Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam!

Mam pewien problem ze swoją bmką. Po rozgrzaniu silnika słychać głośny świst/pisk.

Jadąc, podczas dodawania gazu i wchodzenia na obroty świst znika, gdy puszczam pedał gazu momentalnie powraca.

Gdy silnik jest nie rozgrzany nie słychać nic.

Dziś planowałem mały wypad (ok 60 km w jedną strone). Zapaliłem silnik wszystko grało. Po przejechaniu 25 km pojawił sie ten dźwięk.

Nie zauważyłem go odrazu bo jak pisałem wraz z dodaniem gazu był niesłyszalny. Zatrzymałem sie na chwile w celu sprawdzenia.

Wyłaczyłem silnik po chwili zapaliłem i nie słyszałem nic. Ruszyłem dalej i po przejechaniu 2-3 km ta sama sytuacja.

Auto postało na parkingu 3-4 godziny po czym zapaliłem, ruszyłem i było wszystko ok. Po około 30 km sytuacja sie powtarza.

Dzwięk jest podobny do ślizgajacego paska klinowego tyle moge pomóc.

Jakieś pomysły/porady ?

Edytowane przez roker
Opublikowano

Pierwsze to popraw tytuł wątku bo Ci admin go zamknie .

Drugie to nagraj to w rożnych miejscach.

Napisz więcej obserwacji i jakie testy robiłeś aby to sprawdzić .

A ja Ci zacznie piszczeć i staniesz na poboczu i na wysprzęglonym dodajesz gazu to co sie dzieje ?

Sprawdzałeś koło pasowe ? itd

Najlepiej to daj nagranie

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

Problemem okazała się membrana kolektora ssącego.

Dźwięk zniknął, poprawiły sie tez obroty silnika.

Dzieki za pomoc!