Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam E60 2009r i ostatnio pojawił się problem z zamkiem w tylnych prawych drzwiach, a mianowicie gdy otwieram samochód z pilota otwierają sie wszystkie drzwi oprócz tylnych lewych, przy zamykaniu też 0 reakcji, reszta drzwi działa poprawnie, drzwi te można otworzyc tylko i wyłacznie ręcznie tzn. otworzyć ciągnąc za klamkę i zamknąć naciskając bolec. Dodam że soft close działa w tych drzwiach i mam również Keyless Go i też działa na wszystkich drzwiach oprócz na tych, tzn gdy dotknę klamki w tylnych pprawych drzwiach to wszystkie drzwi sie otwieraja oprocz tych wlasnmie. Co to może być?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No to miales szczescie ze zabezpieczenie dla dzieci nie bylo wlaczone :) (chyba ze odryglowanie wtedy dziala :think: )

W mojej buni nie mialem jeszcze nieprzyjemnosci robic czegos z zamkiem ale ogolnie problemy sa zawsze takie same:

- pekniety kabel w przejsciu kabli z karoseri do drzwi

- silniczek zamka wysiadl

- mikroprzelocznik zamka wysiadl

- nalot na stykach wtyczki

Ogolnie wszystko da sie naprawic ale bedziesz musial zdjac boczek i obczaic co tam jest.

Prosty test dzialania zamka to danie pradu bateria 9v na szpilki jesli dziala to zyje :)

Druga zecz ktora mozesz sprawdzic to czy prad dochodzi do wtyczki, dzieki temu obejdzie sie bez zdejmowania gumowej manczety i rozcinania izolacji

Jesli robiles cos ostatnio przy samochodzie to napisz, moze problem tkwi gdzie indziej. Alarm, odlaczony kabel od modulu, pekniety/przeciety kabel w drodze od modulu do drzwi itd.

Ps. Ale otwieranie klamka z zewnatrz po odryglowsniu drzwi normalnie dziala?

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Tak, po odryglowaniu drzwi można normalnie z zewnątrz otworzyć. A przy aucie nic nie było robione wiec jak będzie czas to rozbiore boczek i posprawdzam rzeczy które wymieniłeś, także wielkie dzięki za wskazówki :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

to zanim porozbierasz wszystko to sprawdz jak wyglada pokrycie kabli/igiel w zamku. Albo po prostu sprawdzic miernikiem gdzie idzie + w kablu bo jest tam chyba z 6 a ktory do czego jest to niestety nie wiem.

Powinno byc wypisane w WDS-ie niestety moj IOS nie otwiera tego przydatnego programu :/

http://www.bmw-planet.com/diagrams/release/en/

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Hej tutaj plan kontaktow w zamku z tylu po prawej

http://i1033.photobucket.com/albums/a419/speed1211/Zameke61-1_zpse52c6573.jpg

Wiec musisz sprawdzic kable Bialo/Fioletowy, Niebiesko/Bialy i Czarno/Fioletowy (to jest chyba (-) )

Nie wiem czemu ale pod wtyczka X10477 nie moge znalezc planu pinow wtyczki wie ktos jak to mozna inaczej znalezc?

Jest napisane ze nie ma adapteru wtyczki czy cos w tym stylu.

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• 7 lat później...
Opublikowano

Cześć.

Odświeżam temat. Czy axel88pl znalazłeś rozwiązanie problemu? Mam dokładnie ten sam problem tyle że drzwi pasażera z przodu. Tzn soft close i comfort acces działa bez zarzutu ale zarówno z pilota jak i z przycisku nie zamyka ani nie otwiera drzwi. Działa tylko otwarcie z klamki od środka i bolec. Przymierzam się do demontażu boczka ale dobrze by było znać możliwe przyczyny problemu.