Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam w swoim pierwszym temacie dotyczącym auta które posiadam.

Jest to dwulitrowa E46 Coupe, z dekodowania VIN mamy info:

Wyposażenie

JK07152 BM11 M354 N6TD 3' E46 Coupé 320Ci M52 ECE L M 2000/01

Dane pojazdu

Art. Wartość

Numer podwozia WBABM11030JK07152

Kod typu BM11

Typ 320CI (EUR)

Typoszereg E E46 (2)

Seria 3

Rodzaj konstrukcji COUPE

Układ kierowniczy LL

Drzwi 2

Silnik M52/TU

Pojemność skokowa 2.00

Moc 110

Napęd HECK

Skrzynia biegów MECH

Kolor TITANSILBER METALLIC (354)

Tapicerka STANDARDLEDER/TANINROT (N6TD)

Data prod. 2000-01-13

Wyposażenie

Kod Nazwa (interfejs) Nazwa (ETK)

S210A DYNAMISCHE STAB. CONTROL (DSC) Dynamiczny ukł. przeciwpoślizgowy

S256A SPORT-/MF-LENKRAD/GESCHW.REGELUNG Kierownica sport./MFL/regul. prędk.

S290A LM RAEDER/STERNSPEICHE 44 Obr. BMW, st. le. spr. gwiaz. 44

S302A ALARMANLAGE Instalacja alarmowa

S320A MODELLSCHRIFTZUG ENTFALL Brak napisu modelu

S431A INNENSPIEGEL,AUTOMATISCH ABBLENDEND Lusterko wewn. ściemniane automatycznie

S441A RAUCHERPAKET Pakiet dla palących

S473A ARMAUFLAGE VORN Podłokietnik przedni

S481A SPORTSITZE FUER FAHRER/BEIFAHRER Fotel sportowy

S502A SCHEINWERFER-WASCHANLAGE Spryskiwacze reflektorów

S508A PARK DISTANCE CONTROL (PDC) Park Distance Control (PDC)

S522A XENON-LICHT Światło ksenonowe

S534A KLIMAAUTOMATIK Klimatyzacja automatyczna

S661A RADIO BMW BUSINESS Radio BMW Business (C43)

S692A CD WECHSLER I-BUS VORBEREITUNG Instalacja zmieniarki BMW na 6 CD I-Bus

S775A INDIVIDUAL DACHHIMMEL ANTHRAZIT Podsufitka antracyt

S785A WEISSE BLINKLEUCHTEN Lampy kierunkowskazów białe

S855A SPRACHVERSION ITALIENISCH Wersja językowa, włoski

S863A SERVICE KONTAKT-FLYER EUROPA Spis dealerów, Europa

S877A UEBERKREUZBEDIENUNG ENTFALL Brak obsługi krzyżowej

S884A ITALIENISCH / BORDLITERATUR Literatura pokładowa w jęz. włoskim

S915A AUSSENHAUTSCHUTZ ENTFALL Brak konserwacji pokrycia zewn.

S928A REIFENSTEUERUNG Sterowanie opon

Wyposażenie seryjne

Kod Nazwa (interfejs) Nazwa (ETK)

S226A SPORTLICHE FAHRWERKSABSTIMMUNG Sportowe dostosowanie podwozia

S520A NEBELSCHEINWERFER Lampa przeciwmgłowa

S548A KILOMETERTACHO Licznik kilometrów

S550A BORDCOMPUTER Komputer pokładowy

S832A BATTERIE IM KOFFERRAUM akumulator w bagażniku

Chciałem dopytać ponieważ muszę wymienić czujnik położenia walka rozrządu - auto nie ma mocy i potrafi zgasnąć. Podłączyłem pod kompa u kolegi i był błąd właśnie tego czujnika. Niestety nie zapisałem czy ssący czy wylotowy. Czytam sporo na ten temat i objawy na niego wskazują lecz nie jestem pewien jaki mam silnik. Z VIN wyszło M52/TU. Jak dobrze doczytałem ten silnik ma dwa VANOSY i dwa takie czujniki.

Jeśli piszę bzdury to proszę mnie poprawcie.

Taki czujnik mam zamówiony w InterCarsie firmy siemens (na pierwszy montaż) za kwotę 217 zł - po dużych rabatach bo normalnie ponad 3 paczki. Z tego co mi kolega mówił z IC to jest to to samo co oryginał. Boje sie wkładać tańsze zamienniki bo sporo w necie info o tym że nie działają.

Jutro będę miał interfejs (inpe już mam) i dokładnie sczytam który to czujnik.

Chcę go wymienić sam bo lubię sam coś naprawić/wymienić ale mam pytanie czy jest to skomplikowane czy nie. Znalazłem w sieci opis jak to wymienić ale nie wiem czy to tak samo jak w moim silniku.

Za cenne wskazówki będę wdzięczny.

Opublikowano
Rozumiem. Powiedz sam wymieniałeś czy w serwisie bo że kupiłeś to już wiem.
Opublikowano

Dziś podpiąłem auto pod komputer z INPĄ i pokazał jeden błąd:

18 - Signal Camshaft sensor outlet

Wiem że to czujnik położenia wałka rozrządu nr 5 na schemacie ale gdzie tego szukać w aucie (ciężko go wyjąć)

Opublikowano
Sam wymieniał. Sądząc po datach postów w 10 min się uwinął z kupnem i wymianą :cool2:

.Nigdzie nie napisałem kiedy kupowałem i kiedy wymieniałem.

