Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Moje autko BMW E60 525d z 2005 roku, sedan z manualem. W niedzielę bezproblemowo (za wyjątkiem problemów z nawigacją, której płyty nie widziało auto i nie chciało też jej "wypluć") zrobiłem jakieś 100-120 km i wróciłem do domu.

Rano potrzebowałem jechać do miasta a tu niemiła niespodzianka, akumulator padł. Kontrolki szalały (typowe dla tego auta), trochę jeszcze popróbowałem i akumulator już padł i nic nie migało, nic nie pykało po przekręcaniu kluczyka.

Naładowałem więc akumulator i pojechałem nazajutrz do mechanika. Tam stwierdzono, że akumulator dobry. Jak podpięliśmy na wyłączonym aucie do miernika to pokazało pobór na 0,05. Powiedzieli, że to pobór jakby np. była jakaś żaróweczka zapalona w aucie lub coś podobnego.

To prawda? Macie jakieś pomysły gdzie może uciekać prąd z aku lub dlaczego mi wtedy padł akumulator? Może w tym aucie pobór 0,05 jest normalny, a aku po prostu się rozładował? A może przez to że ta płyta utknęła mi wtedy w navi i tak została? Nie mam pomysłów... A nie chciałbym podobnej sytuacji gdzieś dalej poza miastem :)

Pozdrawiam

Opublikowano

sprawdz jakie bledy masz w aucie... usun wszystkie pojezdzij sprawdz ponownie... napraw wszystko....

mnie tez wszyscy magicy od akumulatorów wmawiali ze aku jest ok.... ze sprawny w 75% ale to dla bmw chyba bylo malo...

zmienilem na nowy i po temacie.... poszukiwania złodzieja prądu zajely mi 2 tyg... pamietam o rejestracji... zmiana objetosci wymaga ponownego kodowania.

Opublikowano (edytowane)

Byłem 2 tygodnie temu w ASO BMW i nie miałem żadnych błędów chyba. Aku mam na 81%, ładowanie też dobre.

Teraz auto zostawiłem na 2h u jednego mechanika żeby popatrzył, tzn. aby auto się wyciszyło bo po wyłączeniu zawsze jeszcze jakiś czas pobór prądu jest. Za godzinę tam jadę. Ale chyba skończy się na tym, że pojeżdżę jeszcze jakiś czas i zobaczę jak aku się będzie trzymać. Najwyżej wymienię.

A co do kodowania nowego aku to jak to wygląda? Na czym to dokładnie polega i gdzie to mogę zrobić?

Edytowane przez Karczu
Opublikowano
uzyj szukajki i przesledz tematy o rozladowywaniu akumulatora w dziale o e60 i wszystko bedziesz wiedzial.
Opublikowano

Zabawna sytuacja. Byłem w jednym warsztacie i po 3 minutach pobór prądu wskazywał na 0,05, a w kolejnym auto stało wyłączone 2h i po tych 2h pokazywało pobór na poziomie ok 0,40...

Muszę chyba gdzieś jeszcze jeden pomiar wykonać bo nie podejrzewam aby auto żartowało sobie ze mnie z okazji 1 kwietnia.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.