Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jeśli temat taki był,proszę o skierowanie mnie do niego(szukam bez końca) a ten do kosza :)

Więc tak:

W trakcie jazdy (dość dynamicznej) zapaliły mi się czerwone kontrolki - od akumulatora i dwie od hamulców.

Zgasiłem auto i już nie odpaliło-rozładował sie akumulator (w trakcie jazdy).

Naładowałem akumulator,nie chciała zapalić,kręciłem,kręciłem,aż odpaliła (prędzej z rozruchem nie było problemów),pojeździłem 10 minut,gaszę auto,akumulator znowu rozładowany...

Nie znam się bardzo ale jak samochód może rozładowywać akumulator na odpalonym silniku ? :shock:

Co może powodować ten problem ? Czy to może być uszkodzony alternator ? Wszystko jest niby ok.

proszę o pomoc

POZDRAWIAM SERDECZNIE !

viewtopic.php?f=71&t=117569

Opublikowano

Ok,tak myślałem,alternator nie wytwarza prądu i samochód ciągnie prąd wyłącznie z akumulatora...

Ale czy napewno ? Zawioze alternator do elektromechanika który stwierdzi ze jest niby do regeneracji a to nie pomoże i kasa w plecy...

Opublikowano
...weź miernik i sprawdź czy jest ładowanie....
iZzI
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zdaza sie ze szczotki sie zawieszaja, stary dobry sposob :) sprawdz ladowanie moze sa juz zuzyte

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
To przeczysc jeszcze dla pewnosci kontakty przy alternatorze i zmierz jeszcze raz no i pozniej regeneracja albo nowy zregenerowany. Edytowane przez speed1211

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Do wymiany szczotki, prosta i tania sprawa. Jeśli masz trochę zdolności manualnych i umiesz obsługiwać lutownicę, to max dwie godziny roboty i jeszcze zdążysz dwa piwka przy robicie wypić :wink:

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano

Szczotki są w dobrym stanie.Dzis znowu padł,juz na "amen" ...

tak na boku ciekawostka-zauwazylem ostatnio,ze liczik za wolno mi liczy kilometry,dobił do 444 000 i już nie liczy : D :duh:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No to alternator w lape i rozkrecamy :)

wymien:

- szczotki

- łozyska

- regulator napiecia

- kable laczace alternator z akumulatorem (pewnie 10mm)

i masz nowy alternator :mrgreen: łozyska najlepiej wyciagnac i kupic takie same na wzor.

Do pelni szczescia mozesz tez wymienic pasek. Co do licznika to nie wiem.

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

Dziwne rzeczy piszecie. Do pelni szczęścia kabel?? Do pełni szczęścia potrzeba przetestować most diodowy i bierznie nową nanieść a nie przewód wymieniać :wink:

Skąd wiecie, że to szczotki? Zwłaszcza, że kolega pisze, że są dobre? Nikt nie wpadł na pomysł, że bierznia może być wytarta bądź któraś dioda poszła lub nie wiem, układ w regulatorze wysiadł? Powiedzcie mi z waszej szklanej kuli o ile reduktor podkręcić bo mi coś na blosie za dużo pali :mrgreen:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak, diody tez nalezy sprawdzic :D

Łozyska jak by siadly to bylo by je slychac

Co do regulatora napiecia nie wiem jak go sprawdzic jesli alternator nie laduje dobrze? Tu pewnie tylko elektryk.

A kabel to przy okazji jak sie juz wybuduje aternator. Po paru latach na karku sa juz kontakty skorydowane i czesto izolacja popekana lub przetarta.

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!