Ad rem : wymiana czujnika ssącego to jakieś powiedzmy 15 minut.Wydechowego 1 minuta.

Opublikowano

Próbowałem przed chwilą ale nie udało i się wtyczki odłączyć. Bałem się mocno ciągnąć aby nie urwać niczego.

Jednak chyba zaraz jeszcze raz sprawdzę (tą wtyczkę chyba się tylko wciska).

Opublikowano
Masz błąd czujnika wydechowego.

Wiem że to błąd czujnika wydechowego. Właśnie go wyjąłem i jutro wymienię. Napiszę czy zamówiony Siemens będzie działał. (ale podejście do śrubki od niego kiepskie - zwłaszcza jak nie mam grzechotki na ampula :(

Wie ktoś jak sprawdzić działanie wyjętego czujnika ?

Wymieniłem dzisiaj czujnik i bład już sie nie pokazuje w INPA ale pojawily sie inne:

83 - Signal Crankshaft Sensor

65 - Signal Camshaft Sensor intae

227 - Lambda control tolerance bank 1 to big

228 - Lambda control tolerance bank 2 to big

Może ktoś podpowiedzieć co z tym zrobić i czy to normalne że po wymianie czujnika polożenia wałka rozrządu psują się lub nie działaja inne podzespoły?

Chyba że czujnik jaki zmieniłem FEBI działa nie właściwie i dlatego te błędy.

Postanowiłem ponownie włożyć stary oryginalny czujnik i co:

Żadnych innych błędów nie pokazuje prócz tego czujnika. Jak samochód pracował i odpiąłem wtyczkę tego czujnika to nie zrobiło na nim żadnego wrażenia - czy był odpięty czy podpięty chodził tak samo, nie zauważyłem nawet delikatnej zmiany w działaniu więc z tego wniosek że na pewno nie działa ten czujnik.

Muszę nabyć oryginalny.

Opublikowano
witam jestem w podobnej sytuacji co ty tylko ,ze ja dalem ciala bo nie spojzalem o ktory czujnik dokladnie chodzi czy ssacy czy wydechowy;/ powiedz mi gdzie jest wogole wydechowy czujnik? mamy ten sam silnik i auto:) ja wymienilem ssacy na febi i nic nie zmienilo;/
Opublikowano
witam jestem w podobnej sytuacji co ty tylko ,ze ja dalem ciala bo nie spojzalem o ktory czujnik dokladnie chodzi czy ssacy czy wydechowy;/ powiedz mi gdzie jest wogole wydechowy czujnik? mamy ten sam silnik i auto:) ja wymienilem ssacy na febi i nic nie zmienilo;/

Ten czujnik wydechowy jest z przodu silnika od lewej strony stojąc przodek do silnika. Tu masz film o wymianie tego czujnika wszystko widać:

Jakie masz objawy bo ja tylko błąd 18 w inpa i zero mocy do 3 tyś obrotów.

Ja założyłem FEBI ale poza kolejnymi błędami nic się nie zmieniło - tak jak pisałem wyżej. Już zamówiłem oryginalny. Ale szukam kogoś w okolicy aby ogarnąć cale auto (tylko nie ASO bo tam ceny kosmosu)

Opublikowano
no mi wywalilo blad czujnika na kompie, a pojechalem bo wlasnie nie ma auto mocy kuleje na elastycznosci wlasnie tez na dolnych i zadnych innych nie mialem. a teraz jak zamienilem na febiego to na wolnych faluja obroty
Opublikowano
Wydaje mi się, że nie będzie pasował. Ja bym wolał kupić oryginał właściwy.
Opublikowano
bylem na kompie i pokazuje "czujnik polozenia walka rozrzadu wylotowy" czyli chodzi o wydechowy? ten zwykly bez kabla tak? i dlaczego na zamienniku febiego walka ssacego nic nie wywalilo tylko pokazuje ,ze wylotowy jest bad?
Opublikowano

Tak chodzi o wylotowy.

Mi też pokazuje ten błąd. Wymieniłem na FEBI i nie pokazywał błędu tego czujnika ale pokazał inne - tak jak wyżej pisałem.

Jutro mam mieć oryginalny i zobaczę wtedy.

Opublikowano

Widzę, że nie na darmo piszą ludzie na forum że jak czujniki to tylko oryginalne.

Sprawdza się jak widzę u wielu osób.

Opublikowano
no jak widac niestety tak chociaz sa na forum rowniez przypadki ,ze na zamiennikach tez daja rade. reklamowal ktos z was juz czujnik? po prostu oddajecie i mowicie ,ze popsuty czy jak?
Opublikowano
No ja od razu zaznaczyłem ze może nie działać i dostałem na WZ i oddałem :)
Opublikowano
Ja mam zamiennik i auto hula na nim od ponad roku i żadnego problemu tylko teraz nie powiem jaki zamiennik bo mechanik mi wymieniał i nawet nie spytałem ale tez tak podchodziłem do tego ze tylko orginał ale jednak zamienniki dają rade bez problemu tylko trzeba trafić na dobry :).