Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Chciałbym zamienic tylne lampy na poliftowe i stad moje pytanie czy bedą pasować jeśli chodzi o połączenie ? Ktoś już może to próbował zrobić ? Czy może trzeba jechać do elektryka aby coś pozmieniał na połączeniach ? BMW X5 E53 3.0d 2003r
Opublikowano

Re: E53 Zmiana całego przodu z wersji przed liftem na po lif

Postprzez Memory » 23 Lut 2014 23:58

Witam ponownie,

postanowiłem podzielić się moimi doświadczeniami po przeprowadzonej udanej zmianie całego wystroju samochodu z wersji przed liftingiem na wersję po liftingu.

Mam BMW E53 z 2002 roku, do zamiany zakupiłem części od BMW E53 z 2006 roku z wersji Individual.

Potrzebne części:

1. Maska - uzbrojona

2. Reflektory Bi-Xenon nie Dynamic

3. Okładzina przedniego zderzaka - uzbrojona

4. Kanały powietrza (lewy i prawy)

5. Błotniki (lewy i prawy)

6. Komplet tylnych lamp

7. Kierownica

8. Środkowa konsola oświetlenia - tylko w przypadku wersji z elektryczną regulacją tylnej kanapy

9. Moduł LCM IIIB lub LCM IV

Elementy blacharskie nowego przodu pasują do tego samego pasa górnego i dolnego, nie jest wymagana żadna przeróbka techniczna.

Do podłączenia reflektorów Bi-Xenon trzeba przerobić wiązki elektryczne na po liftingowe (występują różnice związane z tym, że w nowych lampach przetwornice są wbudowane do reflektora a nie jak w starych zamontowane oddzielnie pod spodem starej lampy). Wymagane jest również przeprogramowanie komputera po wymianie oświetlenia.

Wymiana kierownicy na nową, również wiąże się z przeprogramowaniem komputera jeśli stara kierownica była jednonabojowa.

Niektóre wersje X-ów miały elektryczną regulację tylnej kanapy. Jeżeli chcemy aby każdy detal w środku auta wyglądał jak w samochodzie po liftingu to konieczna będzie wymiana środkowej konsoli oświetlenia. W starszej wersji przyciski regulacji były zamontowane w konsoli oświetlenia, natomiast w nowszej wersji były montowane na tylnych słupkach. Przyciski i ramki można przełożyć ze starej konsoli do słupków, natomiast konsolę trzeba wymienić aby nie miała dziur po zdemontowanych sterownikach.

Jedyny nie rozwiązany do dzisiaj problem to kwestia tylnych lamp. Ogólnie lampy po przełożeniu i przeprogramowaniu działają, jednak górne żarówki stopu w lampach świecą tak, jak byłby wciśnięty non stop pedał hamulca. Jest to związane z tym, że w starych lapach w tym miejscu były żarówki 2-włóknowe a w nowych są 1-włóknowe. Ja rozwiązałem ten problem poprzez przerobienie żarówek 2-włóknowych w taki sposób, że podłączyłem styk większego żarnika do większego napięcia aby go spalić a następnie zlutowałem dwa dolne styki żarówki tak aby mógł się świecić mniejszy żarnik. W efekcie w czasie jazdy światła święcą normalnie - identycznie górna i dolna - natomiast przy hamowaniu rozświetlają się żarówki dolne w lampie i środkowa w klapie. Nie działa jednak rozświetlanie w lampie wyższej żarówki w czasie mocnego hamowania.

Po wykonanych zmianach wszystkie funkcje auta (poza rozświetlaniem żarówki awaryjnego hamowania) działają prawidłowo, w komputerze nie występują żadne błędy.

Memory

Ja tylko cytuję to co napisał MEMORY więc jak coś to uderzaj do niego. Pozdrawiam.

• 1 rok później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Lampy tylne te po liftowe o ile dobrze pamiętam pasowały do wersji przed liftem. Trzeba było tylko coś delikatnie przypiłować przy wejściach żeby ładnie się spasowały.
Opublikowano

Poliftowe są bardziej przezroczyste ponieważ mają tylko poprzeczne "ryflowanie" szkła a przedlifty kwadratowe.

Znajdziesz różnice ;)