Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 212
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Wnioski:

- pasta do polerowania K2 Turbo: produkt tani, efekty przyzwoite, ale pośladków moim zdaniem nie urywają. Na plus łatwość nakładania i polerowania.

Edek, trochę się dziwię że polerowałeś lakier tak fajnego auta taką pastą.

- pasta do polerowania felg K2: produkt tani, ale efekty moim zdanim całkiem niezłe, mimo że na zdjęciach tego za bardzo nie widać. Jedyne ale: produkt żrący, więc podejrzewam, że po częstym stosowaniu może uszkodzić warstwę lakieru na feldze. Na pewno bym tego nie użył do polerowania nowych felg, albo felg po renowacji.

Oj tam :D . Ja używałem tej pasty do polerowania rantów moich felg w 2010r. i jak dla mnie była zaje..sta. Zawsze po sezonie letnim poświęcam godzinkę na przepolerowanie 4 felg właśnie tą pastą :cool2:

Niema starych BMW, są tylko zaniedbane :(

Archiwum moich poprzednich BMW http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=107364

Obecne e60 http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=298589

Opublikowano

Przyznaję się do błędu. Zabrakło na tamten moment doświadczenia i chęci zagłębienia się w temat. Później się poprawiłem ;)

Co do pasty do felg - użyłem ją niedawno 2. raz po kilku miesiącach przerwy. Po renowacji felg raczej jej nie zastosuję w obawie o nową powłokę. Wychodzę z założenia, że skoro firma wypuszcza jeden sładby produkt (Turbo), to inne perełkami nie będą, ale może się mylę.

Opublikowano
Przyznaję się do błędu. Zabrakło na tamten moment doświadczenia i chęci zagłębienia się w temat. Później się poprawiłem ;)

I bardzo dobrze :cool2:

Co do pasty do felg - użyłem ją niedawno 2. raz po kilku miesiącach przerwy. Po renowacji felg raczej jej nie zastosuję w obawie o nową powłokę. Wychodzę z założenia, że skoro firma wypuszcza jeden sładby produkt (Turbo), to inne perełkami nie będą, ale może się mylę.

Ja do polerki felg najpierw użyłem innej pasty, można powiedzieć że w miarę renomowanej na forach, 4x droższej ale efekt był poniżej oceny zadowalającej. W przypływie złości zacząłem eksperymentować i po użyciu właśnie tej pasty doszedłem do pełni szczęścia :norty:

Moi szefowie również zaczęli jej używać w Tuaregu i DS5, tyle że na oryginalnym malowaniu felg, więc efektu zbytniego niema. Jedynie felgi wyglądają jak nowe.

Ps

Skórki wyszły ci zajefajnie :cool2:

Niema starych BMW, są tylko zaniedbane :(

Archiwum moich poprzednich BMW http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=107364

Obecne e60 http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=298589

Opublikowano
Ja do polerki felg najpierw użyłem innej pasty, można powiedzieć że w miarę renomowanej na forach, 4x droższej ale efekt był poniżej oceny zadowalającej. W przypływie złości zacząłem eksperymentować i po użyciu właśnie tej pasty doszedłem do pełni szczęścia :norty:

Moi szefowie również zaczęli jej używać w Tuaregu i DS5, tyle że na oryginalnym malowaniu felg, więc efektu zbytniego niema. Jedynie felgi wyglądają jak nowe.

Skoro tak twierdzisz, to chyba coś w tym jest. Nie miałem jeszcze okazji testować innych środków, więc może doszedłbym do tego samego wniosku. Mogę jeszcze dodać, że końcówki tłumika ta pasta wyczyściła mi ładnie :)

Skórki wyszły ci zajefajnie :cool2:

Dzięki! Środki polecone przez Chrisa są naprawdę dobre :cool2:

• 3 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Nadeszła zima, a wraz z nią czas na to, by przygotować autko do zimowania i odświeżyć temat. Dzięki ogromnemu zaangażowaniu i pomocy Marka 320SI udało mi się ogarnąć masę rzeczy. Jednak po kolei.

Zacznę od póżniej jesieni, kiedy to miałem na drodze nieprzyjemną sytuację, a mianowicie złapałem spod ciężarówki kamyczek w przednią szybę przy prędkości 90

km/h. Trafił w lewą stronę przy samym słupku na wysokości mniej więcej środka szyby. Najpierw to był mały pajączek, więc sprawę zbagatelizowałem, lecz po nocy (może przez różnicę temperatur?) pajączek wyrósł w niezłe pęknięcie na ok 15cm długości.

