Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

koncze aktualnie taki post dla roznych forow dosyc obszerny na temat olejow samochodow (co, jak i kiedy) i potrzebowal bym go w czasie zillustrowac analizami kilku glownych olejow na rynku w czasie ich eksploatacji.

Mam juz kilka zebranych przez siebie analiz ale jednak potrzebowal bym pomocy w dostarczeniu probek.

A wiec jezeli dobre dusze z tego dzialu posiadajacy samochod BMW z silnikami benzynowymi lub diesla typu E9X lub E6X lub E8X lub E7X ze wszystkimi silnikami oprócz sulnikow typu M i si (nie myslic z Sdrive) mogly by pomoc oto co było by potrzebne.

Ja wysylam do zgłoszonych osob pojemniki plastikowy które trzeba wypelnic olejem danego typu przy przebiegach 10000 KM i 15000 KM na danym oleju (jeżeli ktoś jeździ więcej na jednym oleju to również probke przy 20000, 25000 i 30000). Wyslac probke oleju w plastikowym pojemniku, poczta do mnie

Warunku do spełnienie : silnik samochodu musi mieć ponad 100000 KM ale nie więcej niż 350000 KM pokonane i być w dobrym stanie bez zapalonej kontrolki silnika i nie zuzywajacy wiecej niż 1 litr oleju na 10000 KM (to będzie najtrudniejsze do osiagniecia chyba). Samochod nie może sluzyc również stale do ciagniecia przyczep lub innej pracy bardzo wysiłkowej. Podczas zalania nowego oleju, jest oczywiści wymieniany filtr oleju. Osoba musi jezdzic przynamniej 30000 KM rocznie aby probka nie podlegala zbytnio czasowi i test byl jak najbardziej miarodarny.

Oleje które mnie interseuja(kilka innych jest juz przetestowane) to :

BMW orginal 0W40 lub 5W30

Castrol edge 5W30

Motul X clean 5W40

Motul X max 0W40 lub lub motul Xcess 5W40

Mobil 1 new life 0W40

Mobil 1 ESP 5W30

Amsoil european formula 5W40 (mid saps)

Amsoil european formula 5W40 (Full saps)

Valvoline synpower XL-III 5W30

Millers XF longlife 0W40

Milers EE longmlife 5W40 lub C3 5W30

Jak rekompensata ci ktorzy zrobia wysilek i umowia sie ze mna dostana analize swojego oleju w aucie gratis mailem :)

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Bym sie chetnie zalapal, wszystkie wyzej wymienione wymagania sie zgadzaja ale nie robie 30.000km :?

Jezdze na ori. BMW 5W30 zalany w pazdzierniku w maju bedzie 10.000km i bede go wymieniac.

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Bym sie chetnie zalapal, wszystkie wyzej wymienione wymagania sie zgadzaja ale nie robie 30.000km :?

Jezdze na ori. BMW 5W30 zalany w pazdzierniku w maju bedzie 10.000km i bede go wymieniac.

Hmm problem w tym ze chodzi rownierz o to aby zobaczyc jak sie zmienia TBN miedzy 10k i 15 k aby sprawdzic zapewnienia producentow aut i olejow jak chodzi o wymiany dlugodystansowe. Jezeli dojedzdzasz do 10K i wymieniasz (i slusznie) to nie bede mial z tego uzycia, jezeli pojezdzisz do 15 k a zrobisz to tak do lipca, to z przejemnoscia przyjme probki na 10 i 15k i wysle ci analize. Daj znac.

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

O.K. jesli dam rade zrobic 15.000 to wysle :D

Jaka ilosc potrzebujesz do tych prubek i w co je wlac?

Moze troche glupie pytanie ale po prostu nie wiem :mrgreen: moze byc plastik czy raczej jakis szklany pojemniczek?

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!