Skocz do zawartości

320d xDrive GT - konfiguracja do oceny (PILNE)

_holek

Rekomendowane odpowiedzi

Jutro składam zamówienie na nowe 320d xDrive GT. Nie było łatwo się na coś zdecydować bo np podobają mi się fele ze sporta i brązowe skóry z luxury ale nie da się tego połączyć tak jak Mpakietu z monitorowaniem martwego pola w lusterku. Także konfigurowałem, zmieniałem, kombinowałem i oto co mi wyszło:

Cena całkowita 247 116,00 PLN

Wybrane opcje 73 816,00 PLN

320d xDrive Gran Turismo

Sport Line 7AC 8 376,00 PLN

Kalaharibeige metallic (Część z Sport Line) 481 3 704,00 PLN

Skóra Dakota czarny z czerw onym akcentem (Część z Sport Line) LCL3 8 024,00 PLN

18" Obręcze kół ze stopów lekkich Double Spoke 397 (Część z Sport Line) 2A5 0,00 PLN

Listw y ozdobne szlifow ane aluminium (Część z Sport Line) 4AD 839,00 PLN

Pakiet BMW ConnectedDrive ZD1 839,00 PLN

Pakiet Sight ZPS 3 516,00 PLN

Polski pakiet ZP5 8 445,00 PLN

Servotronic 216 0,00 PLN

Sportowa automatyczna skrzynia biegów 2TB 10 360,00 PLN

Rezygnacja z emblematu modelu 320 0,00 PLN

Kamera cofania 3AG 1 850,00 PLN

Rezygnacja z dodatkow ego oznaczenia zew nętrznego 3DZ 0,00 PLN

Lusterka przyciemniane automatycznie, składane elektrycznie 430 1 808,00 PLN

Lusterko w steczne przyciemniane automatycznie (Część z Pakiet Sight) 431 0,00 PLN

Sportow e fotele przednie (Część z Sport Line) 481 0,00 PLN

Podparcie lędzw iow e w fotelach przednich 488 1 367,00 PLN

Pakiet dodatkow ych schow ków (Część z Polski pakiet) 493 0,00 PLN

Ogrzew anie foteli przednich 494 1 632,00 PLN

Podłokietnik z przodu, przesuw any (Część z Polski pakiet) 4AE 0,00 PLN

Listwa akcentowa: matow y koral (Część z Sport Line) 4DN 0,00 PLN

Spryskiwacze reflektorów (Część z Polski pakiet) 502 0,00 PLN

Czujniki parkow ania z tyłu i z przodu (Część z Polski pakiet) 508 1 321,00 PLN

Światła przeciw mgielne 520 Standardow y

Czujnik deszczu z automatyczną kontrolą (Część z Pakiet Sight) 521 0,00 PLN

Reflektory biksenonow e (Część z Polski pakiet) 522 0,00 PLN

Reflektory adaptacyjne (Część z Pakiet Sight) 524 0,00 PLN

Pakiet dodatkow ego ośw ietlenia (Część z Polski pakiet) 563 0,00 PLN

Asystent świateł drogow ych (Część z Pakiet Sight) 5AC 0,00 PLN

Ostrzeżenie o zmianie pasa ruchu 5AG 2 470,00 PLN

Aktywny regulator prędkosci z funkcją Stop&Go 5DF 5 511,00 PLN

Asystent parkowania 5DP 1 543,00 PLN

System nawigacyjny Professional 609 10 977,00 PLN

Intelligent Emergency Calling (Inteligentne Połączenie Alarmow e) (Część z Pakiet BMW ConnectedDrive) 6AC 0,00 PLN

TeleServices (Część z Pakiet BMW ConnectedDrive) 6AE 0,00 PLN

Zestaw głośnomówiący z interfejsem USB 6NH 0,00 PLN

Deska rozdzielcza o rozszerzonym zakresie 6WA 0,00 PLN

Kierow nica sportowa M, skórzana (Część z Sport Line) 710 1 233,00 PLN

Pakiet serwisow y BMW Service Inclusive 5 lat / 100 000 km 7NH 0,00 PLN

Zastanawiam się jeszcze nad wrzuceniem lepszego audio albo HK i wyświetlaczem na szybę - warto?

