Skocz do zawartości

530d czujnik poziomu oleju, są jakieś dobre zamienniki?

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam wszystkich, problem zapewne wszystkim znany, mianowicie uszkodzony czujnik poziomu oleju w misce.

Jak kupiłem auto był ori, ale nie działał (nie zapalała się kontrolka), zakupiłem więc jakiś tańszy zamiennik który niestety też nie chciał chodzić, na reklamacji dostałem taki sam, ale ten znowu zapala kontrolkę jak mu pasuję, czyli albo każdorazowo, albo przez tydzień spokój, i znowu to samo.

Jako że zbliża się wymiana oleju, a dodatkowo spod tego czujnika zrobił się wyciek, chcę go wymienić, i tutaj mam dylemat:

-Nowy oryginalny czujnik kosztuję ponad 600pln, to trochę drogo jak za taką drobnostkę

-jedyny zamiennik jaki mam w sklepie pod ręką to maxgear, czyli jedno wielkie G.

-używka, która tak na prawdę jest loterią.

Ma ktoś może jakiś sprawdzony czujnik który będzie działał, a jest w miarę akceptowalnej cenie?

Opublikowano
A chłopaki z tego sklepu nie będą w stanie czegoś polecić?

http://s25.postimg.org/fhz6cbo73/podpis_forum.jpg

Mieszkasz w Holandii? Zajrzyj tu: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=168&t=208939 Mój Individual >>klik<<

Zamienię 2szt BBS RS 700 8,5Jx18 za 2szt BBS RS 701 10Jx18, bądź deal na 19" ACS Type III

Opublikowano
Po co Ci ten czujnik?,to jest gadżet dla tych co raz na pół roku zaglądają pod maskę.Ja nawet nie wiem czy mój jest dobry,zawsze sprawdzam poziom bagnetem i nie dopuszczam żeby był mały stan oleju.Chociaż nic mi oleju nie pali,to zaglądam pod maskę chociaż raz w tygodniu.Jak chcesz to wydaj parę stówek,ale i tak nie będziesz miał pewności że czujnik działa prawidłowo dopóki nie sprawdzisz bagnetem.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Po to chce ten czujnik, żeby było sprawne :wink:

Tak po prostu :wink:

• Partnerzy klubu
Opublikowano

Niestety żaden znany mi zamiennik tego czujnika dostępny na polskim rynku nie działa poprawnie, a Oryginalny BMW ma horrendalną cenę (możemy zaproponować go za 630 zł).

Czujnik Hella musi działać poprawnie, bo właśnie Hella jest producentem czujnika sygnowanego przez BMW jako część Oryginalna BMW, ale jest problem z jego dostępnością w Polsce. Jutro dowiem się u importera Hella czy można sprowadzić tę pozycję.

pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W razie czego proszę o info o cenie i dostępności :wink:

Ogólnie u mnie maska jest otwierana w każdy week, sprawdzenie poziomu wszystkich płynów, ogólnie mycie auta, ciśnienie w kołach itp, więc nie chodzi o to że nie chce mi się sprawdzać oleju, tylko wkurza mnie jak coś się świeci na desce, a wiem że nie powinno. :wink:

W dodatku zmotywował mnie wyciek spod tego czujnika, w sumie to może bardziej zapocenie, ale jest mokre, brudne, czasem kapnie olej, a ja po prostu nie lubię jak coś mi się leje spod auta, bo nie dość że nie przystoi na BMW, to jeszcze podjazd i podłogę w garażu mi brudzi :mrgreen:

• Partnerzy klubu
Opublikowano

Jasne, napiszę jak wygląda dostępność Hella.

W dodatku zmotywował mnie wyciek spod tego czujnika, w sumie to może bardziej zapocenie, ale jest mokre, brudne, czasem kapnie olej, a ja po prostu nie lubię jak coś mi się leje spod auta, bo nie dość że nie przystoi na BMW, to jeszcze podjazd i podłogę w garażu mi brudzi :mrgreen:

Żeby pozbyć się wycieku wystarczy wymiana samego o-ringu nr 22:

http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/842/r5t3.png

Oryginał BMW 16 zł

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pomyślę jeszcze ewentualnie nad tym samym oringiem, ale i tak prosił bym o podanie ceny tego czujnika helli jeśli jest dostępny. :wink:

A jak nie, to razem z pakietem serwisowym zamówię ten sam oring i też będzie git, najwyżej wsadzę stary czujnik ten który nic nie pokazywał, to już lepsze jak na okrągło świecąca kontrolka. :cool2:

