Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przede wszystkim witam forumowiczów.Oddałem ostatnio auto do mechanika na wymianę oleju w skrzyni biegów. Po wymianie zauważyłem ze coś leci z pod spodu. po wjechaniu na kanał zauważyłem ze kapie z korka z którego spuszcza sie olej. Ponownie zawitałem u owego mechanika znów coś po uszczelniał jakimiś specjalnymi taśmami przykrecił śrubę i niestety nic nie pomogło :? Zawitałem po raz kolejny do niego i założył nową śrube lecz nadal kapie :mad2: Wykańcza mnie to bo każdy ubytek w skrzyni biegów może okazać sie w skutkach katastrofalny dla skrzyni :cry2: Miał ktoś może podobny problem prosze o porady.
Opublikowano

wkręć korek na taśmę teflonową :)

proste - tanie i skuteczne

krążek taśmy kosztuje 1zł :)

gg5553463
Opublikowano
wkręć korek na taśmę teflonową :)

proste - tanie i skuteczne

krążek taśmy kosztuje 1zł :)

mysle ze załozyciel tematu pisząc "uszczelniał jakimiś specjalnymi taśmami" miał na myśli użycie przez pechanika wlasnie białej taśmy teflonowej wiec chyba to nie pomoże

Opublikowano
Dokładnie, mechanik używał taśmy teflonowej i nic nie pomogło a co do podkładki to w bmw e 46 nie ma podkladki sruba jest cała zgintowana w kształcie stożka :/ chyba ze uda mi sie dopasować jakąs inną srube gdzie bedzie mozliwośc podłozenia podkładki :mad2:
Opublikowano
Może ktoś doradzić jak często wymienia się olej w automatycznej skrzyni (E90 2006 320d)?

W zasadzie to producent nie przewiduje wymiany oleju ale uważa że żywotność skrzyni to 200tys km.

Ci co są zwolennikami wymiany oleju to sie sprzeczają co ile km to robić więc robią to po uważaniu np co 100K km lub co 150K km .

Zresztą sam możesz o tym sporo poczytać .

A jaki olej ? to zależy jaka skrzynia .

Tu kiedys była dyskusja .

viewtopic.php?t=33255

Pozostaje jeszcze kwestia jakim sposobem chcesz wymienić ten olej : czynnie ? czy biernie ?

Tylko uważaj aby sobie nie załatwić skrzyni ?

Inna sprawa to zapytam czemu chcesz wymieniać olej ? profilaktycznie ? czy coś się dieje ?

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

Nic się nie dzieje.

Najchętniej w ogóle bym go nie wymieniał, skoro nie ma takiej potrzeby. Z drugiej strony, jak wymiana ma zwiększyć żywotność podzespołów, to zdecydowanie wolę go wymienić.

Tylko profilaktyka, więc pytam.