Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Mam mały problem , chodzi o dziwny odgłos jakby przepalonego tłumika , rury pod autem przy dodawaniu gazu. Sprawdziłem szczelność nigdzie nie przepalone rury czy tłumiki , katalizator nie wydaje dziwnych dźwięków , a wciąż jakby warczy przy nagłym dodawaniu gazu. Zauważyłem , a raczej jak sie przysłuchałem to przy kolektorze jest ten dziwny dżwięk spalin ale nie widać dziur czy nieszczelności ,śruby dociagnięte a wciąż słychać ten uciążliwy dzwięk. Ktoś miał podobny problem?

Opublikowano
Nagraj filmik żeby było słychać to Ci powiem czy to ten dźwięk ja mam przepalony tłumik w miejscu łączenie tłumika końcowego ze środkowym
Opublikowano
Tłumiki przepalają się w środku i "dzwonią, charczą" ja tak miałem kilka razy ale głównie na wolnych obrotach jak się doda gazu i się ustabilizują to cichnie choć w momencie dodawania gazu może zacharczeć mocniej. Najprościej wjedź na kanał i posłuchaj na włączonym lub postukaj ręką w tłumiki na wyłączonym.
Opublikowano
Sprawdzałem osobiście na kanale. Żadne tłumiki nie dzwonią ani kat , tylko miejsce hałasu a dokładniej furczenie spalin wydobywa się przy kolektorze wydechowym , ale z kolei nie widać tam żadnych nieszczelności. Sam niewiem może "ten typ"tak ma ale to wkurza jadąc droga w tunelu czy blisko muru słychać strasznie odbijający sie dźwięk . Chyba założe sportowy wydech i zagłusze to :)