Skocz do zawartości

[E46] 325i M54 - exhaust flap?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

tym razem w innym dziale piszę, ale nie mogę doszukać się przyczyny problemu.

INPA zrzuca mi błąd Exhaust flap. Tak patrzę i patrzę po realoem.com, czytam różne strony i nie mogę ustalić, gdzie ta klapka powinna być?

Może jej nie mam? Na różnych screenach widać tłumik raz z elektrozaworem, raz bez. Czy występuje wydech z klapką bez elektrozaworu? Jak to jest wtedy sterowane?

Druga sprawa to prośba o informację na temat sondy wstępnej. W INPA przy prawidłowej pracy na wolnych widzę dwie sondy wstępne. Jedna jest na maks, druga to jakieś 15% paska. Przy machaniu gazem w pierwszej nic się nie zmienia, druga rośnie.

Która jest prawidłowa? Szukać może przyczyny gdzieś indziej, czy jednak jedna sonda jest walnięta?

Pozdrawiam

Leszek

Opublikowano

patrum, dzięki za odpowiedź.

Zastanawia mnie głównie to, że brak siłownika, a błąd jest. Czyżby partactwo z podmianą końcówki? Szukam prawdziwej przyczyny tego błędu po prostu.

Opublikowano
Witam,

tym razem w innym dziale piszę, ale nie mogę doszukać się przyczyny problemu.

INPA zrzuca mi błąd Exhaust flap. Tak patrzę i patrzę po realoem.com, czytam różne strony i nie mogę ustalić, gdzie ta klapka powinna być?

Może jej nie mam? Na różnych screenach widać tłumik raz z elektrozaworem, raz bez. Czy występuje wydech z klapką bez elektrozaworu? Jak to jest wtedy sterowane?

Bodajże tylko M54B30 miały klapki. Ja też mam M54b25 i jej nie mam. Inpa jak się wejdzie w shadow memory czy jakos tak, także pokazuje mi jakiś tam blad.

Opublikowano
Bodajże tylko M54B30 miały klapki. Ja też mam M54b25 i jej nie mam. Inpa jak się wejdzie w shadow memory czy jakos tak, także pokazuje mi jakiś tam blad.

To by właśnie pasowało do mojej teorii. Pytanie tylko, po co wrzucają się errory do shadowa.

U mnie w m54b30 (touring) elektrozawor jest pod lewa klapka tam gdzie trojkat itd. w bagazniku.

Dzięki, sprawdzę :)