Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co powiecie o tym egzemplarzu?

http://otomoto.pl/bmw-535-lift-m-pakiet-serwis-niemcy-C32354750.html

Wygląda całkiem przyzwoicie, chociaż zdjęcia trochę kiepskie.

Jest też wystawiona na innej aukcji z inną ceną, ale przez komis więc pewnie dlatego drożej:

http://otomoto.pl/bmw-535-3-5-benz-m-czarna-kosa-C32370769.html

Dzwoniłem do właściciela i twierdzi, że absolutny bezwypadek i serwisowana do samego końca i przebieg do potwierdzenia. Na zdjęciach z tej drugiej aukcji widać brak zaślepki od haka holowniczego w tylnym zderzaku. Z jednej strony o niczym to nie świadczy, ale z drugiej... Po coś ktoś ją musiał ściągać. Sprzedający powiedział w rozmowie, że po sprowadzeniu silnik nierówno pracował ale wymienił filtr powietrza i wszystkie świece i jest już wszystko w absolutnym porządku. Cena +opłaty (jakieś 2 tys. zł. ale opłaty robi sprzedający i wystawia f-rę VAT). Jeżeli stan faktyczny taki jak na zdjęciach i w opisie, to byłaby rewelacja (szkoda, że to nie 4.4, ale jak to mówią nie można mieć wszystkiego :roll: ). Swoją drogą jak to ktoś w innym wątku napisał -skąd oni biorą takie perełki? :shock: Ja codziennie, góra co 2 dni mobile.de śledzę i nic takiego w cenie 5 tys. EU znaleźć nie mogę :cry2:

Poniżej rozkodowany VIN:

Numer podwozia WBADN11030GD95127

Kod typu DN11

Typ 535I (EUR)

Typoszereg E39

Seria 5

Rodzaj konstrukcji LIM

Układ kierowniczy LL

Drzwi 4

Silnik M62/TU

Pojemność skokowa 3.50

Moc 180

Napęd HECK

Skrzynia biegów MECH

Kolor BLACK SAPPHIRE METALLIC (475)

Tapicerka STOFF HEADLINE/ANTHRAZIT (G3AT)

Data prod. 2001-10-01  

Wyposażenie

Kod Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)

S261A Poduszka bocz. pasaż. na tyln. siedz.

S320A Brak napisu modelu

S326A Brak spojlera tylnego

P337A M Pakiet sportowy

S403A Dach przesuwno-uchylny, elektryczny

S415A Roleta przeciwsłoneczna tylna

S423A Dywaniki podłogowe Velours

S428A Trójkąt ostrzegawczy i apteczka

S430A Lust. wew./zew. z automatyką przyciemn.

S434A Wyp. wn., powierzchnia aluminium

S441A Pakiet dla palących

S459A Elektryczna regulacja foteli z pamięcią

S481A Fotel sportowy

S494A Podgrzwanie fotela kierowcy/pasażera

S500A Inst.czyszcz.refl./Czyszcz. intensywne

Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)

S508A Park Distance Control (PDC)

S521A Czujnik deszczu

S522A Światło ksenonowe

S630A Telefon samoch. z słuchawką bezprzew.

S650A Odtwarzacz CD

S705A M Podwozie sportowe II

S710A M Kier. sport. wielofunk.

S715A Pakiet areodynamiczny M

S760A Wysoki połysk Shadow-Line

S775A Podsufitka antracyt

S785A Lampy kierunkowskazów białe

S788A Obr. BMW, st. le. indywid.

L801A Wersja krajowa Niemcy

S863A Spis dealerów, Europa

S879A Literatura pokładowa, niemiecki

Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)

S915A Brak konserwacji pokrycia zewn.

S970A Pakiet Business

Co sądzicie?

Opublikowano
Pie****ona Słupca... doświadczenie z samochodami stamtąd: ściągają szroty z Niemiec, bo jest blisko (WLKP.), przez telefon "tak, tak, jednej listewki brakuje, nadkole malowane" - jak przyjedziesz to samochód wygląda rzeczywiście ładnie, ale zza płotu, z odległości 20m. Innymi słowy: zalecam ostrożność.

