Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam pytanie bo wymienilem wszystko w zawieszeniu drazki gumy stabilizatora itd wszystko to co mialo luzy albo bylo do wymiany tez wymienilem przyokazij tarcze i klocki hamulcowe bo zachwile bym musial 2 raz robic to a takto za jednym zamachem i mam pytanie auto na prostej nawieszchni jedzie prosto jak jest jezdnia lekko pochyla to skreca sam wiecie co moze byc przyczyna auto ma opony 225/40/18 ??
Opublikowano
Zawsze na pochyłej jezdni będzie skręcało w stronę pochylenia. To jest normalne i tego nie wyeliminujesz. Zacznij się martwić, jak zacznie ciągnąć ma płaskiej prostej.

None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!

//Potrzebujesz podpiąć się pod kompa? Daj znać. Pomogę za free.

Opublikowano
To tak samo jak na oblodzonej pochyłej powierzchni siła grawitacji osiągnie w dół.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
hahahaha temat mnie zniszczył. Kolego na logikę, jak ma jechać auto jak droga jest pochylona? Logicznie, że ściąga :mad2: :mad2:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A ja mysle ze to sa po prostu mylne odczucia po naprawie.

Tak sie uwaza na wszystko ze zapominamy jak bylo wczesniej i kazda "dziwna" sytuacja zdaje nam sie obca. Jak na jezdzie prubnej, pierwsz raz w samochodzie i szukanie dziury w calym :)

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

My niestety nie czujemy tego co Ty. Robiles zmiane ogumienia moze? Jak zmieniam z letnich na zimowe albo sprawdzam czy wszystko o.k. to tez czsami tak mam, wczesniej tak nie bylo a jak zapomne to wszystko o.k. :)

Zrob pare km moze sie przyzwyczaisz.

Ps. A trzymasz kierownice jak jedzies czy puszczasz zeby sprawdzic?

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

Piszesz

oto chodzi ze wczesniej tak niemialem ze az tak sciagalo bo troche to ok ale bez przesady

Hmm... może i masz coś nie tak ale jak już kolega poniżej napisał tego nie czujemy ani nie widzimy to tobie pozostało porobić testy.

Zacząć na prostej równej drodze od jazdy z puszczoną kierownicą następnie przyspieszać , hamować.

Jak zauważyłeś że ci mocno ściąga na pochyłej drodze , powiedzmy że droga jest pochylona w prawo więc zrobić ten sam test z pochyleniem drogi w lewo i porównać ściąganie.

..........................................................................................

Opublikowano
My niestety nie czujemy tego co Ty. Robiles zmiane ogumienia moze? Jak zmieniam z letnich na zimowe albo sprawdzam czy wszystko o.k. to tez czsami tak mam, wczesniej tak nie bylo a jak zapomne to wszystko o.k. :)

Zrob pare km moze sie przyzwyczaisz.

Ps. A trzymasz kierownice jak jedzies czy puszczasz zeby sprawdzic?

Na prostej puszczalem kierownice i bylo ok na takiej lekkiej pochylej tez puszczalem ale skrecala jeszcze musze ktoregos dnia podjechac zeby zbierznosci ustawic bo moze to to a jak nie to ogumienie bo juz niemam poojecia co to moze byc

Opublikowano
Aha to robiłeś zawieszenie i zamiast ustawić geometrię, ty lecisz na forum pytać czemu auto krzywo jedzie?

znaczy wczesnie bylo ok bez usttawiania zbierznosci tylko ze profil opony byl 65 a teraz 40 i tak jest

Opublikowano

W pierwszym poście nic nie pisałeś że problem ci sie zaczął z chwilą zmiany profilu opony z 65 na 40, na takich profilach możesz mieć uczucie pływania. jest opinia że trzeba zwiększyć ciśnienie ale to dobrze by było tu usłyszeć jakiegoś wulkanizatora.

Jak dobrze zrobiłeś całe zawieszenie to tylko Ci pozostało ustawić zbieżność.

