Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

mam problem z dziwnym dźwiękiem, który pojawia się przy niskich obrotach silnika (poniżej 1500/min).

Poniżej filmik gdzie można usłyszeć w/w odgłos. Czy ktoś miał coś podobnego lub wie co to może być?

Samochód jest z 2008, ma przejechane 74 000 km i posiada automatyczną skrzynię.

Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano

Moim zdaniem wygląda na to jakby obudowa silnika (plastik) ten u góry był źle przykręcony, i silnik wpadajac w wibracje minimalne, przenosi to na plastik i na podszybie, tam gdzie jest ta obudowa od silnika, stad ten odgłos.

Miałem tak kiedys, jak źle założylem obudowe, poprostu nie wtrafilem w takie prowadnice, i mialem bardzo podobny dźwięk.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dokładnie jak kolega wyzej pisze obudowa ma dwa bolce,które muszą być wsunięte w swoje miejsce jak ktoś nie trafił to tak brzęczy o podszybie.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
dokładnie!;-) to plastikowa obudowa silnika jest żle załozona;-)

Pokonując granice własnej wytrzymałości,

Wznosisz się na wyżyny własnych umiejętności,

Bo to życie oferuje nam dziś wiele możliwości,

A ty łap los w swoje ręce nadal bądź duchowo mocny!

P.S Ryszard Andrzejewski (PEJA)

Opublikowano

niestety to nie osłona silnika jest przyczyną, ale uszkodzona siatka przy katalizatorze. Element 11 na poniższym schemacie:

http://i60.tinypic.com/25ge5pe.jpg

http://i59.tinypic.com/2hxx6qc.png

w serwisie chcą za to ok. 700 zł. ktoś wie gdzie można to kupić taniej? na allegro i w intercarsie nie znalazłem tej części.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Każdy ogarnięty mechanik zmierzy wymiar i zamówi takie łącze na wymiar w IC też kupisz tylko musisz znać wymiary.

Ja u siebie zmieniałem porządne kosztowało ok 100zł plus wymiana.

Opublikowano

No to rewelacja:) nie będzie mi już potrzebny Miltek:)

Czas uszykować pieniążki na naprawę zamiast mody w aucie:)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Po wymianie tego elementu przy katalizatorze "dziwny dźwięk" pozostał. Dwóch mechaników twierdziło, że to musi być coś w desce. Rozebrałem pół samochodu i okazało się, że dźwięk jednak wydobywa się z komory silnika - był to srebrny przewód niezapięty w uchwyt. Ten na środku zdjęcia: http://i58.tinypic.com/11iipo1.jpg.

Teraz już jest wszystko ok.

Przy rozbiorze deski natknąłem się na takie złącze, które nie było do niczego podłączone: http://i60.tinypic.com/2qmqjk7.jpg. Wiecie co to może być?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witajcie,

Niedawno zostało zdiagnozowane, że w moim samochodzie trzeba wymienić łącznik elastyczny. Przeszukałem forum i znalazłem ten wątek.

@yaco czy wiesz jaki rozmiar ma łącznik do BMW 118d? Chciałbym zamówić tą część w Intercars, ale potrzebuję jego długość i średnicę rury.

Opublikowano

marcin_woj: nie mam pojęcia. zostawiłem samochód u mechanika, wyciął starą cześć, dobrał nową i wspawał.

stinger123d: i własnie to u mnie powodowało hałas, bujałem się z tym ponad miesiąc:(

• 1 rok później...
Opublikowano
Witam,ma ktos srednice tej plecionki?pozdrawiam
Opublikowano
jutro zmierze ci bo mam ze 123d ten kat i plecionke w firmie. nie wuem tylko jaka jest srednica wydechu w 118 wiec nie wiem czy to ma sens. ja wyjalem po 190.000 i plecionka zyleta

Z3 Coupe jest

Z4 Coupe jest

• 2 lata później...
Opublikowano

Mam taki sam problem - zerwana siatka katalizatora. W ASO sugerują wymienić całość, bo jako takiej wymiany siatki się nie podejmują bo to integralna część całości. Koszt to 8700 pln za sam katalizator z tłumikiem przednim :!: Możecie polecić jakiegoś mechanika w Warszawie, który sobie poradzi z wymianą siatki elastycznej?

Na ile jest to solidne rozwiazanie? Czy lepiej dołożyć i wymienić cały katalizator?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Daj mi te 8700 zł to ci to załatawie:) Powaliło ich w ASO z tą ceną.

Jedź do pierwszego z brzegu tłumikarza i zrobi ci to za pare stówek. Sama plecionka koło 100-150zł plus robocizna drugie tyle i po sprawie.