Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. W czwartek mam umowionego blacharza który mi będzie naprawiał mocowanie belki bo jest wyrwane. Mechanik rozbierze tył a on wzmocni i pospawa. Mechanik powiedział ze dobrze by było wymienić tuleje tylnej belki. Jutro muszę je zakupić. Może mi ktoś powiedzieć ile tych tulei jest. Nie chciałbym kupić złych lub za mało ?

Czy oprócz tych tulei powinienem o czymś jeszcze pomyśleć żeby było dobrze?

Opublikowano

Tulei masz 4szt. Ja kupiłem lemfordera, ale jeszcze nie wymieniłem. Leżą już kilka miesięcy w bagażniku :mrgreen:

Tuleje są 4 identyczne.

Warto przy okazji skontrolować zawias tył przód, luzy na wale, podporę wału i łącznik leastyczny.

Opublikowano

Tez chce kupić lemfordera. Lacznik elastyczny przy tej okazji będę wymieniał. Zwłaszcza. Ze już wszystko będzie rozebrane bo i uszczelniacz piasty wału napędowego od skrzyni ma mi wymienić.

Będę tez wymieniał sworznie wahaczy i ich silenbloki. Także łączniki stabilizatorow oraz gumy drażnią stabilizatorow.

Opublikowano
Sprawdź sobie gumy na przegubach czy spękane nie są bo to grosze są a potrafią szkód narobić. Jak są pęknięcia to może kwestia miesięcy jak się guma rozerwie.
Opublikowano
lemfordera jest produkowany miedzy innymi w brodnicy , pracował tam mój wujek i mówił ze guma do dupy bo krótko grzeją aby normy wyrobić
Opublikowano
A ja kupuje te do dupy gumy i się trzyma. Zauważyłem, że tak mówią fani najtańszych zamienników. Lemforder też jest zamiennikiem ale dobrej jakości. A co mówi wujek to już trudno. Poleć w takim razie jakieś dobre tuleje :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak już robisz taka robotę to wymień w wózku wszystkie 7, szkoda dwa razy rozbierać.
Opublikowano

Zastanawiałem się nad wszystkimi a mechanik powiedział że musimy wymienić tylko te od mocowania belki. Pozostałe 3 o których mówisz są w mocowaniu mostu?

Rozmawiałem z serwisem BMW i powiedzieli że są 4 tuleje tylnej belki:

mocowanie przednie:

lewa 6770783

prawa 6770784

mocowanie tylne:

lewa i prawa 6770781

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sam wózek wisi na 4 szt przykręconych do podłogi auta, trzy dodatkowe mocują dyfer w wózku. Bardzo często największa z nich ta która dyfer z tyłu jest uszkodzona i wtedy słychać takie głuche stuki przy wrzucaniu biegów.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano (edytowane)

Witam ponownie po naprawie mocowania belki.

Mocowania naprawione i wymienione wszystkie tuleje od belki (4szt.)

Wymienione też:

sprężyny tylnego zawieszenia - jedna była pęknięta,

tuleje wahaczy przednich - te przykręcane do podwozia

łączniki stabilizatorów przód,

łącznik elastyczny wału,

uszczelniacz skrzyni od strony wału,

gumy stabilizatora przód,

Jest lepiej ale nadal słychać stuki przy zmianie biegów (już nie takie mocne). Mam wrażenie że ktoś przede mną nie oszczędzał tego auta a ja głupi kupiłem. No ale nie poddaje się i postaram się doprowadzić do stanu jaki mnie zadowoli.

Mam jeszcze na pewno do wymiany sprzęgło - to w innym poście.

Edytowane przez Bugs10
Opublikowano
obys nie przekombinował tylko, tak samo chcialem, doprowadzic samochod do idealnego stanu, wymiana swiec okazuje sie byc drozsza niz wymiana silnika