Skocz do zawartości

e46 320d 2004r. Gratis od mechanika, ale co ... Zagadka.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, głupia sprawa, oddałem mechanikowi samochód na półtora dnia, bo coś mi w zakresie 1800-2400 obr kwiczało z komory silnika, jakby zarzynana świnia. Mocniej na zimnym. Miałem stracha czy nie zajechałem turbiny, okazało się że to jakaś mechaniczna błachostka, coś przy wydechu bo jak wywalałem katalizatory to koleś poleciał na tanich nakrętkach i śrubach.

W gratisie, rzekomo - w co jestem w stanie uwierzyć, mechanik dodał od siebie jakiś gratis, który ma/miał poprawić "doły", ale że nie chciał uchylić rąbka tajemnicy, nie powiedział co zrobił. OK - mógł, bo zawsze coś dorzuca, jakieś Auto światła po przekręceniu, ori zaślepki itd itp.

Chciałem dać sobie spokój co to jest, ale postanowiłem zapytać, was panowie.

- kiedyś próba zaślepienia egr skończyła się ChE, ograniczenie egr disem też nie przyniosło skutków, więc temat 2 lata temu olałem, jeździłem i stroiłem na ori

- jak montowałem fmic to egr był czysty, nie było co go ruszać, raczej nie zatkałby się w połtora roku, skoro po poprzednim półtora był lekko zapylony

- czytałem o zaworze cdv, ale wywalenie go by nie polepszyło raczej "dołów"

Na pytanie czy ingerował w mapę, odpowiedział że nie, i dobrze, bo tego bym nie chciał, mam program i względnie jak na 320d jest ok.

Po przejechaniu się, uznałem - po przemyśleniu czy to aby nie placebo, że rzeczywiście doły są lepsze, jakby nawet ciup lepiej jak za czasów odłączenia egr.

Pytanie - cóż mógł zrobić i czy aby skoro, mam już program, nie zajedzie mi to sprzęgła za szybko, bo mam jeszcze ori od nowości.

Samochód miał długo u siebie, i długo szukał, pewnie zaczął od parametrów inpy i disa, później od góry i od dołu szukał.

Dzięki z góry jak ktoś to przeczyta i "wrzuci" swój pomysł.

Opublikowano

Nie no Was pytam co to mogło/może być.

Ja pomysłów więcej nie mam, napisałem jakie mam/miałem podejrzenia.

Opublikowano

Powiedz ile zapłaciłeś to nam da wyobrażenie o tym dodatku gratis, bo jak Cię skasował na 1000zł i niby się przy tym narobił bo na początek przyjmując zlecenie rozmawiał z klientem przez 15 min , naprawa 60 min i przy odbiorze auta następne 15 min to Ci może zrobił extra czyszczenie za 50 zł?

Powiadasz że

oddałem mechanikowi samochód na półtora dnia

Hmm... Czy to nie przypadkiem mechanik co robi diagnozy na podstawie podmiany i trzyma w garażu auta kilka dni i podmienia podzespoły aż trafi ? a tobie zostały podzespoły niby z innego lepszego auta ?

Po enigmatycznych wypowiedziach mechanika to bym sadził że tego gratis to niewiele było i to raczej w drodze eksperymentu i przez przypadek, bo by powiedział co zrobił.

Szczerze mówiąc mnie to by nie zachwycało jak by ktoś bez mojej zgody w aucie za kilkadziesiąt tys coś sobie tajemniczo majsterkował .

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

Oddałem wieczorem, zajął się rano - odebrałem wieczorem. Skasował około 250zł, bo to była drobnostka, raczej więcej namierzania problemu.

Tak jak napisałem - gratis - np światła po pzrekręceniu kluczyka,jakieś światła dzienne, ori zaślepka, ori śrubka, aktualizacje itd itd - u mnie w mieście nie ma kolesia ogarniętego lepiej w bmw od e46 do najnowszych x-ów, pod kątem mechaniki a przede wszystkim elektroniki w najnowszych bmw, pomijam dużo starsze bmw i kolesi od swap-ów.

To nie jest tajemnicze majsterkowanie, po prostu przy okazji coś poprawił i o tym napomknął - mógł zrobić i nie mówić albo olać, jak to często jest z mechanikami.

Wskazałem trzy przypuszczenia, co mógł zrobić przy okazji, choć uważam że to nie to, ale coś innego.

Placebo to raczej nie jest.

Ten konkretny mechanik, może u mnie coś od siebie dorzucić i nie będę miał mu tego za złe.

Opublikowano

He plan na r6 jest ... ale żal tego klekota r4 bo w dobrym stanie.

Zobaczymy, może ktoś na coś wpadnie ... :8)

Opublikowano

z jajami czy bez, ja nie mam, zyje i sie ciesze bo wymiana tego to koszta duze.

a co innego moglo by ci poprawic moc i nie spowodowac duzych kosztow?

Opublikowano

Fakt, że nie jest zwolennikiem wywalania klapek, a swoich u niego nie wywalałem, ale sugestia raczej żartobliwa z twojej strony ...

Co do egr - nie wywalił bo i po co skoro działa a odmę wymieniam regularnie, zresztą kwestia wywalania a nie wywalania egr jest dyskusyjna.

Opublikowano
...ograniczenie egr disem też nie przyniosło skutków, więc temat 2 lata temu olałem...

Jestes 100% pewny ze EGR dzialal prawidlowo?

U mnie po ograniczeniu DIS'em zauwazalnie poprawil sie dol (miedzy 1500 a 2000obr/min)

Opublikowano
U siebie rowniez ograniczyłem egr i tez dol jest lepszy.

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano

Działał prawidłowo, ale nie dało rady go procentowo te półtora roku temu ograniczyć.

Jeździłem wtedy na disie i patrzyłem kiedy i ile się otwiera.

Opublikowano

No to teraz pytanie dlaczego nie mogles go ograniczyc...

Byc moze Twojemu mechanikowi to sie udalo?

W DDE 5.0 max ograniczenie to 40mg/stroke (fabrycznie jest 0mg) - sprawdz jakie ustawienie masz teraz.

Opublikowano

Ja nie mam już dostępu do disa ani inpy ... komp mi tego nie obsłuży już.

Nie pamiętam, dlaczego nie dało rady, byłem przy disie jak próbował, jeździłem z "podpiętym" disem, procentowo i we właściwym czasie się "otwierał" ale nie dało rady go ograniczyć - nie była to sprawa życia lub śmierci, bo są też argumenty przeciw ograniczeniu lub odłączeniu, więc odpuściłem.

Być może teraz to zrobił, nie wiem - dlatego też pytałem, czy była by taka różnica,

"W DDE 5.0 max ograniczenie to 40mg/stroke (fabrycznie jest 0mg)" dzięks za info.