Opublikowano
znaczy zbierznoscu ustawiona auto delikatnie nie skreca tak bardzo slyszalem ze tez moga byc to opony bo tez opon niemam w najlepszym stanie ostatnio znajomy mi powiedzial ze wszystko w zawieszeniu wymienil zbierznosc i nic a pozniej kupil nowe opony i w koleinach nawed go bardzo nie zuca :D
Opublikowano

Krzysieknik witaj !

Piszesz

znaczy zbierznoscu ustawiona auto delikatnie nie skreca tak bardzo

Hmm... śledzę twój wątek bo to może każdego spotkać ale mam problemy ze zrozumieniem niby wszystkie słowa rozumie ale jako całość to dla mnie nie jest klarowne, ale tym się nie przejmuj to chyba przez to że od 31 lat jestem w Kanadzie.

Opublikowano
Krzysieknik witaj !

Piszesz

znaczy zbierznoscu ustawiona auto delikatnie nie skreca tak bardzo

Hmm... śledzę twój wątek bo to może każdego spotkać ale mam problemy ze zrozumieniem niby wszystkie słowa rozumie ale jako całość to dla mnie nie jest klarowne, ale tym się nie przejmuj to chyba przez to że od 31 lat jestem w Kanadzie.

Wiesz co Faliszewice.

Od zawsze mieszkam w Polsce i też nie za bardzo rozumiem o co chodzi.

Chyba za dużo na wagary chodziliśmy, bo Polska mofa jensyk trutna. :mrgreen:

Opublikowano
a że na wagary chodziłem to inna sprawa chodzi oto że przesiadłem się z kół 195/65/15 na 225/40/18 i teraz kierownica zaczyna skręcać sama jak jest pochyła droga wszystko w zawieszeniu wymieniłem ustawiłem zbieżność i dalej jest tak samo praktycznie kierownica mi skręca
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A moze za male cisnienie, dodaj 0,2-0,3 bar i zobacz czy sie poprawi.

Felgi kupiles z odpowiednim ET bo to tez moze miec wplyw na stabilnosc na pochylosciach.

Ps. Ale "delikatnie nie skreca tak bardzo" to chyba dobrze chlopaki. Nic nie trzeba robic :mrgreen:

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
a to na jakie byście ustawili ciśnienie w oponach 225/40/18 bo ja mam tak 2,3 wszystkie kola bo myślałem ze opony jeszcze są do wyrzucenia ale jeszcze na 1 sezon powinny być ok znaczy na pochyłościach muszę mocniej kierownice trzymać i tak w zakrętach nie mogę wejść z większa prędkością bo się boje trochę bo na prostej drodze to czasem jak puszcze to tez skręca a czasem idzie bardzo dobrze nic nie skręca :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Prosta prostej nie rowna :) wazne zeby byla prosta bez pochylosci i kolein jesli jedzie prosto to normalnie powinno byc o.k.

Na pochyloscoach tez mi auto sciaga i musze kirownice trzymac ale to Ty musisz wiedziec czy u Ciebie to az tak strasznie jest.

http://www.opony.com.pl/narzedzia/tabela-cisnien-w-oponach/

Sprawdz czy sie zgadza, do tego 0,2 bar dopompuj

A co z ET, masz odpowiednie

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
ET ma odpowiednie bo patrzyłem mam 8 i 8,5 a to widać ze z autem mam wszystko ok :] tylko trzeba się przyzwyczaić trochę :D bo też słyszałem ze jak auto skręca to trzeba spuścić trochę powietrza :] to myślisz dopompować do 2,5 bo tu znalazłem tylko na przód na od 1,9 do 2,2 a ja mam 2,3 a na tył niema wogóle napisane
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Na to wyglada ze cisnienie jest o.k. ale troche dodac mozesz sprubowac.

Najlepiej bedzie ja przejedziesz sie innym samochodem na takich gumach albo zalozysz.

A bieznik opon jest o.k. nie jest starty za bardzo po bokach?

Ja juz pomyslow nie mam wiec powodzenia zycze :)

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
własnie opony za rok idą do wywalenia a możne za jakieś 2 3 miesiące bo nie są pierwszej nowości ale tez nie są najgorsze chociaż jedna osoba mi powiedział ze jak zmienił na nowe opony to teraz jest w miarę ok