Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam zamiar kupic oponki letnie na tyl 245 45 17 beda pasowaly do felg 17 8Jx17H2 na przodzie mam 225 45 17.Nie bedzie duzej roznicy miedzy tylem a przodem?

Opublikowano

do 17" powinny być 235/45

przód masz za małe tył chcesz za wielkie -->> automat i ABS będą protestować

Opublikowano
do 17" powinny być 235/45

kto tak powiedzial?

jak masz felge 8j szerokosci to opona 245 to taki max choc i tak opona juz bedzie lekko baloniasta.

jak masz z przodu 225 a na tyl dasz 245 przy takim samym profilu to z przodu srednica kola ma 634.3 mm a z tyłu 652.3 mm a wiec o 18 mm wieksza, przeklamania juz beda bo przy predkosci 100km\h tyłu przód bedzie mial 102.76 km/h a przy 150km\h juz 154.14 km/h takze.

jak dasz 245/40 na tył to bedzie znów mniejsza o 6,5mm wiec tu juz w zasadzie róznica żadna bo tyle co bieznik.

-->> masz problem z bmką, potrzebujesz diagnostyki, podpięcia pod kompa? napisz a pomogę[/b
Opublikowano
Nie prościej byłoby zrobić wszystkie opony takie same?

A-Z

Myjnia ręczna ● pranie tapicerek ● czyszczenie skór ● doradztwo zakupowe

Ul. Sportowa 6, 55-095 Mirków ok. Wrocławia

536 - 802 - 804

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Miałem przez chwilkę u siebie na tyle 245/45/R17 a z przodu 235/45/R17, i jeszcze ABS nie wariował, ale większa różnica potrafi narobi jaj, po prostu przód będzie się kręcił szybciej, a tył wolniej, co ABS/ASC/DSC będzie uważać jako błąd, i wyłączy układy.

A potem będziesz kombinował, bo nie dojdziesz co się stało i dlaczego.

Opublikowano
ciekawe jak wyglada kwestia przekodowania systemu jakby ktos sie uparł na duzo szersze z tylu. bo kumpel w E65 ma z porzdu 245/45 r19 a z tylu 275/45 R19 i błedu nie wykrywa ale tak jest zapewne standardowo wiec jest to uzwględnione
-->> masz problem z bmką, potrzebujesz diagnostyki, podpięcia pod kompa? napisz a pomogę[/b
Opublikowano
chyba w tym wszystkim najwazniejsze ejst by zachowac rowna srednice kola z przodu i tylu cala reszta jest bez znaczeinia.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Daniel, wiem że jest wyższa, bo profil to procent z szerokości opony.

Ale u mnie przy takiej różnicy ABS działał poprawnie.

Tyle że tylne wyższe opony były już trochę zjechane, a przód nowy, stąd różnica trochę się zaciera, wręcz prawie jej nie ma.

W poprzednim aucie miałem z przodu 185/60/R14, a z tyłu 185/65/R14 i stopień zużycia bieżnika taki sam, i tam też ABS działał poprawnie, więc jakaś tam różnica jest dopuszczalna.

W BMW pewnie będzie mniejsza.

Dla ABS liczy się tylko pełna średnica koła, nie ważne że felgi są inne, inna jest szerokość opony, ma się zgadzać wysokość felgi z oponą pomiędzy przodem a tyłem.

Opublikowano
Panowie, korzystając z tematu, wytłumaczy mi ktoś dlaczego lepiej na tył dać szersze opony, a nie po prostu wszystkie takie same?

A-Z

536 - 802 - 804

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja również nie widzę sensu takiego posunięcia. Co innego gdy mamy inne rozmiary felg przód/tył, ale zakładać różne rozmiary opon na takie same felgi :roll:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Panowie, korzystając z tematu, wytłumaczy mi ktoś dlaczego lepiej na tył dać szersze opony, a nie po prostu wszystkie takie same?

Felgi z M5 i chyba niektóre z m-pakietu mają różną szerokość, z tego co pamiętam to M5 ma na tyle 9.5 cala, a na przodzie 8.5 cala, także nie założysz takich samych opon.

W e46 m-pak też chyba coś takiego było.

A ja mam 8 cali felgi, przód i tył takie same, a na tył dałem 245 bo akurat takie miałem pod ręką.

Były 235, ale jedną przeciąłem na czymś, także trzeba było na już coś założyć, bo trasa się szykowała, stąd taki wybór.

Ale teraz nadal mam 235 przód i tył.

Opublikowano
Zapytałem z ciekawości, bo zauważyłem, że większość użytkowników dość fanatycznie zakłada szersze opony na tył. W naprawdę mocnych wersjach rozumiem, iż to może stanowić różnicę w jeździe (540i, M5), ale po co męczyć się i zastanawiać przy np. 523i? Na wszystkie koła te same oponki i jeździ się przyjemnie.

A-Z

536 - 802 - 804

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dużo ludzi przywiązuję sporo uwagi do wyglądu swojego BMW, stąd pomysły na szerszą (w granicach rozsądku) oponę na tyle.

Nie mam na myśli tutaj 295, bo to sporo nawet na M5.

Opublikowano

tez mam 523i i zimowa 205 przy wilgotnej nawierzchni tracila przyczepnosc przy mocniejszym dodaniu gazu. 225 letnia juz lepiej, na suchym jest ok ale na lekko brudnej (troche piasku) czy mokrej jezdni tez zapala sie trakcja, chetnie tez bym wsadzil 235/245 a z przodu zostawil 225 z racji kolein w drodze.

takze jest to tez kwesia przyczepnosci no i nie ukrywam ze jestem fanem szerokiego kapcia i jak zmienie na 540i to opona 295/30 musi zagoscic w e39;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja kupiłem moją na ori felach "Round spoke styling 18" jako wyposażenie fabryczne, co w silniku 2.0 jest dość dziwne, ale mi tam nie przeszkadza, w komplecie z m-sport zawieszeniem fajnie się trzyma drogi i utraty przyczepności na suchym w letnim setupie jeszcze nie doznałem ;) .

Fele mam z tyłu szerszą, ale nie wiem jake wymiary felgi są, mam na nich gumy:

Z przodu 235/45/17 = 643,3mm średnicy

Z tyłu 255/40/17 = 635,8mm średnicy

Różnica w średnicy jakaś tam jest, ale nie wywala mi błedu.

Na zimę mam 16' 225/45/16 przód i tył więc "tu problemu wogle nie ma" ;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak masz różną szerokość felg to spokojnie, jak takie same to jaki w tym sens? tylne felgi będą tak samo schowane pod nadkolami, jedynie balon będzie większy..