• Partnerzy klubu
Opublikowano
Pomyślę jeszcze ewentualnie nad tym samym oringiem, ale i tak prosił bym o podanie ceny tego czujnika helli jeśli jest dostępny. :wink:

Niestety z informacji uzyskanych od importera Hella wynika, że ta pozycja jest niedostępna.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Szkoda, ale dzięki za fatygę, zakupię sam oring i wsadzę stary czujnik, to chociaż świeciło po oczach nie będzie :)
Opublikowano

Chyba lepiej zaryzykować i założyć dobrą oryginalną używkę ( myślę 50 pln), niż od razu poddawać się i kłaść złoma. Poza tym dałem ci link oryginalnego nowego czujnika helli za 59$ dostępny od ręki- 10szt. poprzez amazon.

http://www.amazon.com/ENGINE-SENSOR-HELLA-Germany-1261-7508-003/dp/B003NE119O/ref=pd_sim_sbs_auto_1?ie=UTF8&refRID=02WF6PVK8423QV828PAQ

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Adamsaba, wymiana zapowiada się w najbliższym czasie, możliwe że już w sobotę, więc też mnie trochę czas ogranicza :wink:

A z racji tego że czujki są dość awaryjne, myślę że ciężko trafić w sprawną używkę, a potem w razie czego jeszcze bawić się w odsyłanie ipt.

Opublikowano
U mnie też kiedyś pokazywał nieprawidłowo za niski poziom, ale teraz się uspokoił i nie ma tego problemu.
Opublikowano

Czami dobrze jest nie mieć takich czujników :mrgreen:

Raz na 2-3 miesiące sprawdzam sobie płyny i tyle :) Przydało by się jeszcze mniej elektroniki tak jak jest w e34 i było by super :mrgreen:

Opublikowano
Taki czujnik jest niepotrzebny jak olej nie znika, mam też galaxy, który trochę lubi olej i przez to, już parę razy przydał mi się ten czujnik.
Opublikowano
Czami dobrze jest nie mieć takich czujników :mrgreen:

Raz na 2-3 miesiące sprawdzam sobie płyny i tyle :) Przydało by się jeszcze mniej elektroniki tak jak jest w e34 i było by super :mrgreen:

A wyobrażasz sobie co jest w e60? :norty: o f10 nie wspominając :cry2:

Opublikowano

jak sprawdzic czy mam sprawny ten czujnik? przy jakim poziomie zapala sie lampka i ktora?

pozniżej minimium nie mialme nigdy ale minimum juz nie raz i nie palila mi sie

-->> masz problem z bmką, potrzebujesz diagnostyki, podpięcia pod kompa? napisz a pomogę[/b
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak spadnie do minimum, to kontrolka odpowiadająca za ciśnienie oleju zapala się na żółto po zgaszeniu autka, i przez ileś tam sekund świeci.

Czujniki te są bardzo awaryjne, albo nie pokazują niskiego stanu wcale, albo pokazują cały czas.

Zamienniki jak widać nie chodzą, a mało kto wybierze oryginał.

Dorwałem wczoraj używkę za browara, która działała (kumpel tak się zarzekał, zobaczymy).

Ogólnie nie jest to niezbędne, ale francuzy mają to lepiej rozwiązane, tam pokazuje konkretny poziom, miałem w olejożernym scenucu takie cudo, i serio, przydawało się, bo raz potrafił wciągnąć litrę na 100km, a raz na tysiąc nic. :mrgreen:

Opublikowano
[]

A wyobrażasz sobie co jest w e60? :norty: o f10 nie wspominając :cry2:

W pierwszych e60 jest jeszcze bagnet. Potem już w nowszych chyba nie ma. Zobaczymy co będzie jak auta będą starsze i jak będą działać czujniki. Jak będą awaryjne, a auta będą miały tendencję do spalania oleju to może być nieciekawie.

Na forum e46 jest kupę tematów o wadliwym czujniku poziomu, a u nas jakoś mało o tym się słyszy.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A to nie jest tak, że w e46 niski poziom świeci cały czas, a w e39 tylko po zgaszeniu?
Opublikowano

Raz mi wyskoczyl komunikat tekstowy, zeby sprawdzic poziom oleju, zaraz po zgaszeniu silnika. Bylo to w upalne lato, a czujnik dziala na zasadzie termicznej i moze to bylo z tym zwiazane. Po za tym zatrzymalem sie na sporym wzniesieniu. Sprawdzilem poziom oleju, byl OK. Kontrolka oleju nie swiecila sie na zolto.

Czy czujnik dziala prawdlowo? Nie wiem. Olej sprawdzam bardzo czesto, bo M-ki lubia sobie ten plyn wypic.

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg