Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Podczas zmiany kół zauważyłem, że mam mocno skorodowane przewody hamulcowe tylne i trzeba będzie je bezsprzecznie wymienić. Ale też pękły mi ostatnie zwoje sprężyn, więc robótka z tyłu się szykuje. Rozglądam się za sprężynami, może macie jakieś sugestie, doświadczenie co kupić ? Może używany oryginał za 50 zł, lub tanią nówkę za 50 czy może coś droższego ? Jest sens przepłacać na sprężynach ?
Opublikowano (edytowane)
Akurat ty Staszku wiesz jaka jest dobra, a ja nie potrzebuję jakiejś typowo dobrej bo obecnie robię do 5000km/r ważne aby nie pękła zaraz po założeniu. Edytowane przez zbyszek80
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Niedawno u siebie zmieniałem, bo właśnie popękały. Nie chciałem oryginałów, bo uważam, że są źle zrobione. Główne zwoje są grube, ale na końcach robią się cieńsze i tam właśnie pękają. Kupiłem z tego sklepu: http://allegro.pl/sprezyny-sprezyna-bmw-3-e46-kombi-tyl-mocne-i4113647321.html

Mają też do sedana, nawet troszkę taniej. Wszystkie zwoje są grube, autko równo stoi, nic nie trzeszczy no i jeszcze nie pękły :D

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja mogę polecić Lesjofors, niecałe 3 lata temu dałem za nie 129,-/szt.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Chyba też lesjoforsa bym polecił, dobrze dobrać z katalogu.

Nie było na nie nigdy reklamacji.

Opublikowano

Na alledrogo KYB można kupić już od 100zł a Lesjofors od 110. Gdzieś na forum wyczytałem, że lesjo są ciut niższe od nominału.

Właściwie poniżej 100 to chyba niczego sensownego się nie kupi :/

Co do dobierania to chyba nie ma większego problemu bo były stosowane jedne sprężyny we wszystkich modelach sedana.

Opublikowano
330 diesel i benzyna miały niższe sprężyny tzw sportowe dostosowanie podwozia. Ja jak kupiłem auto to miałem jakieś zamienniki z tyłu i tył stał wyżej niż przód a do tego przy ostrzejszym ruszeniu czułem jakby tył nurkował. Teraz wstawiłem ori i wszystko jest jak być powinno.
Opublikowano
Orientujecie się może w rozmiarach (wysokości ) sprężyn ? Bo co niektórzy pytają mnie jaka wysokość bo niby były różne 288mm i 225mm
Opublikowano

Mi też ostatnio pękły tak jak u Ciebie. Kupiłem używki i niby były ładne, a pękły. Dlatego nie kupuj używanych bo mogą mieć mikro pęknięcia których nie zauważysz.

Z wysokościami jest trochę problem, bo do końca nie wiesz jaki będzie efekt końcowy. Testowałem już kilka, żeby auto nie było wysokie i nadal jestem niezadowolony. Dobry efekt dają Eibachy Pro-Kit albo seryjne z zawieszenia M-tech ( nie mylić z M-power)