Skocz do zawartości

Jaka Jednostka benzynowa nie posiada dwumasy ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam pytanie dotyczace e46 jak wyzej w temacie jaki silnik benz. nie posiada kola dwumasowego ? czy moze w kazdym ono jest prosze o pomoc.
Opublikowano
Automaty nie mają kół dwumasowych. W benzyniaku uszkodzić to kolo jest bardzo trudno. Nie ma drgań i wysokiego niszczycielskiego momentu obrotowego jak w dieslu.
Opublikowano
Witam mam pytanie dotyczace e46 jak wyzej w temacie jaki silnik benz. nie posiada kola dwumasowego ? czy moze w kazdym ono jest prosze o pomoc.
Opublikowano

Prawda, że nie ma drgań, więc luzy osiowe się nie pojawiają. Natomiast jeśli ktoś katuje auto strzelając ze sprzęgła, albo nieumiejętnie zmienia biegi (szarpie) to na dwumasie bardzo szybko pojawiają się luzy kątowe, co objawia się zwiększeniem luzów w przeniesieniu napędu i stukaniem dwumasy.

Swoją drogą, nie wiem po cholerę BMW zaczęło stosować koła dwumasowe w silnikach benzynowych i to jeszcze 6-cyl...

Odpowiadając na pytanie z początku tematu - ostatnie jednomasowe koła zamachowe montowane były w M20 i M30. Można je zaadaptować do M54, ale chyba wymaga to pewnych przeróbek... Wiem że koledzy z turbobmw.pl takie rzeczy robią, polecam samemu rozpoznać temat KLIK