Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Problem dotyczy silnika na CR. Objaw- glosna praca na biegu jalowym, drgania- ewidentnie brak pracy jednego z cylindrow.

INPA podaje korekcje dla czwartego cylindra +5. Po sprawdzeniu szczelnosci ukladu paliwowego, instalacji zostala podjeta decyzja o wymianie wtrysku. Po wymianie wtryskiwacza (kodowanie) problem nadal wystepuje. Po odpaleniu zimnego silnika wszystko jest ok, korekcja nie przekracza +1, silnika dziala stabilnie. Po zagrzaniu sie korekcja leci ponad +5. Zamiana wtryskiwaczy miejscami nie zmienia korekcji na czwartym cylindrze. Gdy zimny silnik (ok.50 stopni) pracuje na biegu jalowym, wystarczy lekko dodac gazu - po powrocie do biegu jalowego korekcja jest juz na +5.

Cisnienie na CR prawidlowe. Czy mozliwa jest awaria zaworu reg. cisnienia, ktora bedzie objawiac sie tylko na jednym cylindrze?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jest jeszcze inna możliwość. Wtryski korygują się nawzajem i tu są dwie szkoły.

Jedna mówi, że właśnie 4 wtrysk koryguje nierówności na pozostałych trzech.

Druga mówi, że 3 wtrysk koryguje 1 i na odwrót, 4 koryguje 2 i na odwrót.

Ja osobiście wymieniłem już trochę wtrysków i skłaniam się co do drugiej tezy, przykładowo gdy wymieniłem 3 wtrysk, to zmieniały się wartości na 1. Więc możesz dla sprawdzenia 2 wtrysk zamienić miejscami z np.: 1 i zobaczyć co się wydarzy.

Regulator ciśnienia odpowiada za ciśnienie na szynie CR, nie na wtryskach.

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano

Popraw mnie jesli zle rozumiem.

Czyli jesli korekcje mamy poza wartosciami na np. drugim wtrysku to problemem jest wtrysk czwarty?

Punktem zaczepiania jest to, ze wczesniej korekcje na 1 i 4 byly odbiegajace od innych. Po wymianie tych wtryskow korekcja na 1 jest juz idealna. Zaczela skakac na 2, na 4 jest bez zmian ponad +5.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dobrze mnie zrozumiałeś. Podmień 2 z 1 i zobacz co się będzie działo.

Chodzi o to, że suma wszystkich wartości powinna być bliska zeru, to właśnie jest korygowanie się wtrysków nawzajem.

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano
Zrobie jeszcze test przelewowy- moze tu dostane jakas podpowiedz. Dzieki za pomoc. Jutro po wykonaniu testu przelewowego i podmiany wtryskow dopisze dalsza czesc.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Test przelewowy, a wykres wtrysków na kompie, to dwie różne sprawy.

Miałem taki przypadek, że strasznie przelewał mi wtrysk, który na kompie wyglądał najlepiej ze wszystkich.

Najgorszą rzeczą w Twoim przypadku, o której nie chciałem Ci pisać żeby Cie nie podłamywać, może być słaba kompresja w cylindrze i żeby to wyrównać wtrysk daje więcej paliwa do cylindra, a na kompie to właśnie widać jako złą korektę. Jak Ci nic nie pomoże, to możesz podjechać do mechaniora i sprawdzić kompresję.

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano
Niestety Krzysiek ostatnim wpisem może mieć rację, fajnie jak "zabawa" wtryskami wystarczy ............. :( .
Opublikowano
NIe chcialem nic sugerowac wczesniej odnosnie kompresji ale przyrzad juz mam skompletowany. Zamienie jeszcze pare wtryskow, ktorych do tej pory nie ruszalem bo zastanawia mnie fakt, ze korekcja leci po musnieciu pedalu przyspieszenia- kompresja sie wtedy nie powinna tracic momentalnie. Ale to gdybanie... Podmienie wtryski, zrobie test przelewowy a w razie braku rezultatow sprawdze kompresje.