Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, nowy w Forum, nie będę się rozpisywał, więc podaje konkrety.

PROBLEM

Odczuwam spore (moim zdaniem) drgania, lub lepsze określenie, "Wibracje" w postoju na "P". Nie tak że samochód skacze ale wibracje w kierownicy, drzwi, listwy są znaczne, mam duży otwierany szyberdach i nawet środkowa listwa trzeszczy nieraz. Przy delikatnie zwiększonych obrotach w "P", ok 750 - 850, mam odczucie że wibracje znikają.

Jak cofam to są znacznie więcej odczuwalne. Jak jadę nie czuje, ale to zrozumiałe bo obroty lecą w górę.

Jak gaszę samochód do wydaje mi się że praca silnika trochę więcej ostro się kończy, nie wiem jak to wytłumaczyć, ale nie normalnie łagodnie, lecz większą wibracją... może mi się tylko wydaje...

BMW X5 E70 3.0D / STYL JAZDY

Skrzynia, wariant mocniejszy, wiem że były montowane dwie wersie, mam tą "lepszą" sprawdzałem.

Silnik 173 kW. Zmienione oprogramowanie w silniku i skrzyni, ma ok 280-285km (nie mam wykresu z hamowni pod ręką).

Firma wykonująca oprogramowanie jest profesjonalna w praktyce, więc to nie był "Pan Zdzisio" z laptopem, tak dla info tylko. :)

Mój styl jazdy jest szybki, ale nie męczę samochodu niepotrzebnie, to znaczy że nie stosuje pełny gaz pomiędzy światłami, agresywne zrzucanie biegów, kick-down.

Daje gazu tam gdzie się da, przy wyprzedzaniu nie "zmuszam kick-down" tylko zrzucam jeden bieg w odpowiednich obrotach na "S"... płynnie ale szybko.

Piszę to bo rozumiem że wymęczony sprzęt może się zachowywać dziwnie... dbam o mojego kontenera.

CO SPRAWDZAŁEM (warsztat)

- Filtry DPF przeczyszczone, samodzielnie i przez warsztat komputerowo, wszystko ok.

- Wtryski pracują ok, sprawdzone.

- poduszki / mocowania silnika ok, sprawdzone.

- błędy komputerowe sprawdzone, nic specjalnego, tylko pierdoły.

Będę wdzięczny za info i propozycje co zrobić.

Jak więcej potrzebne, piszcie i będę podawał. (mój techniczny Polski jest trochę koślawy, więc wybaczcie.

Hej M.

Opublikowano
Sprawdz kolo pasowe walu ( to z gumowym tlumikiem drgan w srodku )

Ex:

IX M60

F96 X6M Comp.

G05 X5 m50d

F90 M5 Comp. 780km

G01 X3 30i

F86 X6M 575km

F15 X5 25d

E71 X6 40d

E70 X5 4.8i

E61 535d

E31 850ci cudo:)