A-Z

Myjnia ręczna ● pranie tapicerek ● czyszczenie skór ● doradztwo zakupowe

Ul. Sportowa 6, 55-095 Mirków ok. Wrocławia

536 - 802 - 804

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przy jakim przebiegu i kiedy był ostatni wpis, bo jakoś nie mogę dojrzeć :roll: kiera z lewej ostro zjechana, nie to, żebym wątpił w prawdziwość przebiegu :wink:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

W ten przebieg i ja wątpię, gościu wysłał mi na maila foty książki - ostatni wpis w 2010 przy przebiegu 121 tkm. także 150 tkm. w chwili obecnej mało realne. Ale gdyby miał 200-220 tkm to bym się nie pogniewał :wink:

Wstępnie jestem z gościem umówiony na sobotę, ale będę jeszcze do niego w piątek dzwonił, więc chętnie słucham podpowiedzi o co można by jeszcze zapytać :wink:

Opublikowano
Pie****ona Słupca... doświadczenie z samochodami stamtąd: ściągają szroty z Niemiec, bo jest blisko (WLKP.), przez telefon "tak, tak, jednej listewki brakuje, nadkole malowane" - jak przyjedziesz to samochód wygląda rzeczywiście ładnie, ale zza płotu, z odległości 20m. Innymi słowy: zalecam ostrożność.

Sam jestem z WLKP. więc wiem jak to tutaj wygląda i nie wierzę generalnie w ani jedno słowo handlarza, dopóki na żywo nie zobaczę :evil: ale z racji tego że mam w sumie niedaleko, pojadę to auto w sobotę obejrzeć. O ile do soboty się nie sprzeda :mrgreen:

Opublikowano

Tymi opłatami, które robi sprzedający warto się bardziej zainteresować. Swój samochód niedawno sprowadziłem i przeszedłem drogę związaną z opłatami.

W moim przypadku (540 i z 2001 z bardzo podobnym wyposażeniem) rzeczywiście zapłaciłem akcyzy około 2000PLN ale tylko dlatego, że miałem opinię rzeczoznawcy, że samochód w związku z uszkodzeniami jest warty mniej niż wartość rynkowa. Z tego co pamiętam z opinii rzeczoznawcy wartośc rynkowa takiego samochodu (nieuszkodzonego) to około 26000PLN.

Wyglądało to tak, że zapłaciłem akcyzę od wartości na umowie, a potem czekałem około 4 miesięcy na opinię urzędu skarbowego dotyczącą wyceny rzeczoznawcy. Oczywiście kazali mi dopłacić w związku ze "znaczącą różnicą" między wartością rynkową a kwotą na umowie, ale wzięli pod uwagę opinię rzeczoznawcy. Tyk jak pisałem w sumie wyszło około 2000pln.

Łatwo jest mi sobie wyobrazić sytuację w której handlarz płaci akcyzę od wartości na umowie (na pewno niskiej), potem ty kupujesz samochód i to do Ciebie urząd skarbowy przychodzi po dopłatę. Jak nie masz opinii rzeczoznawcy (koszt 500PLN) no to dopłacasz niemało. 18,6% od 26000PLN to 4800PLN.

Dobrze podowiaduj się w temacie, żebyś nie był zaskoczony.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tymi opłatami, które robi sprzedający warto się bardziej zainteresować. Swój samochód niedawno sprowadziłem i przeszedłem drogę związaną z opłatami.

W moim przypadku (540 i z 2001 z bardzo podobnym wyposażeniem) rzeczywiście zapłaciłem akcyzy około 2000PLN ale tylko dlatego, że miałem opinię rzeczoznawcy, że samochód w związku z uszkodzeniami jest warty mniej niż wartość rynkowa. Z tego co pamiętam z opinii rzeczoznawcy wartośc rynkowa takiego samochodu (nieuszkodzonego) to około 26000PLN.

