Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

mam problem z otwieraniem bagażniaka - z pilota otwiera, z przycisku nad klapą już nie. dodatkowo zamontowałem przycisk w kabinie (zgodnie z instrukcją z jednego z forów) - również nie otwiera. czytałem na ten temat, że to mogą być uszkodzone kable (sprawdziłem te w gumowej tubie między klapą bagażnika a kabiną - nie zauważyłem żadnego uszkodzonego kabla), kostki (sprawdziłem je również, wyglądają dobrze, dodatkowo potraktowałem je sprayem do kostek elektrycznych, nic nie dało... teraz pytanie: prawdopodobnie chodzi o to, że nie dochodzi sygnał do otwierania zamka klapy, prawdopodobnie jest to jeden kabel dla przycisku w kabinie i na klapie bagażnika (?) dlatego oba nie działają. nasuwa się pytanie, dlaczego otwiera się z pilota, chyba komputer musi dać sygnał do otwarcia klapy? może zamast szukać uszkodzonego kabla lepiej poprowadzić nowy kabel sygnałowy? wiem, że to częsty problem i często opisywany, jednak na forach nie znalazłem odpowidzi na powyższe pytania.

Opublikowano

podswietlenie tablicy rej. działa ?

masz tam wtyczke 3 piny, 1 i 3 sa od otwierania klapy przyciskiem i ręcznie (z kluczyka sygnal jest przekazywany inna drogą)

prawdopodobnie przewód masowy gdzieś ma przerwe, od wtyczki pin3 do mikrostyku ma długosc 10cm, przewód masowy koło 30cm i tam najczesciej jest usterka.

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano
dzięki za odpowiedź. to, że osobny jest sygnał z pilota a osobny z przycisków wiele wyjaśnia. podświetlenie tablicy działa. którą wtyczkę masz na myśli? chodzi o te połączenie między zamkiem klapy a przyciskiem na klapie?
Opublikowano

mam na mysli wtyczke 3 pinową łączącą listwe podsietlenia tablicy z wiązką w klapie, masa, srodkowy pin zasilanie 12v na podswietlenie tablicy i 3pin odpowiedzialny za otwieranie klapy

odpinasz 4 spinki wygluszenia i tam zobaczysz wtyczke o ktorej mowa

jesli podswietlenie działa to masa tez musi być ok (jest wspolna), w takim razie problem musi byc gdzies na łączeniu pin3-mikrostyk (10cm przewodu)

ewentualnie problem z instalacją idącą w klapie do tej wtyczki, to musisz ustalić miernikiem

jesli masz troche zdolnosci manualnych mozesz ta listwe rozebrać i sprawdzić działanie mikrostyku

Opublikowano

Tak jak puzonn mówi sprawdz kabel masowy, jeśli to nie pomoże, to kabel sygnałowy może być uszkodzony, żeby nie sprawdzać bo po kawałku czy jest ułamany poprostu wez sobie 3m przewodu i znajdz początek kable sygnałowego z tej kostki, podejrzewam, że jest w module komfortu GM5 pod schowkiem i na chwile przyczep oba końce we właściwe miejsce i sprawdz wtedy czy jedna opcja otwierania zaczęła działać. No ale skoro nie możesz otwierać z przycisku w aucie i klapie to pewnie będzie to przewód masowy, bo wątpie, że 2 masowe naraz by się uszkodziły.

Nie wiem czy dokładnie na temat Ci odpowiedziałem na pytanie, bo czytam to na szybko trochę się spieszę, ale jak nie będziesz mógł sobie proadzić to pisz, a pomogę

Opublikowano

witam ponownie. posprwdzałem jeszcze raz kostki i kable w klapie bagażnika, wszystko wygląda ok... jeśli z tej kostki pod schowkiem pasażera idzie kabel sygnałowy do otwierania bagażnka to chyba jednak będzie coś nie tak z kablem sygnałowym. przycisk w kabinie montowałem sam pare dni temu, raczej nie popełniłem błędu w okablowaniu (masa z zasilania latarki, sygnał w pin6 w kostce pod schowkiem, podświetlenie do kostki oświetlenia) więc te kable są pewne. czy ktoś wie, który z tej kostki to kabel sygnałowy do otwarcia bagażnika? chyba będę musiał się zastosować do porady milan00 i po prostu bokiem podłączyć, żeby sprawdzić czy to faktycznie sygnału nie ma.

dzięki!

