Skocz do zawartości

Problem z płynem chłodącym!!! potrzebuje pilnie pomocy!!!!

slavi18

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam e46 sinik 2,8i model m52, benzyna niedawno założony gaz sekwencyjny stagowski.

Mam problem z płynem chłodzącym. Otóz od pewnego czasu co jakiś czas zapala mi sie kontrolka od płynu chłodzącego i występowały ubytki około 200 300 ml. zobaczyłem ze zbiorniczek wyrównawczy jest luzny i mechanik zamontował go zeby był stabilny. układ był odpowietrzony, ale po 4 dniach problem znow wystapil i znow zaczal uciekac mi plyn. po jechaniu z duza predkością stanalem na cpnie i dolnym korkiem wycieklo jakies około 0,5 do 1litra płynu. znow odpowietrzyłem układ i było kilka dni spokoju dzis znow sytuacja sie powtorzyła. Płyn wycieka ale temperatura samochodu jest ok i nie rosnie, i ostatnio rano gdy samochód stał cała noc zauwazyłem ze przewod od powrotu do chlodnicy jest twardy tak jakby było w nim caly czas cisnienie. bylem na stacji diagnostyczej i mechanik powiedział ze to uszczelka pod głowica lub pompa wody, a wy jak myslicie bardzo prosze o pomoc!!! pozdrawiam

Pytanie klucz - jaki reduktor masz do gazu?

Sprawdz czy nie puszcza gazu do ukladu chlodzenia - wtedy sprawa prosta - w ukladzie robi sie za duze cisnienie i puszcza w najslabszym miejscu przy jakiejs uszczelce etc.

U mnie zepsuty reduktor Magic Jest 3 wywalal plyn korkiem, az w koncu peklo kolanko chlodnicy.

Sprawdzic latwo - odpowietrz uklad, pojezdzij pare dni na benzynie i zobacz czy wycieka.

Ew. wersja dla odwaznych - pojezdzij na gazie ale ostro, zapal zapalke i odkrec korek wlewy plyny chlodzacego - jesli to LPG to sie hmm zwiekszy plomien na zapalce :)

--

japu

Albo źle odpowietrzony układ.

Ale reduktor można sprawdzić. Zakręć na butli zawór tak by gaz nie dochodził do reduktora, wypal resztę gazu co będzie w przewodach aż auto zgaśnie potem odpowietrz układ porządnie i jeździj kilka dni na benzynie wtedy będziesz miał odpowiedź.

Też szukaj wycieku. Bo może się zapowietrza przez jakąś nieszczelność.