Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

MEMphis, ja byl poszedl droga Adriana : Najpierw Pojechal do kogos powaznego (czytaj partnera a nie ASO) ws softu i sprawdzil czy mam ostatnia wersje oprogramowania i jezeli nie to wgral calosci (pompa, silnik, sb itd) i skasowal adapatacje.

Odme w benzynie z wezami wymienia sie prewencyjnie co 120 KKM jezeli nie zostala wymieniona to trzeba to zrobic.

@kris : ktore ASO jest dobre wedlug twojego doswiadczenia ? (to prawdziwe pytanie nie zaden tam Troll)

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
wspolczuje, pewnie jak bys pojechal do dobrego aso/mechanika nie topil bys dalej kasy, nie slyszalem zeby pompy olejowe klekaly w N43 ale moze sie nie znam, zmien mechanika bo ten Cie zrujnuje i skonczy sie na wymianie silnka plus osprzet na inny bo pewnie skoncza sie pomysly a auto i tak nie bedzie jezdzic ...

Niestety często i ASO nie gwarantują wysokiej jakości napraw i tak samo szukają na ślepo... jest sporo tematów na forum, gdzie ludzie w ASO zostawiali fortunę, a auta nadal źle chodziły... Poza tym w ASO nie pracują mechanicy, bo tam aut się nie naprawia, tylko części wymienia na nowe. A ich "wiedza" diagnostyczna mocno opiera się tylko na odczycie błędów z kompa. Sami w życiu by nic nie wymyślili... Ale nie o tym ten temat.

Jeśli chodzi o pompę oleju, to jeśli daje za niskie lub za wysokie ciśnienie (wtedy nie pompa, a zawór ciśnieniowy jest uszkodzony, był ładny temat na forum o e46 o właśnie tym problemie) to też może mieszać w pracy silnika, bo w końcu Vanosy sterowane są olejem!!

Opublikowano
kogo polecacie do wgrania softu z okolic Warszawy? Dużo pozytywnych opinii ma "Bimmer Upgrades Polska" może tam? Byłem tam raz, samochód został podłączony pod komputer i wszystko było w normach, sprawdzone wszystko co się dało. Padło podejrzenie, że gdzieś wilgoć się dostaje do jakiegoś kabla i wariuje elektronika. Nie wiem co o tym myśleć przyczyn tak dziwnego zachowania samochodu może być bardzo dużo - każdy rozkłada ręce.
Opublikowano

Ja osobiscie jezdze do http://www.bimmerretrofit.pl/ (jest na forum). Nigdy mnie nie wypuscili dopoki wszystko nie bylo tip top lub nie doszli do tego co jest nie tak. U nich wgrywalem miedzy innymi kompletny ostatni soft i rownierz robilem przeprogramowanie silnika i pompy z europejskiego E91 2.5xi na amerykanska wersje 3.0xi., samochod ktory de facto w stanach nie istnieje z tym silnikiem.

No i konstancin jeziorno to jednak dla mnie duzo blizej niz cybulice (42 KM do cybulic a 14 do konstancina) ale tez slyszalem duzo dobrego o zakladzie z cybulic. Z innej beczki Zaklad POMPA obok inchape w wawie specjalizuje sie w nietypowych sytuacjach, w dziale polecane Warsztaty Mazowieckie, wlasnie o nim pisal forumowisz Zielonyrobaczek.

Moja La Bunia

DO E9x :

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano (edytowane)

To moze podjedz do PAPIKA (z forum) w Warsztat POMPA, z roznych uslyszanych opinii umie ogarnac nietypowe przypadki.

On robi i elktronike i mechanike a wiec moze polaczenie obu i swieze spojrzenie. A to niedaleko od ciebie.

chcocby problem Zielonegorobaczka : viewtopic.php?f=10&t=5734&start=1590

Ja bym sie nie poddawal, sporo juz zainwstowales a wiec kilka opini innych ludzi nie zaszkodzi.

Edytowane przez Rivasi

Moja La Bunia

DO E9x :

Opublikowano
Daj znac jak cos wskorasz.

