Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

przestała mi świecić żarówka xenonowa od strony kierowcy. W temacie lamp xenonowych jestem nowy i nie jestem do końca pewien czy to padła żarówka czy przetwornica, a nie chcę niepotrzebni kupować zbędnych elementów. Objaw jest taki, że po włączeniu świateł żarówka mruga 2-3 razy po 1 sekundzie i potem już nie świeci, druga działa prawidłowo.

Waszym zdaniem to żarówka?

Drugie pytanie to ciężko jest się dobrać do tej żarówki? Jest coś szczególnego na co trzeba uważać, żeby potem komputer jakichś błędów nie wskazywał?

I jeszcze jedno, czy faktycznie trzeba wymieniać po 2 żarówki, a allegro pisali że nowa żarówka ma inną barwę przez pewien czas, czy faktycznie aż tak widać różnicę w kolorze pomiędzy nową a starą żarówką?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witaj,

od kilkunastu lat jeźdżę samochodami z ksenonem ( żona również) i również raz, czy dwa musiałem wymienić zarówkę.

Wymieniałem komplet, bo pamiętam, że była wyraźna różnica w barwie światła.

Serwisy autoryzowane jak i nie autoryzowane też zalecają wymieniać parę.

D2S oznaczenie żarówkijak dobrze pamiętam

Benzyna zamiast krwi...
Opublikowano

Ja mam DS1 i nie mam tego problemu (przetwornica z żarówka stanowi komplet). Sprawdź jaką masz żarówkę.

Na reflektorze też jest oznaczenie jak nie chcesz jej wyjmować.

• Moderatorzy
Opublikowano
Nie ma żarników z przetwornicami w BMW :) D1S czy D2S potrzebują przetwornic.
  • Moderatorzy
Opublikowano
Witam,

przestała mi świecić żarówka xenonowa od strony kierowcy. W temacie lamp xenonowych jestem nowy i nie jestem do końca pewien czy to padła żarówka czy przetwornica, a nie chcę niepotrzebni kupować zbędnych elementów. Objaw jest taki, że po włączeniu świateł żarówka mruga 2-3 razy po 1 sekundzie i potem już nie świeci, druga działa prawidłowo.

Na 99% uszkodzony żarnik, wymiana jest prosta jak zwykłej żarówki.Wymień 2 szt bo będzie różnica w kolorach.

Opublikowano
Witam,

Waszym zdaniem to żarówka?

Drugie pytanie to ciężko jest się dobrać do tej żarówki? Jest coś szczególnego na co trzeba uważać, żeby potem komputer jakichś błędów nie wskazywał?

I jeszcze jedno, czy faktycznie trzeba wymieniać po 2 żarówki, a allegro pisali że nowa żarówka ma inną barwę przez pewien czas, czy faktycznie aż tak widać różnicę w kolorze pomiędzy nową a starą żarówką?

Jeżeli nie jesteś pewien na 100% czy to żarówka czy przetwornica to po prostu zamień żarówki miejscami. Wtedy będziesz pewien i unikniesz zbędnych wydatków.

Opublikowano
Dzięki za odpowiedź faktycznie trzeba będzie zamienić żarówki miejscami, chciałem się głównie upewnić czy można tak bezkarnie je zmieniać jak w tradycyjnych lamapach. Tak wiec dzięki za pomoc, jak znajdę wolną chwilę to zabieram się za robotę.
Opublikowano

W wielu autach zdarza sie ,że wymiana żarowki ksenonowej jest prostsza niz zwykłej zarowki,aczkolwiek producenci zalecaja wykonywac tą czynność w ASO :lol: .

Należy jedynie uważać aby nie zostac porażony pradem poniewaz przetwornice generuja wysokie napiecie potrzebne do rozruchu żarników .

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
U mnie też padła chyba żarówka objawy ja u kolegi ale mam pytanie czy ktoś z was stosował inne żarniki niż te firmowe typu Philips bo są tańsze nie firmowe żarówki tylko jak długo wytrzymują czy nie robią jakiś zwarć w instalacji bo cena jest o połowę mniejsza , jak ktoś stosuje te zamienniki to proszę o spostrzeżenia .
Opublikowano

Producenci i serwisanci ostrzegaja przed uzywaniem żarówek niemarkowych ,gdyz wg nich moze to spowodowac nawet spalenie przetwornicy napiecia.

Logicznie to analizując nie moge znaleść żadnego powodu aby żarówka to spowodowała ani równiez nie znam ani jednego takiego przypadku .

Dlatego juz dawno stosuje zarówki ksenonowe za 20-30 zł a nie za ponad 200 zł/sztuka i nie widze żadnych negatywnych efektow.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Producenci i serwisanci ostrzegaja przed uzywaniem żarówek niemarkowych ,gdyz wg nich moze to spowodowac nawet spalenie przetwornicy napiecia.

Logicznie to analizując nie moge znaleść żadnego powodu aby żarówka to spowodowała ani równiez nie znam ani jednego takiego przypadku .

Dlatego juz dawno stosuje zarówki ksenonowe za 20-30 zł a nie za ponad 200 zł/sztuka i nie widze żadnych negatywnych efektow.

Proponuję obejrzeć filmik...

Opublikowano

Co prawda filmik pokazuje inne żarówki niż sa w X3 to jak dla mnie pokazane doswiadczenia budza mieszane odczucia.

Juz ponad 10 lat jeżdżę autami z ksenonowymi światłami i jakos ani razu nie miałem problemu jakiekolwiek z nimi ,pomimo uzywania żarówek nie markowych ,przeważnie made In China.

Wg tego co jest pokazane w filmiku -to musialbym wydac majatek na wymiane przetwornic :lol: .

Opublikowano

@pierre

Nie twierdzę, że wszystko "made in china" jest do dupy, bo przecież zapewne i te oryginalne są tam robione. To kwestia materiałów i użytych technologii przy produkcji. Ryzyko jednak istnieje... Myślę jednak że większe ryzyko dotyczy zakupu podróbek firmowych żarników niż "oryginalnych chinoli".

Lepiej byłoby jakbyś się pochwalił jakie żarniki stosujesz, pomogłoby to innym uniknąć ewentualnych awarii.

Opublikowano

Na opakowaniu od zarówki jaka mam obecnie założoną jest symbol m-tech i symbol zarówki D2S xenon HID.Nic wiecej.

Bardzo jestem z nich zadowolony -bo poza cena w niczym nie widze róznicy od orginalnych.

Z tymi filmikami propagandowymi jest moim zdaniem tak samo jak kiedys usilne wciskanie przez ASO,ze tylko orginały cześci gwarantuja spokojne i bez awaryjne uzytkowanie auta.

Dobrym przykladem jest olej stosowany do skrzynki rozdzielczej-z logo BMW kosztuje srednio 160 zl a bez niego ok.30-40 zł.A skrzynka bedzie tak samo jeździc jak sie wleje inny olej do tego przewidziany ,ktory przewaznie kosztuje do 40 zl -nie wiecej.