Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

po wypaleniu DPF pojawil sie problem nierownych obrotow na biegu jalowym przy rozgrzanym silniku. Sa to skoki co najwyzej 50 obrotow, jednak wczesniej silnik pracowal rowno. Poza tym, ostatnio jadac jako pasazer wyczułem lekkie, cykliczne drgania przy podlodze - uczucie zgrzytu, jakby metal tarl o metal (nie wiem jak to zdefiniowac ale nie czuje tego jako kierowca). Gdy wciskam sprzeglo nierowne obroty ustaja. Drazek od biegow bardzo lekko drga na wolnych obrotach. Nie zauwazylem innych objawow wskazujacych np. na dwumase.

Komp pokazuje mi bledy 4 swiec. Pewnie sterownik.. ktory moze miec tu wplyw, ale czy to faktycznie to (blad wystepowal od dlugiego czasu nim pojawil sie ten problem)? Poza tym blad auxiliary pump, ktory prawdopodobnie nie ma tu znaczenia, chyba, ze chodzi o jakies skoki napiecia?

Czy to poczatek konca dwumasy jako, ze auto ma juz 160k przebiegu? I czemu problem pojawil sie po zlikwidowaniu bledu DPF (byc moze zbieg okolicznosci)?

Prosilbym o opinie, bo nie chce wymieniac kolejno kazdej czesci, co wiecej problem wystepuje tylko przy rozgrzanym silniku.

Opublikowano

Sprawdz korekty na wtryskach (komputer pokaze czy sa w normie) - zla praca wtryskiwaczy moze powodowac falowanie obrotow na rozgrzanym silniku. Blad aux water pump i swiec nie ma na to wplywu (Pompka wody nie ma zwiazku, a swiece tez nie jesli problem jest na rozgrzanym silniku).

W temacie dwumasy nie wypowiem sie.

Opublikowano

Widze, ze miales podobny problem ;)

Zastanawia mnie czemu po nacisnieciu sprzegla falowanie ustaje?

Opublikowano
Mialem - wyczyscilem kolektor dolotowy i egr, zalalem srodek do czyszczenia wtryskow i przestalo. Nie wiem czy bezposrednia przyczyna byl syf w kolektorze / egr czy jednak wtryski. W kazdym razie na falowanie w moim przypadku pomoglo. Tylko ze jak je mialem to wcisniecie sprzegla nic nie zmienialo... i nie mialem tego dziwnego zgrzytajacego dzwieku o ktorym piszesz.
Opublikowano
Ktos wie gdzie w ISTA sprawdzic te korekty na wsryskiwaczach, nie moge znalezc takiej opcji... ? Chyba bedzie trzeba zainstalowac znowu INPE.