Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

podstawa to to czy płynnie zmienia biegi przy spokojnej jeździe na zimnym i ciepłym oleju oraz na trybie zwykłym i sportowym DS. możesz zwrócić też uwagę czy nie przeciąga biegów. najlepiej zabrać ze sobą kogoś kto jeździł podobnym automatem do porównania.

przy tych rocznikach olej z filtrem powinien być wymieniony też warto zapytać.

Opublikowano
Na początek po wrzuceniu D auto powinno samo ruszyć bez dodania gazu, podobnie z R.
http://e-podpis.net.hostingasp.pl/bmw/BMW_podpis_numer%20_small.jpg
Opublikowano
Sprawdź też jadąc stałą prędkością np 90 km/h i utrzymując stałe obroty czy wskazówka prędkościomierza nie ma drobnych wahań, to też oznaka słabego konwertera o ile dobrze pamiętam.
http://e-podpis.net.hostingasp.pl/bmw/BMW_podpis_numer%20_small.jpg
Opublikowano
Zmiany biegów powinieneś odczuwać minimalnie, bez wyraźnych szarpnięć. Sprawdź też jak wchodzi Ci po kickdownie na wysokie obroty, u mnie odbywa się to bez jakiegoś mocnego szarpnięcia.
Opublikowano

Automaty ponoć na zimnym mogą przeciągać BO TAK MA BYĆ, zanim się olej nie nagrzeje i nie rozprowadzi po układzie.

Ponoć, mam automat ale na zimnym nie szaleję to ciężko mi tak stwierdzić, ale ww objawów nie mam, i ogólnie skrzynia chodzi pięknie :)

pzdr. Łukasz

Opublikowano
jakie przebiegi wytrzymuje automat, konwerter? auto ma 204tys.km przebieg potwierdziłem w serwisie.

a przejścia między biegami D R N P powinny być bez szelestne?

Jezelo byl olej wymieniany jak zaleca producent skrzyni to do 350 KKM/400KKM bez remontu pociagnie. Jezeli nie to zaraz bedzie remont.

nie przejscia nie sa bez szlestne.

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano
Zmiany biegów powinieneś odczuwać minimalnie, bez wyraźnych szarpnięć. Sprawdź też jak wchodzi Ci po kickdownie na wysokie obroty, u mnie odbywa się to bez jakiegoś mocnego szarpnięcia.

tutaj zalezy duzo od momentu obrotowego, przy dizlu i mocniejszych benzynach ma prawo byc troche szorstkie przy kickdownie, przy malych benzyniakach nie ma co szrpac bo nie ma czym. :mrgreen:

Moja La Bunia

DO E9x :

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano

Przy 200 tys przebiegu i roczniku 2003-2006 raczej nie mozna wymagac zeby skrzynia chodzila jak nowa.

Jesli wlasciciel stosowal sie do zalecen BMW to olej nigdy nie byl wymieniany co napewno negatywnie wplywa na skrzynie.

Zmiany powinne byc ledwo wyczuwalne przy spokojnej jezdzie. Przy mocnym deptaniu czuc je bardziej.

U mnie zmianie biegu podczas jazdy nie towarzyszy zaden slyszalny dzwiek.

Jedynie przy zmianie z D na P slychac jakby takie ciche klikniencie. Nieiwem czy to nie mechanizm lewarka.

Generalnie jestem bardzo zadowolony ze skrzyni mam przebieg okolo 130 tys a olej wymieniony byl przy 100 tys.

Kilka razy zdarzylo sie skrzyni pogubic w zmianie i szarpnac. Zdarza sie to jednak 1-2 razy na rok najczesciej przy niezdecydowanym wcisniecu gazu potem odpuszczeniu i znowu wcisnieciu.

Pozdrawiam

Szymon

Opublikowano
Zdarza sie to jednak 1-2 razy na rok najczesciej przy niezdecydowanym wcisniecu gazu potem odpuszczeniu i znowu wcisnieciu.

Mialem to samo, dzwonilem do Zfa i powiedzieli mi ze to zupelnie normalne, po wgraniu najnowszego softu, zjawisko ustapilo.

Moja La Bunia

DO E9x :