawi, a na liście wyposażenia fabrycznego jej nie ma, będzie miał łatwą sprawę by gwarancję anulować...

Będziesz Miał Wydatki

Opublikowano

przeciż temat z gwarancją i nawigacją (użytą jako przykład) już był przez Ciecbie przerabiany w 2012 w dyskusji z bimmerretrofit, link poniżej:

viewtopic.php?f=131&t=191183&start=15

W tamtej dyskusji wyszło, że doposażenie w nawigacje nie powoduje utraty gwarancji na cały samochód...

• Moderatorzy
Opublikowano

Ja to przerabiałem osobiście, kupiłem używaną nawi do tego kody FSC z ASO i nikt nie robił problemów.

Auto po modach poszło do ASO skan online i przy następnej aktualizacji już wszystko jest zgodne z tym co w aucie.

Gwarancji nie było tylko na elementy wymienione używane czyli nawi,ekran,licznik.

Kupiony w ASO do komplety Gateway też posiada gwarancję.

Opublikowano

Podsumowujac: tak, kolezanka moze sobie dolozyc, co tylko Jej sie potrzeba, ale to zrobic trzeba z glowa, tak, zeby przy wizycie w ASO, zmiany nie zostaly anulowane, a samochod pozostal na gwarancji. Mysle, ze koledzy klubowicze moga sluzyc rada co do tego gdzie i u kogo (ew. za ile) zrobic to tak, zeby auto mialo rece, nogi i gwarancje. A co do Bluetootha - to mysle, ze kazdy "VIN Decoder" nie bedzie mial z tym problemu. Z tym, ze wersji Bluetootha (a co za tym idzie kodow z nim zwiazanych) w BMW F25 X3 sa 3. Powodzenia i witamy na forum! :)

[d]

Kiedyś było tak: