Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałem ładnie wyczyścić piasek, który dostał się w okolice listwy progowej i postanowiłem ją zdemontować. Chodzi mi o tę listwę, która jest widoczna po otwarciu drzwi od zewnętrznej strony uszczelki.

Niestety próbując ją delikatnie wymontować ułamałem mocowanie zaczepu tak, że nie będzie można jej fachowo zamonotować.

Jak zdemontować tę listwę tak, żeby tych mocować nie wyłamać? Dodam, że po takim wymontowaniu zostały w otworach montażowych takie białe mocowania, które po walce da się wymontować.

Szukałem na forum, szukałem na YT, ale niestety bez rezultatu.

Adrian

Opublikowano

Kolego,

ja demontowałem to przez podważenie plastykowym klinem i nic nie połamałem i za każdym razem zostawały białe zatrzaski w otworkach i po wyciągnięciu znowu je montowałem z listwą, twoja listwa pewnie była bardzo stara i dlatego ułamałeś prowadnice.

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

Opublikowano

Trzeba listwe przesunac wzdłuż i potem sama wyjdzie.

Jest jakis myk przy ponownym montarzu, bo nie wszystkie piny chodza od tej samej strony w zaczepy w listwie.

Opublikowano
Ta jest myk spojz ze listwa ma rowek ktory z jednej strony jest szerszy klipsy wsowasz od strony gdzie szerzej.
Opublikowano

O wlasnie, dzieki za ta podpowiedz z przesunieciem. Z ta, wkrorej polalem zaczepy obchodzilem sie delikatnie i tez uzywalemtych plastikowych narzeci do podwazania, a i takpolamalem kilka zaczepow :( Widac nie wystarczajaco delikatnie,skoro mimo podwazenia tak sie stalo.

Jutro sprobuje z drugiej strony z przesunieciem.

Dzieki za info.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Niestety przy próbie przy samochodzie tej listwy wcale nie mogę przesunąć. Domyślam się, że powinienem ją przesuwać w stronę, gdzie jest to zagięcie do góry. Niestety listwa nie chce drgnąć, a nie chcę uszkodzić drugiej. Jest jeszcze jakiś myk na jej zciągnięcie? Ad.
Opublikowano
Kolego tak jak pisałem wcześniej klin plastykowy i powoli odciągasz od progu listwę i powinna zejść.

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Niestety nie udało się tak. Mam taki zestaw narzędzi plastikowych, którym próbowałem bardzo delikatnie podważyć tę listwę. Niestety czułem i widziałem (listwa jest dość elastyczna, wiec jak się oderwie jedną spinkę to można w tym miejscu spojrzeć na mocowanie) że jedno mocowanie urwałem. Potem próbowałem tę listwę wysuwać, jak ktoś wcześniej napisał i niestety nie udało mi się jej tak zdjąć. :(