Opublikowano

Ja Ci nie sprawdzę na schemacie bo mam problem z ich otworzeniem. Ale to chyba można łatwo wywniaskować bo stawiam, że do zamka bagażnika przychodzą 3-4 kable pewnie z czego 1 to masa drugi pewnie ten który sam dołożyłeś, więć zostają Ci do sprawdzenia pewnie ze 2 kable sygnałowe. Zobacz ich kolory, jeśli umiesz lub masz kogoś kto zobaczy to zobacz na schemacie te 2 kolory kabli za co odpowiadają, na schematach kolory kabli są oznaczone niemieckimi nazwami kolorow wiec napewno się domyślisz i będziesz wiedział jaki kolor kabla jest sygnałowy i jego trzeba sprawdzić tym sposobem o którym Ci powiedziałem.

Możesz próbować znaleźć schemat na stronie http://www.bmw-planet.com/diagrams/ mi się ona nie włącza, więc Ci dalej nie pomogę :(

Opublikowano
witam, wznawiam temat... ciągle lipa, zdaje się to być uszkodzony kabel sygnałowy. jade do elektryka, szkoda nerwów:). mam nadzieje, że rozwiąże mi ten problem. pozdro.
Opublikowano

Sądze, że sam byś to szybciej zrobił niż elektryk się połapie o co chodzi, jeśli chodzi o naprawy tego typu to lubię się tym bawić i ta satysfakcja jak zrobisz coś sam bez pomocy mechanika/elektryka i będzie chodziło ; )

Ale co Ci wyszło nie tak, sprawdziłeś te 3 przewody o których mówiłem czy przewodzą ?

Nie zrobiłeś tego myku z chwilowy puszczeniem przewodu obok smaochodu, w celu sprawdzenia ?

Opublikowano

piotr es - zacznij od sprawdzenia wtyczki 3 pinowej ktora laczy listwe os. tablicy z instalacja w klapie

nie masz jej ogladac a sprawdzic miernikiem ;)

Opublikowano
tak, próbowałem z drugim kablem sygnałowym od kostki pod schowkiem do bagażnika, nic nie ruszyło. chyba, że coś źle podłączyłem...
Opublikowano

bo nie ma prawa zadziałac, juz pisalem ze z przycisku z kabiny sygnal jest podawany w inny sposób ;)

masz 3 pinowa kostke i masz sprawdzic napiecie miedzy 1 a 3 pinem, miernikiem, jesli tam nie ma napiecia to instalacja w klapie, jesli tam jest to idziesz w druga strone czyli instalacja listwy (z naciskiem na masę )

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam, odkopię trochę temat.

Są 3 możliwości otwierania bagażnika:

-elektrycznie z pilota (nie działa)

-elektrycznie z przycisku w listwie podświetlającej (nie działa)

-mechanicznie z kluczyka (działa)

podświetlenie tablicy ok,

oświetlenie bagażnika ok,

gumowy przycisk na listwie fizycznie działa, elektrycznie nie działa,

przycisk na pilocie od otwierania bagażnika również nie otwiera bagażnika,

wiązka w gumowej osłonce w stanie fabrycznym.

W czym może być problem? Ewidentnie wskazuje na elektryczne coś...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdź bardzo dokładnie przewody w gumowym peszlu, bo w 99% przypadków to jest przyczyna, na pierwszy rzut oka nie widać a przewód jest złamany.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Jest jeszcze jedna metoda otwierania ale tobie nie potrzebna, ściągnij peszel kabli klapy bo na bank masz tam złamane przewody, sam to lutowałem w zeszłym roku.
Opublikowano
No właśnie o dziwo w gumie wszystko całe,jutro zdejmę tapicerke z boku zobacze całą wiązkę...
Opublikowano
Całą gumę rozciąłem wzdłuż i kable ok. W bagażniku od strony pasażera po tapicerką wszystko też wygląda w porządku. Jest może jakiś oddzielny sterownik czy siłownik elektryczny od otwierania bagażnika? gdzie go szukać?
Opublikowano
Może jakiś bezpiecznik, ale w klapie nie ma żądnych siłowników, jest stycznik i zamek. Jak coś to otwieraj mechanicznie kluczem.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Panowie, a otwieranie z pilota bagażnika i opuszczanie szyb z kluczka ma coś wspólnego ze sobą lub z modułem komfortu? Bo obie funkcje nie działają, wcześniej działały...