Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Posiadam BMW e46 320i 1998r. i od długiego już czasu męczy mnie hałas dochodzący z okolic vanosa , ale niestety żaden z mechaników nie okresli mi jasno co to jest. Ja osobiscie obstawiam na vanosa a objawia sie to w przedziale obrotow 1500-2500 i nie dzieje się to na zimnym i całkiem rozgrzanym silniku, tylko w momencie jak minie niebieskie pole a konczy gdy dojdzie do pierwszej strzałki. Przebieg to 255 tyś. i jezdze na Castrolu RS 0w40 od wymiany do wymiany bez dolewki. Umieszczam link do filmu. Piszcie co to może byc.

http://www.youtube.com/watch?v=SPEC3dZC ... e=youtu.be

Opublikowano
Daniel czemu radzisz uciekać od castrola? Możesz rozwinac,...

Naprawy po sąsiedzku BMW E46 - Lubin dolnyśląsk

wymiany elementów zawieszenia, układu hamulcowego, elektryka, doposazenia, diagnostyka

Opublikowano

Ładnie, ładnie terkocze motor, jeśli twierdzisz, że to z okolicy Vanosa, to odpowiedź sam sobie już dałeś. U mnie nie terkotał aż tak strasznie, najbardziej gdy schodził z obrotów. Dodatkowo podczas nagrzewania się silnika, chwilami spadał na wolnych obrotach, więc jeśli też tak ma to na 100% Vanos. Wymiana uszczelnień Vanosa i po kłopocie. Szukaj na allegro kompletu regeneracyjnego do podwójnego Vanosa, najlepiej amerykańskiej f-my Beisan. Ponoć ich uszczelki są lepsze niż oryginalnie montowane :cool2:

Czasem jeszcze terkocze klapka zaworu DISA, więc dobrze obsłuchaj silnik, czy odgłos bardziej dochodzi z czoła głowicy czy raczej spod kolektora dolotowego. A może jedno i drugie.

Ewentualna reperacja zaworu DISA przeprowadzona przeze mnie jest tutaj viewtopic.php?f=15&t=233597

Do wymiany uszczelnień Vanosa, poszukaj raczej pewnych mechaników. Jeśli mechanicy u których byłeś nie są w stanie określić co tak terkocze, tzn. że nigdy przy tym nie grzebali lub nawet nie słyszeli o czymś takim. Pewnie połowa forumowiczów zna tematykę Vanosa :norty:

Poszukaj w tematyce Polecane warsztaty i może coś znajdziesz w swojej okolicy.

A wszystko to przez REKINA ;-)
Opublikowano
Z błędami to Ci niestety nie pomogę, ale jak już będziesz wymieniał uszczelki Vanosa, to się zastanów czy nie wymienić od razu uszczelek pod pokrywę głowicy. U mnie akurat delikatnie sączyło się od strony kolektora i czoła silnika więc założyłem nowe. Przed wymianą efekt był taki, że zbierał się olej na osłonie ponad kolektorem wydechowym i ściekał z tyłu silnika wprost na rury wydechowe za kolektorem. Przy normalnej jeździe nie było problemu, ale jak się stanęło chwilę to wentylacja zaciągała "zapach" spalonego oleju. Najgorzej było jak się stanęło pod górkę, siwy dym spod maski :duh: jak ostatnia ruina :mrgreen:
A wszystko to przez REKINA ;-)
Opublikowano
wymiana uszczelek w vanosie dosyc latwa,sam wymienialem u siebie te z bensain,u nich na stronie znajdziesz caly opis jak to zrobic ze zdjeciami,i jakie narzedzia potrzebujesz,najlepiej przystaw ucho do vanosa i z glowy odrazu bedziesz wiedzial czy to to,jak juz tak chalasuje to bedziesz mial wieksze drgania w tej okolicy ,uchem wyczujesz :mrgreen:
nic tak nie odpreza jak minuta dla weza
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dobrze przy okazji ustawić rozrząd/vanosa bo wiele osób tam grzebie a mało kto potrafi i ma do tego blokady co skutkuje tym,że 50-60% M52TU/M54 ma poprzestawiane.
Opublikowano
Dobrze przy okazji ustawić rozrząd/vanosa bo wiele osób tam grzebie a mało kto potrafi i ma do tego blokady co skutkuje tym,że 50-60% M52TU/M54 ma poprzestawiane.

przy wymiane uszczelek nic nie trzeba ustawiac bo nic nie przestawiasz.

chyba ze ktos tam wczesniej juz grzebal,i taka mala podpowiedz ,uwaznie sciagac pokrywe zeby juz splastikowana uszczelka sie nie rozleciala i nie powpadala w zawory,potem tak samo przy jej odlepianiu z glowicy zaworow,strasznie sie lamie.

nic tak nie odpreza jak minuta dla weza
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Właśnie o to mi chodzi,że najczęściej jak już ktoś tam grzebał a tak jest w wielu autach to jest źle ustawione i warto przy wymianie uszczelek sprawdzić.