Co Waszym zdaniem warto by było dodać a co jest zbędnym bajerem?

Zimówki też runflaty z salonu (dają mi z felgami za około 6000) czy już normalne opony?

Zamówienie składam jutro bo samochód musi się wyprodukować i dojechać do mnie jeszcze w marcu więc będę ogromnie wdzięczny za szybkie odpowiedzi :)

dzięki

• Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

wg mnie kamera cofania to zbędny wydatek, to samo asystent parkowania - chyba, że ktoś faktycznie ma z tym problemy, aktywny tempomat - zależy ile jeździsz.

To co bym dodał(może jest na szybko nie widzę): chodzi o to aby mieć pełne połączenie między telefonem a samochodem np słuchania muzyki z telefonu itp. Nie pamiętam jak się nazywa ta opcja, czy może już jest w std.

Zimówki na jakichś 18`. Są tam jakieś dwa podstawowe wzory. Jeden komplet z Pirelli a drugi z Continentalami.

Monitorowanie martwego pola w lusterku Cię denerwuje? A jak to wygląda w BMW bo obecnie używam tego w Fordzie i bardzo sobie cenię.

Kamera cofania - uważam, że jest niezła a asystent parkowania dla mojej kobiety bo zatoczki nie zrobi ;) Chociaż to trochę na wyrost bo nie wiem czy w ogóle dam jej prowadzić ;)

Aktywny tempomat bez dwóch zdań - sporo jeżdżę po autostradach więc na pewno wykorzystam.

A audio fabryczne, ten system za dwa sześćset czy HK?

Nie wiem jak to działa w 3, ale u mnie system rozpoznaje oznakowanie poziome i jezeli przekraczam linie bez kierunkowskazu to kierownica drży. Przy takiej ilości dziur, ciezko mam utrzymać wzorowy tor jazdy II jezeli droga wolna to trzymam sie jej osi. Dioda w lusterku ( od martwego pola) oczywiście pomocna :cool2: Edytowane przez fugaz

Jeśli budżet wytrzyma bierz HiFi Pro czyli HK. Warto :cool2: Ewentualnie zwykłe HiFi. Zestaw bazowy jest słabawy :cry:

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" (Albert Einstein)

"Zawsze się starałem, żeby szkoła nie miała wpływu na moją edukację" (Mark Twain)

"Lubię walczyć z silniejszymi"

To co bym dodał(może jest na szybko nie widzę): chodzi o to aby mieć pełne połączenie między telefonem a samochodem np słuchania muzyki z telefonu itp. Nie pamiętam jak się nazywa ta opcja, czy może już jest w std.

Pełna integracja kompatybilnych telefonów. Działa po BT lub USB. Faktycznie godne polecenia. Telefon, książka adresowa, sms'y, mp3, itd.... :cool2: Do tego z touchpad'em z iDrive jest wybieranie poprzez wpisywanie na touchpad'ie z rozpoznawaniem liter :D

Edytowane przez JacoFK

"Zawsze się starałem, żeby szkoła nie miała wpływu na moją edukację" (Mark Twain)

Wytrzyma ;)

A właśnie - na jaki rabat powinienem Waszym zdaniem liczyć? Tylko nie mówcie mi o 20% ;)

Standardowo salon nie da Ci na nowe auto zamawiane do produkcji więcej niż 8-9%

Są inne opcje ale nie zawsze dostępne i/lub akceptowane przez kupujących.

• Zasłużeni forumowicze

Alarm jest w cenie auta, a jeśli kupujesz w leasingu to musisz go mieć.

