Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Moze kogos zainteresuje jak wyglada sprawa wartosci mandatow w Kalafiornii. Od siebie dodam, ze ponizsze kwoty (powiekszone o odpowiednie oplaty administracyjne) nie sa najwiekszym problemem. Problemem jest to, ze ubezpieczyciele biora mandaty pod uwage dla celow ustalania skladki ubezpieczeniowej. Udalo mi sie zarobic juz dwa mandaty - pierwszy za 17 m/h powyzej max oznaczal podwyzke ubezpieczenia o ponad 50% przez 3 lata. Na szczescie udalo mi sie zmienic ubezpieczyciela, ktory zgodzil sie nie brac tego mandatu po uwage (aby zdobyc klienta).

(New California DMV Law Effective 1/1/2014).

All are plus administrative fees. Usually more than the fine.

Updated Traffic Citations for 2014:

- Driving without a driver’s license: $214

- Not notifying the DMV within 10 days of a change of address: $214

- Driving without car insurance & having a car accident: $796, with license suspension for 4 years

- Running a red light: $533

- Running over 2 yellow double solid lane: $425

- Making an illegal/forbidden U-turn: $284

- Exceeding speed limit by 1-15 mph: $224

- Exceeding speed limit by 16-25 mph: $338

- Driving too slow: $328

- Failing to stop at a stop sign: $284

- Passing a transportation bus when it’s stopped with its light flashing: $675

- Using a hand phone while driving: $160 for your first offense

- Parking in a bus reserved area: $976

- Driving with your vehicle lights off after dark (30 mins): $382

- Covering your car to block the sun while driving: $178

- Not wearing your seat belt while driving: $160

- Transporting kids without seat belt or car seat by law: $436

- Wearing a head set on both ears while driving: $178

Any driver who receives one of the above Traffic Citations will be required to take a Traffic Violator Class. After completing this class, the conviction will be masked from plain view on the driver’s record for 18 months, one time only. Subsequent citations will not be masked and will impact the driver’s insurance rates.

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A ja dodam od siebie jako ciekawostkę, że w CA nie ma reguły prawej strony tylko pierwszeństwo ma ten, który dojedzie pierwszy do skrzyżowania i jak ktoś jedzie wolno i stworzy się za nim ciąg co najmniej 5 samochodów, to musi zjechać i przepuścić. :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

niestety odnosnie tej drugiej, niewiele kierowcow wie o tym...

inna ciekawa sprawa, ze (to chyba nie tylko w CA) nie ma obowiazku trzymania sie prawego pasa - mamy 3-4 pasy w jedna strone i czasem zdarza sie, ze jedzie 4 szeryfow jeden obok drugiego, licznikowe 65 min/h na tempomacie a ciebie czlowieku @#@!$ bierze; ksiazeczka z zasadami ruch w CA stwierdza, ze masz sie poruszac tym pasem, z ktorego bedzie ci wygodniej dokonac nastepnego manewru... jada wiec lewym 50 mil, bo wlasnie za 50 mil bedzie skrzyzowanie w lewo

po czesci wynika to z tego, ze tu na egzaminie prawa jazdy wymagaja, aby przy zmianie pasa ruchu ogladac sie przez ramie, nie jest wymagane korzystanie z lusterek bocznych (kiedy mowie amerykancom, ze ja korzystam tylko z lusterek, to mowia, ze sie tak nie da)... kazdy taki manewr dla nich to wyczyn, wiec jada dziesiatki mil tym samym pasem

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
... pierwszy za 17 m/h powyzej max oznaczal podwyzke ubezpieczenia o ponad 50% przez 3 lata...

Exceeding speed limit by 1-15 mph: $224

:shock: :shock: A ja myślałem, że w Holandii są sqr...syńskie mandaty za prędkość... :duh:

http://s25.postimg.org/fhz6cbo73/podpis_forum.jpg

Mieszkasz w Holandii? Zajrzyj tu: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=168&t=208939 Mój Individual >>klik<<

Zamienię 2szt BBS RS 700 8,5Jx18 za 2szt BBS RS 701 10Jx18, bądź deal na 19" ACS Type III