Skocz do zawartości

X3 E83 2007 2.0d 150KM M47N2 - Sterowanie turbiny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pewien problem.

Chciałem się zabrać za wyczyszczenie filtra od elektrozaworu sterującego turbiną i ... go nie znalazłem :D .

Chyba wychodzi na to że u siebie w aucie mam już turbo sterowane elektronicznie.

Ciekawe jest to że na realoem oraz w sklepach BMW wg numeru vin powinienem mieć turbo sterowane elektrozaworem.

Auto 2007 po lifcie (parametry w tytule postu).

Też tak macie?

Opublikowano

Ja mam 2005 i już mam elektroniczne,więc Ty tym bardziej.

Wysyłane z mojego LG-P880 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Mario witaj !

Powiadasz

Auto 2007 po lifcie (parametry w tytule postu).

Jeśli się nie mylę do z tymi parametrami co napisałeś X3 E83 2.0d 150KM M47N2 to auto przed liftowe ,produkcja do Lipca 2006 a może pierwsza rejestracja w 2007 roku ?

Wiesz co ? wrzuć tu kod VIN to ktoś Ci to rozszyfruje.

A Może to model E83LCI ? Co by pasowało do roku 2007 .

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

No jest to model LCI.

Poniżej zrzut ekranu w którym widać jak identyfikowany jest mój VIN w sklepach BMW.

http://images63.fotosik.pl/851/f65d87b98be84750.jpg

Czyli mam sterowanie elektroniczne.

A więc strony bmw i realoem źle pokazują dane mojego auta?

Normalne jest to że mają taki bałagan?

• Moderatorzy
Opublikowano
BMW E83LCI są produkowane od 03.2006 a silnik M47N2 150KM stosowany jest w E83 do 08.2007
Opublikowano

Czyli mówisz że nie mają żadnych błędów?

No na realoem widzę że sterowanie mam elektrozaworem:

http://images61.fotosik.pl/851/465a99091bc419ad.jpg

Ale elektrozaworu nie ma.

Może źle szukam. Zawór od EGR bez problemu znalazłem.

Ale tutaj wg mnie nic nie ma i pod turbo znajduje się mała skrzynka która wg mnie steruje turbiną.

• Moderatorzy
Opublikowano
Na realoem.com rysunki nie zawsze są z "reala" i trzeba patrzeć po numerach części czy ta u Ciebie występuje.
Opublikowano
Na realoem.com rysunki nie zawsze są z "reala" i trzeba patrzeć po numerach części czy ta u Ciebie występuje.

A mógłbyś bardziej to rozwinąć?

Czyli widzę na realoem że niby mam turbo sterowane elektrozaworem i co mam dalej zrobić żeby się upewnić że tak naprawdę jest lub nie jest?

Na jakiejś innej stronie wbijam tylko numer części i będę wiedział czy realom kłamie?

Miałoby to jeszcze jakiś sens gdyby realoem pokazał mi 2 rysunki (jeden z turbo sterowanym elektrozaworem i drugi ze sterowaniem elektrycznym).

A tutaj kicha, jest pokazane tylko sterowanie podciśnieniowe.

Opublikowano

Ja mam tak samo,i nie zgłębiam tematu bo szkoda czasu.Tak pokazuje real oem i nic nie poradzisz.

Wysyłane z mojego LG-P880 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano
Na stronie podanej przez Kruka jest tak samo... :wink: :wink: :wink: :wink: czyli ew. dzwonić do ASO i pytac co i jak :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano
Na stronie podanej przez Kruka jest tak samo... :wink: :wink: :wink: :wink: czyli ew. dzwonić do ASO i pytac co i jak :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Hehe.

Dzwoniłem do ASO w sobotę i powiedzieli mi że jest tak jak pokazane jest na ich stronie po numerze VIN :D.

Wniosek jest taki że w aso pracują niezłe asy :).

• Moderatorzy
Opublikowano

W sumie dobrze jest pokazane w realoem.

Masz przetwornik ciśnienia i ten zbiera dane które przetwarza dla siłownika turbiny.

Przy turbinie ta czarna skrzynka to siłownik elektryczny a steruje nim przetwornik 11747796634

Opublikowano
W sumie dobrze jest pokazane w realoem.

Masz przetwornik ciśnienia i ten zbiera dane które przetwarza dla siłownika turbiny.

Przy turbinie ta czarna skrzynka to siłownik elektryczny a steruje nim przetwornik 11747796634

Na to teraz już nie ogarniam :D.

To w końcu mam jakiś elektrozawór sterujący turbiną czy nie?

Jeżeli tak to gdzie go mam szukać w celu wyczyszczenia filterka?