Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jezdze na codzien kilkoma autami... wszystkie maja silnik 2.0 turbo diesel. Przy takiej samej (normalnej mieszanej jeździe 75%miasto, 25% obwodnica) spalanie w tych samochodach jest bardzo różne (wszystkie samochody w 100 % zdrowe - no moze oprocz audi ale silnik, ktory w niej zamontowany nigdy nie byl zdrowy :))

- audi a4 2.0 tdi pd - spalanie srednie około 8 L

- passat cc cr - spalanie srednie okolo 6,8 L

- fordy i citroen ok 8 L

- bmw e90 / bmw e60 silniki m47 - spalanie ok 10L (czasem pokaze nawet 11... ale ogólnie ciężko zejść w mieście poniżej 9, nawet przy emeryckiej jeździe)

czemu Bejca wybija się pod względem spalania ? napęd na tył zjada aż tyle ?

Opublikowano
Nie mam akurat silnika m47, ale czytając ile kolegom na forum ten silnik pali, to raczej nie jest on u Ciebie "zdrowy". Tyle to może palić 330d. Sprawdzałeś termostaty?
Opublikowano

Mi w trasie , żeby palił ponad 6.5 to trzeba było się naprawdę STARAĆ :) . Miasto to 10 to chyba absolutna SKRAJNOŚĆ w zimę. Matka moja w 525D ( 6 garów ) w E60 ma średnią bodaj 7.8l tyle, że ona głownie po okolicy jeździ.

pzdr. Łukasz

Opublikowano
A mój M47tu2 średnie spalanie według BC 5.9 po wioskach, i jest po chipie na 150km :cool2: Nie wiem dlaczego tak dużo tobie pali,na pewno masz termostaty walnie te sprawdź w ukrytym menu
Opublikowano

w trasie zejde poniżej 7 do 6

pali dużo jak jadę do ok 60 km na godzinie... im szybciej jadę tym mniejsze spalanie :)

Opublikowano

Mi M47 palił 10l w mieście, przy normalnej nie emeryckiej jeździe, więc spalanie normalne, w trasie ok 7l.

Pzdr

Sprzedam Graty po Aucie :

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

- Licznik Europejski F10 ( stan BDB ) - cena 200zł

Opublikowano

pali dużo jak jadę do ok 60 km na godzinie... im szybciej jadę tym mniejsze spalanie :)

Bo bemka jest do połykania kilometrów na autostradach

Opublikowano (edytowane)
Zimą tak będzie ,ale za to latem będzie dużo niższe, też zależy od stylu jazdy :norty: Edytowane przez skrab
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mam E61 2.0D z silnikiem N47 w automacie i spalanie na zimowkach w miescie nie jest wieksze jak 8L jak zona jezdzi to nawet do 7 potrafi spasc wiem ze nowszy silnik ale tez wieksze auto i podgzewane siedzenia zawsze wlaczone a to tez na spalaniu sie lekko odbija.

W trasie to ju bajka bo przy spokojnej jezdzie nawet 5.5l potrafi sie zadowolic a na jednym tanku na autostradzie 1100 km przy 130.

Powodzenia w szukaniu pozeracza paliwa :mrgreen:

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Na termostatach to nie ma różnicy większej niż MAX 0.5l jak są sprawne albo nie.

pzdr.Łukasz

Akurat u znajomego to było z 3-4 litry, ale ona miał walnięte oba.

http://e-podpis.net.hostingasp.pl/bmw/BMW_podpis_numer%20_small.jpg
Opublikowano
Na termostatach to nie ma różnicy większej niż MAX 0.5l jak są sprawne albo nie.

pzdr.Łukasz

W moim m57d30 gdy termostat był zły i w zimę temp płynu nie wzrastała powyżej 60 stopni , paliła 15-18l / 100km . Przejechałem tak 300km po autostradzie i myślałem, że mam dziurę w baku .

Zakryłem całą chłodnice kartonem i dojechałem jakoś do polski. W domu wymieniłem termostat i spalanie powróciło średnie na 7l/100km .

