Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam zamiar niedługo ożywić lakier w samochodzie, wpierw umyje samochód,następnie zdejmę bród glinką, następnie politura i wosk. Mam też parę rysek na masce lekkich, chciałbym się ich w tym czasie pozbyć kiedy to zrobić, w jakiej kolejności ? i czym najlepiej się pozbyć tych rysek ?? Słyszałem, że ludzie pozbywają się małych rysek pastą G3 lub pastę k2 tempo, co wybrać, sam wosk przykryje drobne rysy ??? Z góry dzięki za odpowiedź.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Z tego co piszesz wnioskuję, że masz bardzo małe pojęcie nt. kosmetyki samochodowej.

Pasta Tempo :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2:

http://www.klubseatibiza.pl/forum/detailing/dlaczego-pasta-tempo-jest-zla-t33951.html

Jeśli chcesz to zrobić porządnie, to oddaj auto komuś kto zna się na rzeczy aby zrobił polerkę.

Wosk koloryzujący, dobry do pierwszego mycia lub pierwszego deszczu.

Ręcznie z lakierem BMW niewiele zdziałasz.

Opublikowano
Z tego co piszesz wnioskuję, że masz bardzo małe pojęcie nt. kosmetyki samochodowej.

No ciekawe skąd mam mieć pojęcie jak od niecałego roku mam samochód, pisze na forum żeby uzyskać jak najlepszą recepturę na tego typu rzeczy, czyli jak to robią profesjonaliści, ale wszystko chce zrobić sam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No ciekawe skąd mam mieć pojęcie jak od niecałego roku mam samochód, pisze na forum żeby uzyskać jak najlepszą recepturę na tego typu rzeczy, czyli jak to robią profesjonaliści, ale wszystko chce zrobić sam.

Jeśli chcesz wszystko zrobić sam i do tego profi, to szykuj budżet ok. 1000 PLN.

A więc, zacznijmy od tego czego potrzebujesz:

- środek do dekontaminacji (odsmolenia),

- szampon,

- glinka,

- zestaw past polerskich (jednoetapowo nie da się idealnie wyprowadzić lakieru i na pewno nie św. Farecla G3),

- cleaner,

- wosk,

- IPA,

- pady polerskie (najlepiej min. 2 szt. każdej twardości),

- maszyna polerska,

- porządne mikrofibry (kilka szt.)

Dodatkowo jak nie miałeś w rękach polerki, to byłbym baaardzo ostrożny, gdyż o uszkodzenie lakieru jest bardzo łatwo.

Opublikowano

taniej na pewno mi wyjdzie niż u lakiernika i nie będę musiał z każdą rysą do lakiernika zapierniczać, taka wiedza przyda się na przyszłość,

nie mam past polerskich,

nie wiem co to jest ipa, ta nazwa nic mi nie mówi,

nie mam też padów polerskich,

maszyny też nie mam,

Polerować należy po woskowaniu jak wiadomo, że cały podkład plus wosk nic nie da ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
taniej na pewno mi wyjdzie niż u lakiernika i nie będę musiał z każdą rysą do lakiernika zapierniczać, taka wiedza przyda się na przyszłość,

nie mam past polerskich,

nie wiem co to jest ipa, ta nazwa nic mi nie mówi,

nie mam też padów polerskich,

maszyny też nie mam,

Czyli jak widać nie masz praktycznie niczego.

Polerować należy po woskowaniu jak wiadomo, że cały podkład plus wosk nic nie da ?

:duh: :duh: :duh:

Ciekawe co rozumiesz pod pojęciem "polerowanie", bo po tej wypowiedzi nie mam więcej pytań.

Ja się poddaję. Jak ktoś ma siłę i ochotę poprowadzić Cię za rękę, niech pomaga.

Nie mam talentu dydaktycznego, a tu trzeba zaczynać od zerówki.

Co innego jakbyś miał chociaż minimalne podstawy.

Opublikowano
Myślę że nie masz nic obczajone. Tak jak kolega Sołtys pisze musisz mieć trochę wprawy bo sp.....ysz sobie lakier i wtedy pojawi się kolejny temat pt.: co z tym zrobić albo jak samemu polakierować cały samochód. Z polerowaniem zawsze się schodzi długo. Musisz mieć wiedzę i praktykę a to wyrabia się latami
Było E39 523i, E30 320i Coupe, E32 730iA, E34 540iA M-Pakiet, E34 525TDS touring X2, E38 750iA pakiet Alpina
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Niestety wiele osób sądzi, że wystarczy kupić co nieco i wszystko się jakoś zrobi.

Niestety tak nie jest. Jak ktoś wie o co biega w temacie, zrobi więcej najtańszą polerką i tanimi kosmetykami niż zupełny laik zestawem na kilka tysięcy.

Dodatkowo tak jak napisał Sterna_e39, przy słabym obyciu z maszyną o poważne uszkodzenie lakieru jest bardzo łatwo. A wtedy już tylko lakierownie.

• 3 tygodnie później...
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Posluchaj rad kolegow, to nie jest takie proste jak ci sie wydaje. Popatrz sobie na forum kosmetykaaut ile to pracy, wprawy i precyzji potrzeba nie wspominajac o wiedzy co i jak oraz kiedy uzyc.

Wysyłane z mojego GT-I8190N za pomocą Tapatalk 2

Pozdrawiam, Mariusz

"Mario"

F11 Sophisto Grau

http://i59.tinypic.com/242j57c.jpg

Opublikowano
Trochę inaczej lecz na temat.Robię od 20 lat łazienki.Tylko.Wszyscy umieją kłaść płytki.Tylko dlaczego mam tyle pracy z poprawkami.I wędruję po całej Polsce.Zatem lepiej zostaw to tym co umieją.Lub z góry zbieraj kasę na lakierowanie, :mrgreen:
Opublikowano

A pytanie z innej beczki, znajomy mnie się pytał ile bym wziął za mycie całego samochodu, gllinkowanie, nałożenie politury i ręczne woskowanie. On ma BMW 5 e60 2006r. w sedanie, większy trochę samochód niż mój.

Ile za takie coś biorą ? Dla mnie to pracując od rana do wieczora to 3 dni roboty. Ile byście za takie coś wzięli ???

Opublikowano

A co w tym dziwnego ?

cały samochód ręcznie wypolerować po nałożeniu wosku nie da się w cały dzień zrobić, da się, ale to będzie robota po hu**.

Pierwszy dzień mycie, glinkowanie i nałożenie politury i później polerowanie,

Drugi dzień wosk nałożenie i polerowanie części samochodu,

Trzeci dzień to samo.

Opublikowano
To chcesz w końcu auto polerować ręcznie czy nakładać politurę bo to dwie różne rzeczy? Nałożenie politury/glaze trwa mniej więcej tyle ile nałożenie wosku, co innego ręczne polerowanie - to akurat może dużo czasu zająć. Auto poleruje się po wyglinkowaniu a nie po nałożeniu wosku. Nałożenie wosku i lub politury to końcowy etap pielęgnacji.