Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
Opublikowano
A jak zapakujemy rodzinę i cały bagażnik, co na to nasz xdrive, na tylnej osi będzie większe obciążenie. Opona się ugnie trochę :mad2:
Opublikowano
Jak poczytasz instrukcję dowiesz sie, że koła się pompuje zależnie od obciążenia.
  • Moderatorzy
Opublikowano

Powiedz mi, kto jak zabiera gdzieś rodzinę, nie wiem, dowiadując się 5 minut wcześniej, będzie kontrolował ciśnienie w oponach. nie żartuj.

Czasem musisz meble zawieźć, to co pompowanko, a potem spuszczamy powietrze?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na pewno nie ale dajesz skrajne przypadki, z meblami na drugi koniec Polski nie będziesz jechał a jeśli nawet to koła dopompujesz, prawda? Ja bynajmniej, wiedząc że mam dłuższą trasę pod obciążeniem, koła pompuje a następnie upuszczam. Tak chyba powinno się robić :D
Opublikowano
Powiedz mi, kto jak zabiera gdzieś rodzinę, nie wiem, dowiadując się 5 minut wcześniej, będzie kontrolował ciśnienie w oponach. nie żartuj.

Czasem musisz meble zawieźć, to co pompowanko, a potem spuszczamy powietrze?

przyjrzyj się dokładnie tabelce i zobacz co jest

1b5b3027059b26e7med.jpg

niezależnie od rozmiaru felgi i opony na przedniej osi ciśnienie rośnie zawsze o 0,2 bar w stosunku czy masz 4 pamperki czy 5 pamperków i bagażnik obciążenia olimpijskiego

niezależnie od rozmiaru felgi i opony na tylnej osi ciśnienie rośnie zawsze o 0,4 bar w stosunku czy masz 4 pamperki czy 5 pamperków i bagażnik obciążenia olimpijskiego

więc jaki widzisz problem , bo ja żaden

dla tabelkowego 2,2 przód i 2,4 tył pompujesz sobie 2,4 przód i 2,6 tył inna sprawa jak ciągasz lawetę i tam 2,5t na haku to wtedy lepiej mieć dużo czyli 2,8 lub nawet 3.0

lub dajesz maksa 2,4 i 2,8 i jeździsz sobie i co pół roku kontrola bo tak i tak co jakiś czas zejdzie 0,1 lub 0,2

przecież bmw nie zakazuje jazdy z maksymalnym ciśnieniem nawet jak jeździsz sam

tylko zaleca w drugą stronę czyli większe ciśnienie gdy jedziesz z ekipą i obciążeniem olimpijskim w bagażniku.

żadnych dizli tylko Pb+LPG

R4 + turbo, V6 , R6 i V8

Opublikowano

Panowie potrzebuję kupić komplet zimówek do mojej X1 xdrive 18d. Wszystkie w jednakowym rozmiarze 225/50 r17.

Mam takie do wyboru:

1. Uniroyal MS Plus 77 225/50 R17 98H XL E | C | 71dB

2. Hankook Winter i*cept evo2 W320 225/50 R17 94H E | C | 72dB

3. Nokian WR D3 225/50 R17 94 H C | B | 72dB

4. Fulda Kristall Control HP2 225/50 R17 98 V XL C | B | 72dB

5. Pirelli Sotto Zero 2 225/50 R17 94 H E | B | 72dB certyfikat bmw

Czy potrzebuję opon wzmacnianych XL? Czytałem, że jak nie ma obowiązku takich stosować to się nie powinno ze względu na większy hałas i mniejszy komfort opon XL.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie potrzebujesz opon XL. Polecam Pirelli Sotto Zero. Sam mam takie już w kolejnym BMW. Chyba są najdroższe w zestawieniu, ale mają homologację BMW, co przy xdrive jest ważne, a poza tym doskonale się spisują na mokrym asfalcie i w śniegu. (a propo, to jest temat X3 E83 :wink: ).
Benzyna zamiast krwi...
Opublikowano

Dzięki za pomoc i przepraszam.