Moja La Bunia

DO E9x :

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Byłem w serwisie i mechanicy zlokalizowali wypadanie zapłonu na 1 i 2 cylindrze. Panowie zamienili cewki z 1 i 2 na 3 i 4 i odwrotnie. I na drugi dzień problem ten sam wypadanie zapłonu na 1 i 2 cyl. Czyli to nie cewki, to samo panowie zrobili z wtryskami zamienili pomiędzy cylindrami i przeprogramowali je dodatkowo. Na drugi dzień wypadanie zapłonu wyskoczyło na 3 i 4 cyl. Czyli potwierdziło się że to wtryski, aktualnie mam przejechane 105 tyś km i wtryski z pierwszego montażu (czarne). Ktoś z was napisał mi że w wersjach 325 i 330 była akcja serwisowa wymiany wtrysków a niestety model 320i nie załapał się na akcję i po około 100 tyś km zaczynają padać. Poza tym serwis powiedział mi że ogólnie wszystkie wtryski nie pracują idealnie , gdyż ich praca ledwo się mieści w widełkach marginesu.
Opublikowano
Powiem ci szczerze ze jezeli to wtryski to nie jest tak zle.

Moja La Bunia

DO E9x :

Opublikowano
Też tak uważam - nie jest źle. Poza tym po zamianie wtrysków błędy zaczęły wyskakiwać na innych cylindrach więc wychodzi na to że to na bank wtryski.
  • 3 tygodnie później...
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam serdecznie,

Mam podobny problem z wypadaniem zapłonu. Mój samochód to e90 320i, 125kw na bezpośrednim wtrysku, przebieg poniżej 90tys.

Jakiś czas temu podczas jazdy pojawiła się kontrolka silnika i zaczęło trząść silnikiem. Na początku myślałem, że poszła świeca. Okazało się, że do wymiany była cewka i wtryskiwacz. Z racji, że lokalny elektryk nie miał pewności, czy to wtryskiwacz, kupiłem używkę. Myślałem, że problem jest rozwiązany odbierając samochód od mechanika. Okazało się na drugi dzień, że na zimnym silniku samochód trzęsie przez około minutę, do momentu zapalenia się żółtej kontrolki silnika. Później już śmiga normalnie.

Zastanawiam się nad zakupem nowego wtryskiwacza, bo myślę, że to jest przyczyna. Niestety byłem już u 2 innych "majstrów" i każdy mówi, że to nie wina wtryskiwacza. Stawiają na brak ciśnienia oleju, który był wymieniany 2 miesiące temu (castrol edge 0 w30), jest też opcja przestawienia rozrządu. Zanim pozwolę na jakikolwiek remont silnika chciałbym się upewnić w jednej kwestii:

Z tego co się dowiedziałem używany wtryskiwacz był zamontowany na trzecim cylindrze, zamiast tego niedziałającego a następnie zostały wykasowane błędy. Następnego dnia jak na zimnym silniku zapaliła się kontrolka, pojechałem do mechanika z reklamacją. Powiedział, że to nie wina wtryskiwacza. Ale do pewności zamienił go kolejnością z innym działającym wtryskiwaczem, ale błąd nadal pojawił się na 3 cylindrze. Czy przy każdej zmianie miejsca wtryskiwacza, a tym bardziej przy wkładaniu nowego wtryskiwacza trzeba przyporządkować dany wtryskiwacz do cylindra na którym się znajduje? Według mnie błąd na trzecim cylindrze pojawia się dlatego, że komputer nie widzi wtryskiwacza, bo nie został on zaprogramowany. Co o tym sądzicie? Jak rozmawiałem z mechanikiem, to upierał się, że nie trzeba programować wtryskiwaczy...

Kolejna sprawa, mam już dosyć szukania kompetentnego mechanika/elektryka, bo każdy wie jaka jest przyczyna, a co do czego przychodzi to trzymają mi po 3 tygodnie samochód i nie mogą dojść co jest nie tak. Możecie mi polecić, poza ASO, porządnego fachowca z okolic Poznania, Wrześni, Konina?