Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam . Chciałbym się dowiedzieć czy w tylnych drzwiach są głośniki .Gra mi tylko w prawym przednim głośniku i nie wiem czy jest uszkodzony lewy , czy coś się rozłączyło i nie gra w pozostałych . Może ktoś mi coś doradzi i gdzie ewentualnie szukać przyczyny uszkodzenia.
Opublikowano
Wolałem się upewnić zanim zacznę zdejmować tapicerki z drzwi. W mojej poprzedniej astrze miałem cztery głośniki , ale tu mogło być inaczej.Dzięki za podpowiedż.
Opublikowano

Ja zacząłbym od sprawdzenia w menu radia czy przypadkiem balance i fader nie są przesunięte w skrajne pozycje (trochę to lamerskie, ale od tego należałoby zacząć bo efektem jest granie jednego głośnika). Jeżeli ustawienia są ok, to znaczy na środku to wyjąłbym radio i sprawdził bateryjką od strony wtyku w radyjku. Dużo łatwiej jest wyjąć radio niż rozebrać trzy boczki, bo może być awaria wzmacniacza w radyjku. Z tego co pamiętam to we wtyku jest sekcja w której są cztery pary przewodów, każda w innym kolorze, jedna para to jeden głośnik. Bierzesz bateryjkę paluszka, przyklejasz izolacją kawałki przewodów i podłączasz do każdej pary przewodów, ale nie na stałe tylko na krótkie chwilki - każde podłączenie powinno spowodować ciche pyknięcie w głośniku. Jeżeli nie pyka to znaczy że brak połączenia z głośnikiem, albo jest uszkodzony lub go po prostu nie ma. To czy w ogóle jest można sprawdzić świecąc latarką w siatkę w drzwiach - widać membranę.

Żeby wyjąć radio trzeba:

- wyjąć panel z kratkami nawiewu nad radiem - wsadzić pazurki w szczelinę u góry panela i pociągnąć, wyskoczy z zaczepów,

- odkręcić dwie śrubki trzymające górę ramki radia,

- pociągnąć od dołu panel klimatyzacji, pazurkami nad guzikami podgrzewania foteli itd. - jest mocowany na zatrzaskach i lekko wychodzi razem z ramką radia,

- jeszcze dwie śrubki i radio na wierzchu.

Powodzenia

• 5 lat później...
Opublikowano

Witam

Nie dziala mi jeden glosnik. Znajduje sie w drzwiach kierowcy. Od czego zaczac szukanie usterki? Reszta glosnikow dziala bez zarzutu.

Oraz... Jest problem z gniazdem aux in. Przy podłączeniu telefonu slychac przez chwile tylko trzaski. Kiedy telefon jest podlaczony do ladowarki i przewodu aux słychać szum z glosnikow i bardzo cicho muzyke. Kabel jest na 100% dobry. Z telefonem tez wszystko ok. Dodam, ze jest to radio CD Business.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nawet duster ma z tyłu głośniki.

Bo za te pieniądze, co oferuje, to Duster fajne auto jest :)

Benzyna zamiast krwi...