Napisz mi proszę, czy lepiej Sottozero2 z certyfikatem BMW, czy SottoZero3 bez certyfikatu BMW? Z tego co wyczytałem z tego wątku, to w przypadku zakupu czterech jednakowych opon w tym samym rozmiarze nie potrzeba certyfikatu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Moje zdanie: pomimo czterech jednakowych opon, brałbym z homologacją BMW. Powód: kiedyś w czasie wiatru w zderzak mojego F30 uderzyła tocząca się rura. Pomimo, że auto stało, rzeczoznawca sprawdzał, czy opony są z gwiazdką :duh: :duh:

Przy nowym aucie, w razie awarii xdrive, w ASO wytrącam im asa z rękawa, że powodem uszkodzenia xdrive są opony bez homologacji.

Kolejny powód, mam mieszany komplet na lato, ale na zimę pomimo czterech jednakowych rozmiarów, też mam opony z homologacją i oczywiście run flat. Po prostu troska o napęd.

To jest temat rzeka i każdy ma różne zdanie, moje znasz :) Powiem tylko, że nigdy w każdym modelu BMW z xdrive (osobowym i suv/sav), a było ich kilka, nie miałem najmniejszych problemów z napędem. Może mam szczęście, a może m.in. przez opony z homologacją :wink:

PS.

Zmień w profilu, w opisie Moje BMW typ swojego BMW, bo takie na razie nie występuje :mrgreen:

Benzyna zamiast krwi...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Z punktu widzenia xdrive, jeśli kola sa takie same to nie ma potrzeby zakladania opon z homologacja. Jeśli chodzi o ubezpieczalnie czy tez serwis gwarancyjny Bmw, tu bywa różnie, tak jak kolega wyżej poprawnie zaznaczył.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Oczywiście, z punktu widzenia xdrive, przy czterech jednakowych oponach homologacja, czy jej brak, to nie ma znaczenia. I w sumie odpada problem doboru właściwego rozmiaru, aby była zachowana jednakowa średnica kół itp. Teoretycznie, najwygodniejsza sprawa dla posiadaczy napędu xdrive.

Najważniejsze: cztery jednakowe opony jednego producenta, z jednakowym bieżnikiem, jeżeli używane, to równomiernie zużyte. Wszystko w temacie.

Benzyna zamiast krwi...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć

Mam na stanie felgi wz194 czyli mieszane 225/45/17 i 255/40/17.

Opony kupowałem nówki Yokohamy advance sport, wszystkie ten sam model i rok produkcji oczywiście runflat.

Przejechane może 1000 km.

Zostały mi one po e91 z rwd.

Kupiłem ostatnio e91 330xd :) i na lato nie mam opon.

Przerabiałem już zębatkę w e53 mojej żony i nie mam ochoty na powtórkę.

Przed chwilą zmierzyłem obwody kół i różnią się one o 1-2 milimetry.

Wiadomo, że nie są obciążone ale pytanie czy ten 1-2 mm różnicy to już będzie problem czy znowu bez przesady.

Opony bez gwiazdki.

Pozdro

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Czesc

Kupilem auto niedawno (x1 e84 lift)

Zalozone sa na nim od nowosci felgi Mpakietowe 355M 18cali

Na przodzie mam 225/45

Na tyle 255/40

Czy dobrze sa one dobrane ???

Xdrive powinien dzialac bez problemu ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeśli opony z aprobatą bmw, wszystko będzie ok. X1 jest bardzo czułe na złe, czytaj tanie, opony.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Dowiedziałem się, że fabrycznie w E84 w przypadku felg wz.322 montowane są węższe na przód i szersze na tył, czyli:

przód - 225/45 18" felga 8"

tył - 255/40 18" felga 9"

Czy można założyć na obydwie osie koła wz.322 o razmiarze 225/45 18" felga 8" bez szkody dla Xdrive? Wtedy wszystkie koła będą w tym samym rozmiarze. pytam ponieważ takie komplety są dostępne i mają więcej zalet niż komplet mieszany.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeżeli masz cztery felgi 8" i założysz cztery JEDNAKOWE opony, nie ma to najmniejszego znaczenia, że komplet mieszanych kół będzie nimi zastąpiony. Więc śmiał zakładaj.