I tu się zaczęła przygoda z szybą, która trwała mniej więcej 2 miesiące... Już wcześniej myślałem o wymianie szyby, bo stara była w aucie od nowości i miała masę małych odprysków, więc chciałem kupić nową ze względów estetycznych i poprawy komfortu jazdy. Życie przyśpieszyło plany ;) Postanowiłem kupić szybę ori BMW. Skontaktowałem się więc z jednym z warszawskich ASO, które wyceniło wymianę (szyba + uszczelka + klej + robocizna) na zabawną kwotę 2263 zł brutto, gdzie robocizna + klej to ok. 715 zł :cool2:

Z pomocą przyszło litewskie ASO (https://www.bmwautoparts.net/pl/), w którym zamówiłem ori szybę z uszczelką za, uwaga!, 860zł z przesyłką! Wszystko poszłoby idealnie, gdyby nie to, że przesyłkę mi dostarczał UPS i... szybę po drodzę rozwalił. Litewskie ASO stanęło na wysokości zadania i zaoferowało mi wysłanie nowej szyby po odebraniu ode mnie uszkodzonej, oczywiście pokrywało wszytkie koszty - także polecam, konkretni ludzie, wiedzą, jak dbać o klienta :cool2: Żeby nie przedłużać: omijajcie UPS, jeśli zależy Wam na bezproblemowych przesyłkach dostarczonych w calości - mnie za szkody UPS nie przeprosiło i odmówiło odebrania uszkodzonej przesyłki, co kosztowało mnie sporo czasu na użeranie się z nimi i sporo nerwów. Litewskie ASO było zmuszone wysłać po szybę swojego lokalnego kuriera. Nową szybę dostarczył inny kurier i przyjechała cała - da się.

Zrezygnowałem jednak z montażu w ASO i zrobiłem to później zgodnie z sugestią Marka w firmie specjalizującej się w szybach w Kielcach, bo i tak zostawiałem u niego samochód na zimowe SPA. Wymiana szyby kosztowała tam 170zł i zrobione zostało to profesjonalnie. Do szyby zamontowaliśmy nowe podszybie i daliśmy nowe wycieraczki, przy okazji też Marek pomalował mi ramiona wycieraczek. Teraz całość przezentuje się elegancko:

c5e067d9d142dde6.jpg

4220e3026f43bedc.jpg

Przyjechałem do Kielc z bagażnikiem wypchanym różnymi ciekawymi rzeczami, szyba też się zmieściła. Do tego w trakcie doszło jeszcze kilka części i po kilku dniach bardzo intensywnej pracy Marek ze swoim mechanikiem ogarnęłi mi nastepujące rzeczy:

:arrow: 1. Wymiana oleju na Valvoline Synpower 5W40 + filtr ori BMW

:arrow: 2. Wymiana filtrów powietrza i kabinowego na Knecht. Kabinowy na ten sezon zwykły.

:arrow: 3. Wymiana poduszek silnika na Lemforder.

:arrow: 4. Wymiana sprzęgła na LUK.

:arrow: 5. Wymiana świec na NGK made in Japan.

:arrow: 6. Przy okazji zdejmowania skrzyni wleciała nowa tuleja łożyskowa lewarka.

:arrow: 7. Wymiana oświetlenia tylnej tablicy na PHILIPS + nowe ori szkiełka zamówione na Litwie.

:arrow: 8. Wymiana żarówek H7 w przednich reflektorach na nowe PHILIPS.

:arrow: 9. Wymiana wycieraczek na nowe ori BMW.

:arrow: 10. Wymiana podszybia.

:arrow: 11. Pomalowanie ramion wycieraczek.

:arrow: 12. I co mnie chyba cieszy najbardziej (nie wiem w sumie dlaczego) - konserwacja całego podwozia samochodu specjalnym środkiem Valvoline.

Później zamówiłem jeszcze preparat Valvoline Tectyl ML do zabezpieczania blach i potraktowałem nim wszytkie drzwi od wewnątrz na dole.

Do tego w kielecim uzdrowisku zrobione zostało jeszcze kilka mniej ciekawych pierdółek. Większość z tych rzeczy postanowiłem ogarnąć, żeby wszystko było na tip top i już mieć to po prostu zrobione i spać jeszcze lepiej ;) Po tych zabiegach przjechałem bawarką już kilkaset kilometrów i wrażenia mam bardzo pozytywne - poprawiła się kultura pracy silnika, zaczął inaczej "mruczeć" :D Z nową szybą jeździ się bardziej komfortowo, no a nowe sprzęgło w komplecie z tuleją lewarka też rewelacja :cool2:

Więc autko jest na zimę prawie przygotowane, czekam tylko na opony. Aktualnie prezentuje się tak:

57872400dc8b0798.jpg

0f809b41035d5aac.jpg

53e04abfb24e7f1b.jpg

3d5ba048f80171ba.jpg

cca3fcb4cdad02c2.jpg

Edytowane przez edek.by
Opublikowano

Grubo :cool2:

Czym były malowane ramiona wycieraczek ? Bardzo ładnie wyszły :wink:

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano (edytowane)

Dopytam Marka i odpiszę ;)

EDIT: puzonn, cytuję:

Ramiona wycieraczek to lakier schawarz mat firmy C4 made in germany :wink: wcześniej oczywiście zmatowione papierkiem na mokro :wink:
Edytowane przez edek.by
Opublikowano
Czekałem na post o szybie :) Zastanawiałem się czy UPS dało radę dostarczyć szybę w całości z Litwy i mam już odpowiedź :D Szkoda, bo z UPS miałem dobre wspomnienia, z Litwy paczki dochodziły na następny dzień, raz odbierałem paczkę w szczerym polu bo tak się dogadałem z kurierem bo nie było mnie w domu, innym razem przywiózł mi ją na siłownię :) Ale z tą szybą to wtopa... Podejście Litwinów po raz kolejny udowadnia, że warto u nich robić zakupy, szacun dla nich! Szyba git - większość pewnie by chciała nową :)
  • Moderatorzy
Opublikowano
Uwielbiam takie podejście i jednocześnie nigdy nie potrafię zrozumieć ludzi którzy kupują auto i jeżdżą nim aż coś nie odpadnie oby tylko nie dołożyć złotówki. Gratulacje ! :cool2:
Opublikowano
Czekałem na post o szybie :) Zastanawiałem się czy UPS dało radę dostarczyć szybę w całości z Litwy i mam już odpowiedź :D Szkoda, bo z UPS miałem dobre wspomnienia, z Litwy paczki dochodziły na następny dzień, raz odbierałem paczkę w szczerym polu bo tak się dogadałem z kurierem bo nie było mnie w domu, innym razem przywiózł mi ją na siłownię :) Ale z tą szybą to wtopa... Podejście Litwinów po raz kolejny udowadnia, że warto u nich robić zakupy, szacun dla nich! Szyba git - większość pewnie by chciała nową :)

W moim przypadku to już 2 wtopa UPS z dostarczaniem mi szkła i 2 przesyłki z 2 zostały uszkodzone. Więc 100% "skuteczność" :mad2: Najbardziej mnie rozwaliło podejście do klienta, ale to długa historia. Litwini natomiast zachowali się wzorcowo - stały kontakt, pomocni, nie olali mnie. A nowa szyba rzeczywiście git ;)

Uwielbiam takie podejście i jednocześnie nigdy nie potrafię zrozumieć ludzi którzy kupują auto i jeżdżą nim aż coś nie odpadnie oby tylko nie dołożyć złotówki. Gratulacje ! :cool2:

Dzięki :) Lubię jeździć zadbanym, pewnym i bezpiecznym samochodem.

Opublikowano
W moim przypadku to już 2 wtopa UPS z dostarczaniem mi szkła i 2 przesyłki z 2 zostały uszkodzone. Więc 100% "skuteczność" :mad2: Najbardziej mnie rozwaliło podejście do klienta, ale to długa historia. Litwini natomiast zachowali się wzorcowo - stały kontakt, pomocni, nie olali mnie. A nowa szyba rzeczywiście git ;)

Mały offtop ;) Zdaje się, że swoimi przygodami z szybą i z UPS sprawiłeś, że Litwini podziękowali na dobre UPS za współpracę :D Dzisiaj wysłali mi paczkę i po raz pierwszy idzie DPD a nie UPS.

Opublikowano
Hm, z biznesowego punktu widzenia wcale by mnie to nie zdziwiło. Aczkolwiek jakiś miesiąc po przesyłce z szybą złożyłem kolejne zamówienie i paczkę również dostarczył UPS. Zresztą na stronie wciąż mają go jako partnera dostaw. Może po prostu bardziej delikatne rzeczy nie powierzają już UPSowi ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Eetam... paczki wszędzie tak samo traktują a szczególnie kurierzy, ktorzy krótko przed fajrantem przenoszą swoją flustracje na pakiety.

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano (edytowane)

Wreszcie przyjechały zimowe opony. Kupione na oponeo.

09f7e7ae4b3e5b0e.jpg

Wybór padł na Pirelli SottoZero 2 225/45R17 - zobaczę jak będą się sprawować. Zastanawiałem się jeszcze nad Nokianami, ale okazało się, że są wyprodukowane w Rosji, więc odpuściłem.

Edytowane przez edek.by
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bieżnik wygląda porządnie, zimowo :) a czemu nie zamawiałeś nowego modelu od Pirelli, Sottozero 3?

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.