Opublikowano

Coś masz nie tak ze swoją E90, skoro spala Ci w mieście 10L/100km. Ja jeżdżę po mieście i w trasie sprawdzałem spalanie na kilka różnych sposobów(ostatnio nawet jeżdżę z podpiętym obd2 bluetooth) i maks jaki mi wyszedł w mieście przy jeździe od świateł do świateł do 4tys obr/min to 8,2L. W zimę przy spokojnej jeździe miejskiej max 7L, a przeważnie latem do 6L.

Trasa zimą 5,5, latem 4,7- 4.9.

A ostatnio pobiłem rekord cały czas w trasie średnia prędkość 76,6km/h (na liczniku 90 - 110km/h) i komputer pokazał 3.9L/100

http://imageshack.com/a/img842/8828/i2zp.jpg

http://imageshack.com/a/img577/7751/4t9x.jpg

Opublikowano
jak bym mial tak jechac to podcinal sobie zyly :mrgreen: olac spalanie :) gruntyo to byc pierwszym - co kolwiek to znaczy :mrgreen:
Opublikowano
Coś masz nie tak ze swoją E90, skoro spala Ci w mieście 10L/100km. Ja jeżdżę po mieście i w trasie sprawdzałem spalanie na kilka różnych sposobów(ostatnio nawet jeżdżę z podpiętym obd2 bluetooth) i maks jaki mi wyszedł w mieście przy jeździe od świateł do świateł do 4tys obr/min to 8,2L. W zimę przy spokojnej jeździe miejskiej max 7L, a przeważnie latem do 6L.

Trasa zimą 5,5, latem 4,7- 4.9.

A ostatnio pobiłem rekord cały czas w trasie średnia prędkość 76,6km/h (na liczniku 90 - 110km/h) i komputer pokazał 3.9L/100

http://imageshack.com/a/img842/8828/i2zp.jpg

http://imageshack.com/a/img577/7751/4t9x.jpg

Miasto miastu nie równe, poza tym styl jazdy ma największe znaczenie. 10 l w mieście typu Kraków i z normalnymi przyspieszeniami to jak najbardziej normalne spalanie. A przy -15 to i spokojnie 12 będzie.

Opublikowano

Kolejny chyba 101 wątek o spalaniu :duh:

Spalanie w mieście, w zime w M47 przy normalnej jeździe na poziomie 9-10l jest rzeczą normalną, niektórzy mylą pojęcia i nie wiedzą co to miasto.

Pzdr

Sprzedam Graty po Aucie :

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

- Licznik Europejski F10 ( stan BDB ) - cena 200zł

Opublikowano
Kolejny chyba 101 wątek o spalaniu :duh:

Spalanie w mieście, w zime w M47 przy normalnej jeździe na poziomie 9-10l jest rzeczą normalną, niektórzy mylą pojęcia i nie wiedzą co to miasto.

Pzdr

Kolego, ale autor wątku nie mówi o jeździe 100% w mieście, a poza tym nie mówmy o zimie w tym roku....

Opublikowano

ty moze masz przestawione w BC w zamian l/100 masz km/l i dlatego przy wiekszych predkosciach mniej wskazuje, albo twoje auto ma juz wiecej na zegarze niz zegar wsazuje :mrgreen:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie no, 10 w manualu to coś nie halo. Nie mieszkam na wsi, ale więcej jak 8,7 nie widziałem u siebie na liczniku
Opublikowano

Ciekawe... :3 Ja mimo zapchanego DPF spalanie po mieście max 6.4 litra, nawet przy walniętych termostatach, (już wymienione) chyba, że decha praktycznie cały czas to skoczy na 7.

A przy spokojnej to rzędu 5.6-6.0 :)

A w długiej trasie na tempomacie, 140km/h i wyprzedzanie sporadyczne wolniejszych wybiło, 5.1l/100km :cool2:

Co do spalania to najmniej narzekam, paliła faktycznie kiedyś 2 litry więcej ale miałem filtr powietrze zawalony, że hej :duh: po wymianie wróciło do normy :)

Opublikowano
Ciekawe... :3 Ja mimo zapchanego DPF spalanie po mieście max 6.4 litra, nawet przy walniętych termostatach, (już wymienione) chyba, że decha praktycznie cały czas to skoczy na 7

:duh:

Decha i spalanie po mieście 7... :mad2: potem ludzie czytają takie bzdury i wierzą, że będzie palić tyle co lupo 1.4 tdi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.