Wyglądało to tak, że zapłaciłem akcyzę od wartości na umowie, a potem czekałem około 4 miesięcy na opinię urzędu skarbowego dotyczącą wyceny rzeczoznawcy. Oczywiście kazali mi dopłacić w związku ze "znaczącą różnicą" między wartością rynkową a kwotą na umowie, ale wzięli pod uwagę opinię rzeczoznawcy. Tyk jak pisałem w sumie wyszło około 2000pln.

Łatwo jest mi sobie wyobrazić sytuację w której handlarz płaci akcyzę od wartości na umowie (na pewno niskiej), potem ty kupujesz samochód i to do Ciebie urząd skarbowy przychodzi po dopłatę. Jak nie masz opinii rzeczoznawcy (koszt 500PLN) no to dopłacasz niemało. 18,6% od 26000PLN to 4800PLN.

Dobrze podowiaduj się w temacie, żebyś nie był zaskoczony.

Zasada jest prosta , jak nie masz opinii rzeczoznawcy to zaniżona akcyza Ci nie przejdzie i US nie ma po co przychodzić ani do handlarza ani do kupującego od tego handlarza, jeśli masz opinię to przechodzi niska akcyza w UC i US też to musi uszanować tak jak to było u Ciebie, koniec problemu.

Opublikowano

No tak. Tylko, jak pisałem, pomiedzy zapłatą akcyzy od kwoty w umowia, a pismem od US o "znaczącej różnicy" minęło 4 miesiące. W tym czasie wiele rzeczy może się z autem stać.

Z resztą powiem Wam, że te urzędy skarbowe to jak państwa w państwie. Opinię robił mi rzeczoznawca z Piotrkowa Trybunalskiego, a samochód rejesowałem na dolnym śląsku. Oczywiście US miał obiekcje co do opinii i wszystkich zniżek nie uznał. Konultowałem to z rzeczoznawcą i powiedział mi, że to ich standardowa praktyka i dopóki ktoś nie pójdzie z nimi na wojnę czytaj sądu to będą robić co chcę. W Piotrkowie poprzez kilka spraw sądowych US zostały wyedukowane ale u mnie nie. Ja nie miałem czasu ani nerwów, żeby się z oszustami szarpać. Odpuściłem i zapłaciłem tyle ile chcieli.

Wniosek ode mnie. Wybierać rzeczoznawców którzy znają "widzi mi się" urzędasów z danego urzędu skarbowego. Wtedy temat jest mniej upierdliwy.

Opublikowano
Ale skoro ja kupuję auto już opłacone przez sprzedającego, z przeglądem, tłumaczeniami, itp., sprzedający wystawia mi na to fakturę, a ja idę to auto tylko zarejestrować, to w czym problem? Pierwsze słyszę, żeby nabywca samochodu, któremu sprzedający wystawił fakturę i który nie robił opłat na siebie musiał dopłacać do akcyzy, itp. bo wartość była zaniżona.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
a kartę pojazdu też wykupił? :mrgreen:

1.VIII.1944 - 3.X.1944 Pamiętamy 63 Dni Chwały

Opublikowano

A to karty pojazdu nie dostaje się wraz z pierwszą rejestracją pojazdu w Polsce?? :shock: :shock:

:mrgreen:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

na kolanie pisałem z tableta.

pomyliło mi się z recyklingiem, bo często ściemniają z tym.

1.VIII.1944 - 3.X.1944 Pamiętamy 63 Dni Chwały

Opublikowano
W rozmowie telefonicznej sprzedający oświadczył, że robi wszystkie opłaty na siebie i auto jest sprzedawane do rejestracji a on wystawia fakturę VAT bez żadnego kombinowania z przepisywaniem umów, itp. W sobotę jadę to auto obejrzeć, więc zobaczymy co będzie mówił na miejscu.