Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Juz miałem w sobotę jechać odebrać zaklepaną bemke a tu żona wyskakuje z tekstem chodź może kupimy Lexusa is?!? :mad2:

Jako ze pojazd ma być użytkowany głównie przez żonę

To musze rozważyć zakup tegoż auta. Mam jednak do was prośbę, czy moglibyście wyrazić swoje opinie na temat porównania tych dwóch aut.

Chodzi o 320 gt xdrive i Lexusa is300h w pakiecie f-sport

Ja powiem tak jeśli chodzi o wygląd zewnętrzny to oba mi się podobają. Lexus wyprzedza bmw ilością bajerów i wyposażenia w tej samej cenie co bmw. Natomiast bmw zyskuje ogromny + za ilość miejsca w środku i napęd xdrive.

A co wy możecie dodać od siebie??

Opublikowano

Mogę porównać Lexa, ale ze zwykłą 320d oraz 320i. 300h jest bardziej komfortowy, duuużo lepiej wyciszony i , jak dla mnie nieco lepiej wykonany w środku. Niestety w 300h jest skrzynia CVT, która, co prawda nawet pasuje do hybrydy, ale nie każdy ja polubi. Osiągi są porównywalne, ale kultura pracy napędu w Lexie i BMW to przepaść - w Lexie jest cisza i spokój, zero wibracji, w 320d jest traktor. Lepiej jest w 320i, ale i to nie to co w Lexie. BMW się nieco lepiej prowadzi, głównie przez wzgląd na mniejszą masę (hybryda swoje waży).

PS: Rozumiem Twój dylemat, bo juz miałem zamawiać 320i (zwykłą, nie GT), ale dealer Lexusa wyszedł z bardzo konkurencyjna oferta i mam dylemat :mad2:

Opublikowano

Na jutro mam zaklepaną jazdę lexusem. Co do ckrzyni cvt to nie ma bidy, jestem przyzwyczajony, obecnie jeżdżę priusem.

Jednego się jednak obawiam. Napędu tylko na tył, nie bardzo mi się widzi jazda mojej żony zima autem z rwd. Wcześniej jeździła a6 quattro a więc się przyzwyczaiła do dobrego.

Czy naprawdę jest taka wielka różnica wręcz niebezpieczeństwo jeśli chodzi o kobietę w aucie z tylnym napędem?

Opublikowano
Samochodów nie porownam ale co do tylnego napędu i kobiet ja bym nie dramatyzowal ;d moja dziewczyna odebrała prawko we wrześniu (cala jej historia jako kierowcy zaczela sie w dniu kursu czyli pi razy drzwi 2 miesiace jezdzila samochodem dopiero) i sobie na luzie przejezdzila cala zimę Mercedesem w210 290td RWD i dala rade ;d

SPRZEDAM : komplet zderzaków ori e92 (barberarot metallic)

Moje e92 : http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=214546

Opublikowano

hej,

nowym Is nie jeździłem, ale prowadziłem hybrydę i zdecydowanie skrzynia cvt mi nie pasuję. w poprzednim nr top gear porównywali 250 do hybrydy i z tego co pamiętam wychodziło na korzyść 250. Ja mam gs i moja dziewczyna ogarnia napęd na tył w zimie :) ale porównując do mojej poprzedniej 5 e60 lex ma gorszą trakcję.

A może warto się zastanowić na nową x4? nieźle się prezentuje :) jeżeli chodzi o bmw mogę zapytać znajomego o rabatowanie.

pozdrawiam

Opublikowano

Na x4 niestety nie mogę poczekać. Musze mieć auto do max połowy maja.

Wygląda na to ze to juz tylko legendy ze auta z rwd tylko na wiosnę i lato.

Jutro zabiorę żonę niech se obejrzy pomaca i niech sobie wybiera sama.

Opublikowano

Te 2 auta sporo rozni:

- jak potrzebujesz przestrzeni, albo robisz nim >30tys rocznie to 2.0d GT ELSE Lex

- jak jezdzisz glownie po miescie to Lex

A zreszta i tak Pani wybierze, co bedzie mialo ladniejszy kolor i bedzie pasowalo do torebki :)

Ja stawiam na Lexa.

Opublikowano

No i stało się. Jazda lexem odchaczona. Wrażenia, hmm spodziewałem się jak na wygląd zewnętrzny kosmosu a tu [BAD]. Z wyglądu zewnetrznego zadziorny sportowy sedan. A jazda, myślę że.mój prius na trybie sport by se z nim poradził. Zero wrażenia, zwykły płynny sedan.

Oczywiście materiały I wykonanie perfekcyjne. Wsiadać do lexa miałem wrażenie jakby auto było wyklepane pode mnie, dosłownie robione na wymiar.

No ale przestrzeń. Gt a is to przepaść nie do opisania. W gt z tyłu można rozstawie stolik i grać w karty.

Decyzja zapadła. Gt. Jak to określiła żona, to auto ma klasę i drzwi bez ramek :-)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Czyli nie rabat a cena za pojazd używany. Myśląc Twoimi kategoriami kupując e36 328 z 1994 roku dostajemy 250tyś zł rabatu ;)