Sam na lato mam mieszany komplet M pakietowych felg 19", a na zimę cztery jednakowe 17" w X3.

Benzyna zamiast krwi...
Opublikowano

Rozumiem, że w przypadku jednakowych felg nie muszę kupować opon homologowanych, mogą być cztery jednakowe bez gwiazdki. Jakie nowe opony ze średniej półki byście polecili w rozmiarze 225/45 18", aby były jak najlepsze dla xdrive, przy okazji ciche i komfortowe?

Zastanawiam się nad takimi, nie będę ukrywał, że cena ma znaczenie. Chciałbym zakupić do 450zł. za sztukę.

1. Nokian ZLINE 225/45 R18 95 Y etykieta UE C/A/72- 448 zł.

2. Uniroyal RAINSPORT 3 225/45 R18 95 Y etykieta UE C/A/72 - 477 zł. - jeden z kolegów w tym wątku polecał te i tylko te jako zastępstwo dla homologowanych

3. Fulda SPORTCONTROL 2 225/45 R18 95 Y etykieta UE C/A/67- 450 zł.

4. Falken AZENIS FK510 225/45 R18 95 Y etykieta UE C/A/69 - 412 zł.

5. Dębica PRESTO UHP 2 225/45 R18 95 Y etykieta UE C/A/67- 298 zł

Wszystkie mają bardzo dobre opinie. Najbardziej ceną kusi Dębica, która razem z Fuldą należą do Good Year'a. Te modele w tych rozmiarach są produkowane w tej samej fabryce w Niemczech. Dębica i Fulda mają identyczne parametry, bardzo zbliżony bieżnik, pomimo tego Dębica jest 150 zł tańsza. Falken zaskakująco dobry w testach:

http://www.tyrereviews.co.uk/Article/2017-Auto-Bild-Summer-Tyre-Shootout.htm

• Moderatorzy
Opublikowano

Nie chcę wyjść na dzida co, gdy ktoś pyta o opinię do okreslonej kwoty, mówi dołóż x zł i będzie dobrze, ale teraz masz na oponeo Goodyeary Eagle F1 Asymmetric 2/3 z 937 na 539 zł, zobacz jakie opinie ma ta opona na tyre rewievs.

Stoi wyżej od Pirelli P Zero czy Conti Sportów 5.

Sam je wziąłem tylko w innym rozmiarze.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
polecam rainsporty, fajnie się jeździ, miękkie, przyczepne. W tej cenie na prawdę dobry wybór. Jedyne trochę bez sensu to że asymetryczna bez podziału na lewą i prawą.
Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
Opublikowano

Po obejrzeniu testów kilku testów, takich jak poniżej zastanawiam się, czy jest jeszcze sens posiadania dwóch kompletów kół w naszych warunkach klimatycznych.

Ten Michelin Crossclimate zbiera same pozytywne opinie. Czy ktoś użytkuję takie opony?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja natomiast, z racji zamieszkiwania w pomorskim, gdzie zime widzielismy ostatnio 8lat temu, do e90, zakupilem: bridgestone weather control a005. Co ta opona potrafi :shock: Jechalem po sniegu, blocie bez problemu, zachowanie w deszczu rewelacja, nawet jest sniezynka na sciance bocznej. Nie wiem czy wystepuje w rozmiarze pasujacym do x3...
Opublikowano
Jak taka opona zachowuję się latem przy prędkościach autostradowych? Nie piszczy, nie ma pływania, kołysania auta?