Więcej niż te 8-9% możesz dostać u brokerów ale nie wiem czy dostarczą Ci auto w marcu :arrow: bierzesz auto z kratką :?:

pozdrawiam

Paweł

Ja kupowalem przez brokera. Wg kolezanki z branzy (inna marka ale wydaje sie ze zasady sa podobne- tez premium) wyglada to z grubsza tak, ze salon bierze auto na siebie, niby demo, i placi -20 do -25%. Dogaduja sie z brokerem, po czym zamowiony samochod wstawiaja do salonu, gdzie ten czeka sobie bezpieczne minimum. W przypadku bmw (podobno) takue auto powinno trafic do uzytkowania na testy, ale dyskretnie to omijaja i sprzedaja w ten sposob noqy samochod na dobrych warunkach majac za free demo do salonu i kto wie czy xala operacja nie jest dla nich bardziej oplacalna niz standardowa sprzedaz, na ktora maja gorsze rabaty
BMW Auto Rawski - NIE POLECAM!!!

Jeśli chcesz ubezpieczyć to alarm musisz mieć a właściwie dodatkowe zabezpieczenie oprócz Immobilisera. A że jest w cenie auta to tylko brać :arrow:

Tak, to taki migacz pod lusterkiem :lol:

Upust sądzę że dobry jeśli zamawiasz do produkcji :cool2:

Odliczysz Vat w 100% bez kratki. Możesz napisać jak to zrobić. Liczysz na nowe przepisy które wejdą w życie w kwietniu?

Zdecydowanie na nie nie liczę. Poza tym nie wiadomo jeszcze jak ostatecznie będą wyglądały. Już wczoraj słyszałem np o zmianie przy umowach leasingu - jeżeli podpisałeś umowę teraz (i nabyłeś tym samym prawo do pełnego odliczenia) to, po zmianie przepisów, prawdopodobnie i tak będziesz mógł odliczyć tylko 50%. To jawne złodziejstwo.

W 100% od 1 kwietnia bym się nie bawił - będą to bardzo dokładnie kontrolować (nieszczęsna ewidencja przebiegu).

A ja skorzystam ze sprytnego sposobu "na wypożyczalnię". Wpisujesz sobie dwa kody PKD na wypożyczanie samochodów, kupujesz osobówkę i przez pół roku przeznaczasz ją wyłącznie na najem. W praktyce wygląda to tak, że podpisujesz w tym czasie parę umów użyczenia (ważne aby stawki były rynkowe) a po 6 miesiącach auto możesz wykorzystywać w działalności. Jest mnóstwo na ten temat w internecie.

Korzyści to: masz osobówkę a nie ciężarówkę, nie masz kratki ani dziur po jej mocowaniu i, w przypadku 3GT, masz auto na 5 a nie 4 osoby.

Wady: musisz wystawić parę faktur na użyczenie ale rekompensuje Ci to np. kasa, którą musiałbyś wydać na homologację.

Wracając do tematu:

Trzeba dodać zestaw audio/HK i koniecznie brać ten straszny autoalarm (tego kto wymyślił to coś pod lustrem powinni rozstrzelać!). Reszta konfiguracji brzmi sensownie? Mam małe wątpliwości odnośnie czarnych skór z czerwonymi przeszyciami - nie będzie za ponuro?

edit:

Dorzuciłem zwykłe audio, alarm, Head-up i speed limit info. I doszło kolejne 8 tysi. Mam nadzieję, że BMW jest tego warte ;)

A taki upust dostales z tytulu profesji czy jako "zwykly" klient?

Jako zwykły dobrze negocjujący klient :-)

Do tego są jeszcze miłe dodatki jak dywaniki, rabat w serwisie, koła za połowę ceny i demówki na weekendy :-)

Odbiór w marcu to jeden z warunków zakupu. Mieli akurat slot produkcyjny na 11 tydzień. Samochód podobno sprzedają ze stratą (kilku dealerów mówiło mi niezależnie, że pracują na 7% marży) ale najwidoczniej mają spory bonus za wyrobienie planu sprzedaży bo jakoś nie chce mi się wierzyć aby dokładali ;)

Ja w każdym razie jestem zadowolony z ponad 25 tysięcy zniżki i zimówek na felgach Star Spoke 400M :)

BTW od marca zmienia się nieco cennik w 3GT. Do standardowego wyposażenia wchodzi czujnik ciśnienia w oponach co podraża wersję podstawową o tysiąc złotych.