Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Czy ktoś z Was instalował zmieniarkę w aucie wyposażonym jedynie w instalację (S694A Instalacja zmieniarki BMW na 6 CD)?, od paru godzin poszukuję we wnęce schowka przewodów i nigdzie ich nie widzę... poradźcie gdzie szukać bo już tracę nadzieję...

Pozdro

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
I co kolego znalazłeś podłączenie do zmieniarki? Zainspirowałeś mnie tematem, więc poszukałem u siebie gdyż w wyposażeniu też mam "niby" podłączenie pod zmieniarkę. W schowku lipa, też nie mam kabli. Ale znalazłem kostkę ze światłowodami w bagażniku po prawej stronie . Wisi sobie całe przyłącze na nadkolu pod wzmacniaczem. Chyba to będzie to. Tylko czemu wskazują miejsce montażu schowek, a wyprowadzają kable koło wzmacniacza.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

W schowku nie znalazłem, ale rozpiąłem złączkę przy nogach pasażera i ją przedłużyłem (potrzebne 2 odcinki światłowodu po ok 40cm plus łączniki). Dodałem zmieniarkę do wyposażenia i ożyła. Początkowo obawiałem się czy taka łączona pętla światłowodu nie będzie zakłócała pracy całego ringu ale jest Ok i jak na razie nic się nie dzieje.

Pzdr

Opublikowano

Zasilanie również nie miałem, w sumie nie wiem na czym polegać miałoby to "przygotowanie pod zmieniarkę"

Potrzebne są dwa "plusy"

- jeden do zasilania urządzenia - wziąłem z centralki przy prawym słupku

- drugi do podświetlania (ze ściemnianiem) - tu nie mogłem znaleźć dobrego przyłącza i podczepiłem się pod oświetlenie schowka, nie mam ściemniania

i masa - podłączyłem do okolicznej wtyczki

drochę druciarsko ale ilość miejsca w tej okolicy jest na prawdę mała i nie miałem już sił walczyć.

Pzdr

Opublikowano
Ok, dzięki za podpowiedź. A patrzyłeś może na miejsce pod wzmacniaczem? Tam jest wiązka jakby pod zmieniarkę. Zasłonięta jest przez materiał ochronny. Jest tam wejście światłowodu, oraz zasilanie. Może to wlaśnie jest przyłącze pod zmieniarkę.
Opublikowano

Szczerze mówiąc to nie zaglądałem, ale wydaje mi się mało prawdopodobne żeby aż stamtąd ciągnąć światłowody do schowka.

Pzdr

Opublikowano

Zrobiłem fotę tego przyłącza, to jest coś takiego. Zasilanie i światłowody w jednej kostce, oraz jakieś dodatkowe podłączenie -?-

http://images68.fotosik.pl/31/39c4e63513a938e2.jpg

Opublikowano

Witam,

Czarna kostka z optyką to złącze zmieniarki, różowa nie wiem do czego, wygląda jak antenowe... Wydaje się więc że masz kompletną instalację, kwestia tylko sprawdzenia czy są napięcia - możliwe że trzeba wsadzić bezpiecznik(i), oraz czy światłowody są podłączone - sprawdź czy świecą po zapaleniu, podejrzewam że nie, bo nie ma takiej możliwości żeby funkcjonujący ring MOST był otwarty (jak na zdjęciu) - nie widać terminatora.

Tu masz manual retrofita zmieniarki do e90 https://www.bavauto.com/Assets/inst_pages/ins375.pdf, piszą że trzeba zmienić ułożenie światłowodów w złączu dystrybucyjnym w okolicy oparcia tylnej kanapy (MOST distribution box), jak to zrobisz pojawi się pewnie sygnał optyczny w złączu, pozostanie Ci kodowanie i voila...

Tu na stronie 34 jest lokalizacja tego złącza w e70 http://www.bmwmotorsports.org/pdf/e70/03a_E70%20Voltage%20Supply%20and%20Bus.pdf

Powodzenia

Opublikowano
Trzeba będzie sprawdzić. Tylko czemu zrobili wejście na zmieniarkę w bagażniku zamiast w schowku gdzie jest miejsce przygotowane wymiarowo? Patrzyłeś, czy też masz tak zrobione?
Opublikowano

Obejrzałem dokładnie i nie mam tego złącza...

tu http://www.motor-talk.de/forum/aktion/Attachment.html?attachmentId=701225 na stronie 38 opisują proces doposażenia w zmieniarkę, ale nie wynika z tego, że trzeba jakieś kable do schowka ciągnąć... A może istniały wersje ze zmieniarką w przedziale bagażowym i w schowku (?)

Jeszcze jedno co mi przychodzi na myśl to, że trzeba odłączyć optykę i zasilanie z bagażnika i przenieść do przodu... czy prześledziłeś może przebieg tej wiązki ?

Opublikowano
Hmm. Ciekawy temat. Lipa z tym doposażeniem, skoro brak kabli pod zmieniarkę. A to może u mnie jest podłączenie pod radio satelitarne. Wyczytałem wg. doposażenia po vin.
  • 1 rok później...
Opublikowano
Koledzy doradźcie. Pacjent to X5 E70 2008 z US. Podłączyłem cyfrową zmieniarkę Dension Gateway 500S bez modułu Bluetooth. Podłączyłem pod pętlę światłowodową MOST wpinając się nad nogami pasażera. Zagrała, lecz wywaliło mi błąd SOS. Zmieniłem miejsce lokalizacji wpinając się w światłowód powrotny do radia. To samo. Zmieniarka funkcjonuje a wali błąd SOS. Już nie wiem , czy coś źle robię, czy tak samo będzie jak bym podłączył oryginalną zmieniarką CD?
Opublikowano
Po kontakcie z Car-tronic dystrybutorem DENSION mam zaktualizować soft zmieniarki i przestawić jedną zworkę na DIP. Zobaczymy.
Opublikowano
Ja mam ten sam kod wyposażenia i też szukałem tych przewodów i nigdzie ich nie znalazłem w schowku oczywiście
Opublikowano
Bo to chyba tak już jest z przygotowaniem MOST pod zmieniarkę. Trzeba rozłączyć światłowód na pętli nad nogami pasażera, zrobić z łącznika wtyczkę i wtedy wpiąć się światłowodem dodatkowym ze zmieniarką i podciągając prąd. Zamykasz wtedy obwód i wszystko powinno grać.
Opublikowano
Nie ma nic. A według specyfikacji przygotowane pod zmieniarkę. Qźwa, nawet trzeba przeprowadzić kodowanie. Ja rozumiem, przygotowanie pod radio satelitarne. Wszystko jest w bagażniku koło wzmacniacza, tylko nie aktywne złącze światłowodowe - pewnie trzeba wpiąć w pętlę za tylnym siedzeniem w boczku po lewej stronie. A tu nie ma nic. :duh: Chyba ,że BMW jako przygotowanie widzi właśnie tę złączkę pod schowkiem.
  • 2 tygodnie później...